Hovedbillede
Billede
Panel årsmøde 2020
Undertekst til billede/video

Moderator Thomas Larsen, panelister Anders Bjarklev, Charlotte Rønhof, Tommy Ahlers og Torben Möger Pedersen

Titel

Wakeup-call: Danmark sakker agterud på teknologi

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

På 7 ud af 11 strategiske teknologier falder Danmark bagud i globalt benchmark, viser ny analyse fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV. ”Et wakeup call til politikerne”, forlød det på ATV’s Årsmøde, hvor rapporten blev debatteret med et rekordhøjt antal gæster.

Mens politikerne var travlt optaget af at diskutere regeringens såkaldte Arne-udspil om tidlig pension for nedslidte, debatterede 300 teknologiledere til ATV’s årsmøde i Øksnehallen, hvordan Danmark skal finansiere Arnes pension i fremtiden.

Centrum for debatten var ATV’s nye analyse: ”Verdens førende tech-regioner – Danmarks styrkepositioner i et globalt perspektiv”. Analysen viser, at Danmark inden for 7 ud af 11 teknologiområder, der vurderes at være af strategisk betydning for Danmarks vækst og velfærd, sættes til vægs af minimum 30 øvrige regioner i verden.

Billede
Jakob Riis på ATV's årsmøde 2020
Charlotte Rønhof på ATV's årsmøde 2020

Det svarer til, at du selv vælger din yndlingsdisciplin, men dumper,” siger Charlotte Rønhof, der er formand for ATV’s Science & Engineering komite, der står bag analysen, ”det er et gigantisk wakeup call til at politikerne skal sætte teknologi højere på dagsordenen”.

 

Danmarks velfærd er på spil

Hovedbudskabet fra ATV’s Årsmøde er, at det i sidste ende er Danmarks velfærd - og dermed bl.a. finansieringen af regeringens nye pensionsudspil - der er på spil. ”Vi taler ikke bare om teknologi fordi det begejstrer os. Vi taler om teknologi og videnskab fordi, det er med til at skabe arbejdspladser og grundlaget for Danmarks velstand og velfærd i fremtiden,” siger rektor for DTU, Anders Overgaard Bjarklev, der på årsmødet blev indsat som ATV’s nye præsident. Anders Bjarklev finder analysens konklusioner bekymrende, fordi de viser, at Danmark ikke er så teknologisk konkurrencedygtig, som vi gik og troende. ”Som nyvalgt ATV-præsident, bliver en af mine vigtigste opgaver, at få råbt politikerne op, så de forstår, at det er vores fremtid, det handler om,” siger Bjarklev.

Behov for en bred diskussion

Forhenværende forskningsminister, klimaordfører for Venstre, Tommy Ahlers, der deltog på ATV’s årsmøde, er enig i, at teknologi generelt ikke står særlig højt på den politiske dagsorden. ”Der er ikke politisk fokus nok på det her, så jeg håber, at den her rapport kan bruges til at råbe alle folketingets partier op – ikke mindst regeringen,” siger Tommy Ahlers.

Han understreger, at der behov for at gøre teknologi, til en større del af den offentlige debat. ”Det er så vigtigt, at det bliver en del af debatten, fordi teknologi er fundamentet for det velfærdssamfund, vi gerne vil bygge og den grønne omstilling, vi står overfor,” siger Ahlers. ”Der er behov for at tage en diskussion om, hvad vi skal fokusere på i vores innovationssystem, erhvervsfremmesystem og forskningssystem, om vilkårene for at tiltrække talent er gode nok, og om der er gode nok vilkår for at iværksætterne og virksomheder kan få den kapital, de har brug for, for at få teknologien ud at leve,” understreger han.

Fokus på samarbejde

ATV’s årsmøde blev, med repræsentanter fra såvel erhvervs- og innovationsfremmesystemet, universiteterne, erhvervslivet, pensionsfonde og politikerne, startskuddet på netop sådan en debat.

Vi er et relativt lille land, men der mangler sammenhængskraft i vores satsninger. Den rolle vil vi gerne tage
Anne-Marie Levy Rasmussen

Erkendelsen blandt parterne er, at ATV’s nye rapport understreger et behov for at alle trækker i samme retning. Som direktør for Innovationsfonden, Anne-Marie Levy Rasmussen siger: ”Vi er et relativt lille land, men der mangler sammenhængskraft i vores satsninger. Den rolle vil vi gerne tage. Vi skal være den lim, der bygger innovationssystemet sammen. Vi vil gerne integrere os ind i det nye Erhvervsfremmesystem.”

Billede
Jakob Riis på ATV's årsmøde 2020
Jakob Riis på ATV's årsmøde 2020

Formand for Erhvervsfremmebestyrelsen, Falck-topchef Jakob Riis, tager imod den fremstrakte hånd: ”Der har manglet klarhed og overskuelighed tidligere. Lad os få klargjort rollerne i systemet og arbejde sammen,” erklærer Riis.

Der har manglet klarhed og overskuelighed tidligere. Lad os få klargjort rollerne i systemet og arbejde sammen
Jakob Riis

Han understreger, at ATV’s nye rapport for ham i særdeleshed er et wakeup call, da de 11 strategiske teknologier i høj grad matcher de ”styrkepositioner”, som det nye erhvervsfremmesystem fokuserer på. ”Når det viser sig, at vi er bagud inden for de discipliner, vi selv har valgt ud, og som vi troede vi var førende inden for, giver det stof til eftertanke,” siger Riis.

Missionsdrevne, tværfaglige satsninger

Et særligt diskussionspunkt på ATV’s årmøde var, hvordan Danmark skal manøvrere i en stadig hurtigere globalisering af tech-udvikling. Hvad skal vores rolle være?

Missionsdrevne, tværfaglige løsninger,” lød et af svarene. ”Vi er et lille, tillidsfuldt, netværksbaseret, velorganiseret samfund. Det skal vi udnytte til at samarbejde om at skabe intelligente løsninger på store samfundsudfordringer,” mener Anne-Marie Levy Rasmussen

Innovationsfoden vil derfor fremover i stigende grad satse på store tværfaglige partnerskaber, hvor de samler aktører som store og små virksomheder, universiteter, myndigheder, private fonde m.m. om et bord for at udvikle løsninger på et fælles problem.

Det, der i dag er efterspørgsel efter, er systemløsninger
Torben Möger Pedersen

Den tankegang, går godt i spænd med PensionDanmarks fokus på store systemløsninger.

Det, der i dag er efterspørgsel efter, er systemløsninger. Det er derfor vi står så stærkt på offshore løsninger som havvindmølleparker,” siger PensionsDanmark direktør Torben Möger Pedersen. ”Den model vi er lykkedes med inden for havvindmøller, er den vi skal udvikle på andre områder, f.eks. fjernvarme eller systemløsninger på vandområdet,” fastslår han.

Løft blikket

Danmark har dog først og fremmest helt generelt behov for at løfte blikket og anlægge et globalt perspektiv i sine strategier for innovations- og erhvervsfremme. Det understreger Visiting Executive på Harvard Business School, Christian Ketels, der er en af verdens fremmeste eksperter i innovative klynger og innovationspolitik. 

Der er behov for mere strategisk tænkning om, hvor Danmark skaber værdi for det globale system. Ikke kun som en konkurrent for andre – men som en samarbejdspartner for andre,” siger Ketels, der sidste år stod i spidsen for det internationale ekspertpanel, der reviderede Danmarks innovationssystem, og derfor har tæt kendskab til Danmarks udfordringer.

ATV’s rapport er et meget veltimet bidrag til debatten om, hvad Danmark skal leve af. Den viser vigtigheden af at have et stærkt, globalt perspektiv på innovation. Danske universiteter og virksomheder er globale. Vi bliver nødt til at sikre, at også den danske innovationspolitik og innovationsstrategi også bliver global,” siger Christian Ketels og understreger, at ATV’s rapport kan blive en vigtig trædesten til at opnå dette.

Billede
Christian Ketels på ATV's årsmøde 2020

4 anbefalinger

ATV vil bruge de mange gode input fra årsmødet til at skærpe sin kontinuerlige indsats for at få teknologi højere op på den politiske dagsorden. Herunder vil ATV arbejde for at realisere de fire anbefalinger, som fremhæves i rapporten, nemlig at:

  • skærpe Danmarks teknologiske fokus
  • udvikle en involverende strategi
  • investere i fremtidens teknologier
  • bygge stærke bånd til top 30-regioner

 

Anbefalinger til en fremtidig strategi for teknologi og erhvervsfremme

På baggrund af analysen anbefaler ATV at…


...skærpe Danmarks teknologiske fokus Der er behov for at tilpasse Danmarks teknologisatsning til en ny global arbejdsdeling inden for teknologiudvikling. ATV anbefaler, at der iværksættes et udredningsarbejde for at indkredse Danmarks rolle og muligheder i konkurrence og samarbejde med verdens top 30 tech-regioner herunder en afdækning af nicher og specialiseringer, hvor Danmark har særlige styrker.
​​​

…udvikle en involverende strategi Der skal - med udgangspunkt i en ny erkendelse af danske styrker og muligheder - formuleres en ambitiøs strategi for teknologi og globalisering. Strategien skal bygge på en koordineret og involverende dialog, der ud over forskningsog innovationsøkosystemets aktører også inddrager arbejdsmarkedet, erhvervslivet, de store private fonde og pensionskasser samt en højere grad af koordinering imellem relevante ministerier.

…investere i fremtidens teknologier Danmark har gennem en årrække underinvesteret i digitale teknologier, mens investeringerne er accelereret i verdens stærkeste Science & Engineering-regioner. Fortsatte danske styrkepositioner inden for applikationsområder som fx vindteknologi og lydteknologi forudsætter også stærke kompetencer inden for AI og andre databaserede teknologier. Det er nødvendigt med en ambitiøs satsning inden for fremtidens digitale teknologier – både i grundforskning, kapacitetsopbygning og i applikationsområder, vi har styrker inden for.


…bygge stærke bånd til top 30-regioner I en globaliseret verden frembringes viden i fællesskab, og løsninger flyder over grænser. Derfor er det vigtigt at opbygge stærke relationer til andre førende tech-regioner. Konkret anbefaler ATV, at relationerne til de i denne publikation identificerede top 30-regioner styrkes gennem bl.a. universitetssamarbejder samt udvidelse og forstærkning af innovationskontorer. Danmark bør i øvrigt prioritere og påvirke fælleseuropæiske strategiske satsninger for at gøre Europa konkurrencedygtig med Kina og USA.

 

Analysen "Verdens førende tech-regioner" (find den i linket øverst til højre på siden) er blevet omtalt i flere medier. Her finder du link til flere af historierne:

Danmark ender uden for top-30 over førende tech-regioner i verden (Børsen)

Vi ender som digitale forbrugere med tomme lommer (Berlingske)

Danmark falder bagud på 7 ud af 11 teknologiske område (Ingeniøren)

P1 Orientering tirsdag den 18. august 2020. Interview med Charlotte Rønhof (0:36:40) og Jakob Riis (1:12:00) (Danmarks Radio P1)

Danmark er alt for langt fra teknologiens hotspots (Leder i Ingeniøren)