Titel

ATV skød valgkampen i gang med et brag af et årsmøde

Dato
Forfatter(e)
Bjarke Wiegand
Hovedbillede
Billede
Undertekst til billede/video
Folketingskandidat og iværksætter Tommy Ahlers (V)
Intro

På dagen, hvor Lars Løkke udskrev valg, samlede ATV nøgleaktørerne i teknologi- og vækst-Danmark til en sprudlende debat om fremtidens erhvervs- og innovations- politik. Omdrejningspunktet var ATV’s spritnye rapporter om, hvad Science & Engineering betyder for økonomien.

“Jeg har læst mange vækstlagsanalyser. Jeg kan ikke pege på nogen, der er klarere i sine pointer og anbefalinger, end den ATV offentliggør i dag.”

Billede

Sådan indledte uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) sin keynote på ATV’s årsmøde, der tirsdag den 7. maj samlede over 200 teknologiledere i DGI-byen i København. Eller mere korrekt folketingskandidaten Tommy Ahlers. For blot 4 timer inden Ahlers gik på podiet i DGI-byen udskrev hans chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), valg til Folketinget.

”Jeg er her derfor som folketingskandidat og som vækstiværksætter,” erklærede Ahlers, der roste ATV’s rapport for at være skarp i sine analyser af sammenhængen mellem viden og vækst og dermed af, hvad Danmark skal leve af i fremtiden.

Bl.a. fremhævede Tommy Ahlers vækstlagsrapportens identificering og analyse af videndrevne S&E-startups og ikke mindst af deres udfordringer med at kommercialisere viden fra universiteterne via de såkaldte Tech Trans-kontorer:

”Jeg er enig i, at det ikke fungerer optimalt. Derfor kommer vi til at kigge på det her område, når vi har resultaterne fra panelet om videnbaseret innovation til efteråret,” sagde Tommy Ahlers med henvisning til det panel af internationale eksperter, han har sat til at evaluere Danmarks innovationsfremmesystem.

Fokus på sammenhæng og styrker

Om det bliver Tommy Ahlers selv, der kommer til at følge anbefalingerne fra det internationale ekspertpanel til dørs, afgøres først efter valget den 5. juni. Men uanset valgets udfald er der sat en proces i gang med at analysere og nytænke Danmarks innovations- og erhvervsfremmesystem. Og netop dette var sammen med ATV’s to nye rapporter - udover rapporten om vækstlaget blev også den årlige 'State of the Nation'-rapport med opdaterede tal for udviklingen i den samlede population af S&E-virksomheder præsenteret - omdrejningspunktet for ATV’s årsmøde.

Billede

Således bød Årsmødet bl.a. på interessante oplæg fra forbundsformand i CO-industri Claus Jensen og rektor på Aalborg Universitet Per Michael Johansen, der begge er dybt involveret i udviklingen af Danmarks innovationsfremmesystem, samtidig med at de er medlemmer af Danmarks nye Erhvervsfremmebestyrelse.

De er begge enige i ATV’s anbefalinger om at satse mere på at styrke økosystemet omkring S&E-vækstlaget, der er den virksomhedsgruppe, der bidrager allermest til Danmarks økonomi. Men de påpeger også, at der er nogle udfordringer

”Vi står overfor en stor udfordring med at integrere disse to systemer,” fremhævede Per Michael Johansen med henvisning til, at områderne indtil nu har været præget af et knap så frugtbart 'battle' , som han kaldte det, mellem Erhvervsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Hans budskab til den kommende regering er derfor, at de to ministerier skal arbejde på at finde fælles fodslag og sikre et sammenhængende innovations- og erhvervsfremmesystem, der er enkelt at bruge for virksomhederne.

Claus Jensens bekymringer går mere i retning af at sikre, at indsatsen fokuseres på de rette styrkeområder.

”Det er vigtigt, at vi satser mere på de værdiskabende virksomheder. Her er det bekymrende, at turismeerhvervet fylder så meget i kommunernes strategiplaner. Det er ikke der, værdien og arbejdspladserne skabes,” sagde Claus Jensen og pegede på, at indsatsen bør fokusere meget mere på styrkeområder inden for f.eks. energi, sundhed og robotteknologi.

Erhvervsfremmebestyrelsen skal i løbet af maj og juni beslutte, hvilke 10-12 styrkeområder man vil satse på. Her rummer ATV’s analyse af S&E-vækstlaget god inspiration.

Robotter, sundhed, fintech og spil

Også fire af S&E-vækstlagets succesvirksomheder kunne opleves på ATV’s årsmøde. Robotvirksomheden Blue Ocean Robotics, sundhedstech-virksomheden Rehfeld Medical, fintech-virksomheden Tradeshift og spilvirksomheden SYBO er alle eksempler på virksomheder, der er langt mere værdiskabende end typiske startup-virksomheder i Danmark.

Fællesnævneren for de fire S&E-virksomheder er, at de alle bygger deres forretning på kompetencer inden for STEM (Science, Technology, Engineering og Mathematics) og på tætte relationer til universitets- og forskningsverdenen. Selv om de i størrelse, og hvad angår marked, er vidt forskellige, deler de nogle af de samme udfordringer for at kunne fortsætte deres vækst i Danmark.

”Kapital og kompetencer er en kæmpe udfordring,” fremhævede de alle fra scenen.

Det er blandt andet årsagen til, at Tradeshift, der med over 1.000 medarbejdere og en værdiansættelse på over 1 milliard dollar er en af Danmarks ekstremt få såkaldte 'Unicorns', har flyttet hovedkontoret til Silicon Valley. At kommercialisering af viden fra universiteterne også er en udfordring kunne Jonas Moll, stifter og CEO i spinout-virksomheden Rehfeld Medical, skrive under på:

"Det er en kæmpe udfordring, at universiteterne skal tjene penge på deres forskning. Det bremser vores udvikling,” sagde Jonas Moll, der understregede sin pointe ved at fremhæve det for ham absurde i, at det i Rehfeld Medicals tilfælde er hans egen forskning på KU, som han nu skal forhandle med universitetet om at få lov at bruge kommercielt.

Billede
Jonas Moll fra Rehfeld Medical fortalte om sin virksomhed og pegede på udfordringer for S&E-startups

Livlig debat

Beretningerne fra de fire S&E-startups er alle rammet ind i ATV’s nye vækstlagsrapport, som på årsmødet blev fremlagt af formanden for ATV’s Science & Engineering-komité, Charlotte Rønhof.

”Analysen bør være pligtlæsning for landets erhvervspolitikere,” sagde Charlotte Rønhof: ”Det er første gang, vi så tydeligt ser opskriften på succes. Hvis politikerne vil skabe vækst, så viser vi opskriften her,” understregede hun.

Billede

Rapporten og de mange oplæg på Årsmødet gav anledning til en livlig debat om, hvordan fremtidens innovations- og erhvervsfremme kan indrettes, så Danmarks S&E-vækstlag får bedre vilkår. Først gennem en halv times workshop, hvor Årsmødets 200 gæster gik sammen i grupper, og dernæst i en åben debat med et panel bestående af Anne Skriver, vicepræsident i Chr. Hansen og bestyrelsesmedlem i Innovationsfonden, Henriette Kinnunen, direktør i brancheorganisation for venture- og kapitalfonde samt business angels, DVCA, Mathias Gredal Nørvig, adm. direktør i spilvirksomheden SYBO, samt rektor på Aalborg Universitet Per Michael Johansen.

ATV vil i løbet af de kommende uger samle hovedpointerne fra workshoppen og paneldebatten i et kort notat, som vi vil spille ind til en kommende regering samt nøgleaktørerne i Danmarks fremtidige innovations- og erhvervsfremmesystem.

Kontakt-overskrift
Kontaktperson
Kontakt
Fuldt navn

Bjarke Wiegand

Stilling
Chefkonsulent

Relaterede nyheder og artikler