Hovedbillede
Billede
kategori 8
Titel

8: Fremstilling af farmaceutiske produkter

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Denne IT-vækstbranche dækker over dele af storvækstsektoren Life Science. Her indgår virksomheder som Novo Nordisk og Lundbeck. Virksomheder er på vej op af rangstigen som Danmarks største IT-virksomheder.

I det følgende kan du dykke ned, hvordan Fremstilling af farmaceutiske produkter klarer sig på en række centrale parametre, der er kendetegnende for værdiskabelse og innovation. Følgende fire parametre er med til at karakterisere, hvordan branchen og dens IT-uddannede tilfører værdi til samfundet:

1. Flere IT-uddannede som central komponent
2. God beskæftigelsesudvikling af personer på det danske arbejdsmarked
3. Højtuddannet IT-arbejdskraft er central innovations- og vækstnøgle
4. Økonomisk værdiskabelse giver vækst og velfærd til Danmark

Om branchen: 

Vækstbranche nr. 8 består af medicinalvarevirksomheder. IT-uddannedes arbejde vil i denne vækstbranche være kendetegnet ved system- og data-varetagelse, automatisering og udvikling af maskiner, og analysearbejde. Den indbefatter branchen (med branchekode):

  • 212000: Fremstilling af farmaceutiske præparater

 

1: Flere IT-uddannede 

Antallet af IT-uddannede er steget fra 320 til 820 i perioden 2012-2021. Dette er en stigning på 500, svarende til 156%. Kategorien har den største relative vækst i antallet af IT-uddannede på tværs af de analyserede kategorier. Medicinalbranchen har de seneste år oplevet høj vækst, både i beskæftigelse, omsætning og værditilvækst, hvilket også afspejler sig i udviklingen af IT-uddannede. Fra 2019 til 2021 er antallet af IT-uddannede steget med 240 - næsten halvdelen af udviklingen over den tiårige periode. 

 

Embed kode
 
 

 

I 2012 udgjorde de IT-uddannede 1,7% af det samlede antal ansatte. Denne andel er i 2021 steget til 3,1%. Dette svarer til en vækst af andelen af IT-uddannede på 1,4%-point og en fordobling. Væksten i andel beskriver, hvor stor en procentdel de IT-uddannede udgør af det samlede antal ansatte i kategorien. 

 

Cirkeldiagrammerne herunder illustrerer den udviklingen i andelen af IT-ansatte som er beskrevet ovenfor. (Her skal evt. indsættes mere tekst som uddyber i forhold til teksten ovenfor).
 
Embed kode
 

2: Bedre beskæftigelse

Udviklingen af IT-uddannede  på 156% er langt højere end væksten i det samlede antal ansatte, som det kan ses af grafen herunder. Det samlede antal ansatte er steget fra 18.530 til 26.860 i perioden 2012-2021. Dette er en vækst på 8.330 ansatte, svarende til en stigning på 45%. Af disse 8.330 har 500 en IT-uddannelse. Dette er den største relative vækst i beskæftigelsen på tværs af alle de identificerede IT-vækstbrancher. 

Embed kode

 

3: Højtuddannet IT-arbejdskraft er vigtig

Denne IT-vækstbranche har haft et stigende behov for alle typer af IT-uddannede, som det fremgår af figuren nedenfor. Dog ses en prioritering af IT-uddannede fra de længere videregående uddannelser, herunder særligt IT-Engineering, som går fra at udgøre 13% af vækstbranchens IT-uddannede i 2012 til 24% i 2021. Hvis man inddeler uddannelsestyperne i længere og kortere videregående uddannelser ses en relativ vækst på hhv. 238 % og 100 % for perioden 2012-2021. Det vil sige, at personer med en længere uddannelse er mere eftertragtede end personer med en kortere. 

Tallene skal ses i lyset af, at der er en flaskehals på at uddanne de mest efterspurgte, som er IT-Science og IT-Engineering. 

Embed kode

 

 

4: Vækst og værdiskabelse

Branchernes evne til at tjene penge og bidrage til det danske samfund, målt på omsætning og værdiskabelse.

IT-vækstbranchen har øget omsætningen med ca. 80 mia. kr. i perioden 2012-2021. Dette svarer til en stigning på 116%. Dette er meget højere end den gennemsnitlige udvikling på tværs af hele arbejdsmarkedet. 

Medicinalbranchen har i de seneste år oplevet rigtig stor vækst, herunder særligt Novo Nordisk. Til gengæld kan den høje vækst være årsagen til det stigende behov for IT-uddannede. 

Embed kode

 

Det følger at en stor vækst i omsætning også leder til en stor udvikling i værditilvæksten. Her har IT-vækstbranchen oplevet en stigning fra 34,1 mia. til 63,7 mia. i perioden fra 2012-2021. Dette er et særtilfælde for IT-vækstbrancherne, idet udviklingen i omsætning overstiger udviklingen i værditilvækst. Det kan skyldes at store, nye investeringer, der endnu ikke er blevet profitable, trækker udviklingen ned. 
IT-Vækstbranchen har haft en relativ vækst på 86,5%. Kategorien ligger pænt over gennemsnittet for udvikling i værditilvækst på tværs af arbejdsmarkedet på 67 %. 

Embed kode

 

 

Opsummering

Der er sket en stigning i både antal og andel af IT-uddannede i branchen, hvor stigningen i andelen af IT-uddannede er på 1,4 %. I samme årrække er der sket en markant økonomisk vækst i omsætningen med 44 mia. kr svarende til en stigning på næsten 116 % og en værditilvækst på 29,5 mia. kr. Her adskiller IT-vækstbranchen sig fra de andre, ved at udviklingen i omsætning har været højere end udviklingen i værditilvækst. ATV's Digitale Vismænd identificerer to mulige årsager til stigningen i IT-uddannede: 1. IT-uddannede er med til at skabe innovation og vækst i en branche eller 2. Brancher i storvækst ansætter flere IT-uddannede. Denne IT-vækstbranche er et stærkt eksempel på forklaring nr. 2.

 

Kontakt
Fuldt navn

Maja Lænkholm

Stilling
Specialkonsulent
Fuldt navn

Emil Hedegaard

Stilling
Studentermedhjælper, analyse og økonomi