Titel

Mød fire af ATV's nye medlemmer: ATV er et unikt forum

Dato
Forfatter(e)
Jesper Bernstorf Jensen
Hovedbillede
Billede
Intro

40 nye medlemmer er blevet optaget i Akademiet i anledningen af ATV’s årsmøde. ATV har talt med fire af dem om, hvad de tænker om deres medlemskab, og hvad de gerne vil bruge deres medlemskab til. Mød de fire nye medlemmer Agi Csonka, programchef i Villum Fonden, Christine Nellemann, institutdirektør, DTU Fødevareinstituttet, Jesper Daugaard, senior vice president, Kamstrup, og Michael Lumholt, CEO, TICRA.

Billede
Nyt medlem af ATV Agi Csonka

Agi Csonka, programchef i Villum Fonden

Tillykke med optagelsen i Akademiet for de Tekniske Videnskaber – hvordan føles det?

”Jeg synes, at det er fantastisk at få lov til at være med og møde så mange dygtige forskere, som virkelig laver noget banebrydende. Jeg er chef for programmet ’Børn, unge og science’, der handler om at få børn og unge til at interessere sig for naturvidenskab og teknologi og styrke deres naturvidenskabelige dannelse, så at blive en del af ATV giver jo også mig mulighed for at få et netværk i den her verden, som er rigtig vigtig for den mission, jeg er på. I bund og grund skal jeg jo være med til at sørge for, at der også fremadrettet er en god rekruttering til netop det her område.”

Hvad vil du gerne have ud af at være med?

”Jeg tænker, at jeg kan få rigtig megen inspiration og også få en dialog med nogle af de folk, der sidder i den her ende af forløbet og høre, hvad de kan bidrage med i forhold til, hvordan vi får flere børn og unge til at interessere sig for naturvidenskab.”

Hvad forestiller du dig, at du kan bidrage med til ATV?

”Jeg ved rigtig meget om, hvordan uddannelsesverdenen fungerer i praksis, fordi jeg har arbejdet med uddannelse og uddannelsesinstitutioner i rigtig mange år, så jeg kan skabe en forståelse for, hvordan man får interessen for teknologi ud over rampen.”

Hvilken rolle ser du ATV spille fremover?

”Det skal være en stærk stemme i samfundsdebatten, som på en balanceret måde får vist, hvor vigtigt det er, at vi husker at rigtig meget af vores vækst og velstand faktisk bygger på naturvidenskab – det har vi ofte en tendens til at glemme.”

Christine Nellemann, institutdirektør, DTU Fødevareinstituttet

Billede
Nyt medlem af ATV Christine Nellemann

Tillykke med optagelsen i Akademiet for de Tekniske Videnskaber, hvad tænker du om det?

”Det er rigtig dejligt at blive anerkendt og opleve, at det felt, som jeg er ekspert i nemlig fødevarer, også er så vigtigt, at ATV siger ’dig vil vi gerne have med’. Udover at ATV er en god mulighed for at udvide mit netværk, så er det også en rigtig god platform for at bringe folk sammen og sige ’hvad kan vi gøre sammen?’.”

Hvad vil du gerne bidrage med i ATV?

”Teknologi, også indenfor fødevare- og sundhedsområdet, bliver stadig vigtigere. På fødevareområdet er teknologi essentielt, både i forhold til at forebygge sygdomme og til at fremme en mere bæredygtig og klimavenlig fødeproduktion, så jeg vil gerne byde ind med mere på Life Science-området, altså hvordan bruger vi det? Det kan være i krydsfelterne mellem mere traditionelle teknologiske dele og så fødevarer og Life Science. Eller det kan være decideret bæredygtig fødevareproduktion, så hvis der er andre, der har samme interesser i ATV, vil det være fantastisk.”

Hvilken rolle mener du, at ATV bør spille bredt i samfundet?

”Jeg ser ATV som en helt central spiller i forhold til de store samfundsudfordringer, vi står overfor. De ting, som ATV går ind i som f.eks. kunstig intelligens og anden ny teknologi, det er så samfundsrelevant. Alle de grundlæggende spørgsmål om, hvordan og hvad vi vil bruge teknologien til, og at teknologi skal være til for mennesker og ikke omvendt, det er en enorm spændende og vigtig opgave ikke bare at hjælpe virksomhederne med at få styr på, men at få kommunikeret bredt ud til befolkningen. Og så tror jeg, at de folkevalgte politikere efterhånden er klar til at gå i dialog med f.eks. ATV. Det virker som om, at politikerne har forstået, at det er nødvendigt at lytte til og inddrage de tekniske videnskaber i arbejdet med at skabe fremtidens samfund.”

Billede

Jesper Daugaard, senior vice president, Kamstrup

Tillykke med optagelsen i ATV, hvad betyder det for dig?

”For det første ser jeg på Akademiet som en samling af rigtig meget brain power i Danmark, så at få lov til at blive en del af det selskab betyder rigtig meget for mig. Og det betyder specielt meget, fordi jeg er ud af en ingeniørfamilie, er den eneste søn, der ikke er uddannet ingeniør (Jesper Daugaard er uddannet økonom, red.).”

 Hvad vil du bidrage med til Akademiet?

”Jeg har altid interesseret mig for videnskab og arbejdet meget med formidling af, hvad det er teknologi kan gøre. I dag arbejder jeg med agendaer, der handler om at sikre rent vand og energi til så mange mennesker som overhovedet muligt på verdensplan. Derfor er jeg også med i DI Energis bestyrelse og er formand for DI Vands bestyrelse, så det er med den vinkel, at jeg blandt andet vil bruge Akademiet til at finde et agendafællesskab omkring lige præcis digitalisering, cleantech og vandteknologi.”

 Hvilken samfundsudfordring skal det agendafællesskab forsøge at løse?

”Hvis vi ikke tænker os rigtig godt om, så bliver den grønne omstilling, vi står overfor, rigtig dyr. Helt konkret foregår der i dag globalt et ekstremt vand- og energispild under jorden, et spild, der sandsynligvis kan finansiere op til 20 pct. – måske mere – af den grønne omstilling. Problemet er, at vi ikke ser det spild, der foregår under jorden, men det kan digitaliseringen være med til at gøre synligt, og når vi gør spild synligt, så kan vi gøre noget ved det. Der er projekter i gang, der har bevist, at det kan lade sig gøre at reducere spildet markant, men vi har ikke skala nok til, at vi med klar stemme kan gå ud at sige, at det er så 10, 20 eller 50 pct. af den grønne omstilling, der kan finansieres gennem digital innovation. Så vi skal have mere fart på det her, vi skal have mere evidens, og vi skal ud over Danmarks grænser. Generelt skal vi bruge digitalisering til at tænke dobbelt grønt, dvs. både miljø og bundlinje, for det er det, udlandet efterspørger: så vi skal både lave noget, der er godt for miljøet, men som også har nogle tilbagebetalingstider, der gør, at det bliver super attraktivt at investere i, og det kan vi godt. Vi har en dansk styrkeposition her, og både det danske samfund og den danske cleantech- og vandindustri vil kunne vinde. Det er den dagsorden, jeg bringer med til ATV, og det er også der, hvor jeg håber at finde netværk og platforme at spille den agenda ind på.” 

Michael Lumholt, CEO, TICRA:

Tillykke med optagelsen i Akademiet for de Tekniske Videnskaber, hvad betyder det for dig?

”Først og fremmest har Akademiet en kæmpe stjerne hos mig, og en af grundene er, at ATV med sin store faglige tyngde er i stand til at sætte et aftryk, der vækker genlyd i ministerierne og på Christiansborg. Og så er det godt, at det er en blanding af repræsentanter fra små og store virksomheder samt for vidensinstitutioner, som kan gå sammen og sige, ’at det her ønsker vi at tage op politisk’. Jeg føler mig ydmyg omkring min optagelse – jeg mener, jeg sidder i en mindre erhvervsvirksomhed, så hvordan kan jeg bidrage til det her? I dag har netværksdelen været det vigtigste for mig, og det har været imponerende at opleve, hvor nysgerrige og åbne medlemmerne har været i forhold til min person, og det jeg arbejder med.”

Billede
CEO Michael Lumholt, TICRA

Hvilken af ATV’s dagsordener er den vigtigste for dig?

”Helt overordnet er det naturligvis, hvordan vi sikrer et fremtidigt konkurrencedygtigt og bæredygtigt Danmark. Mere specifikt er det adgang til kvalificeret arbejdskraft. Det er det største problem, som jeg oplever i min dagligdag, og at det så bliver adresseret så tydeligt herinde (på Årsmødet, red.), er naturligvis værdifuldt for mig som CEO. Det er vigtigt, at ATV fortsætter med at prioritere nogle få dagsordener med stort impact, der fodres til det politiske system, og det arbejde glæder jeg mig til at tage del i.”

Hvordan ser du din egen rolle – hvad kan du bidrage med i ATV?

”I starten vil jeg fokusere på, at vi som virksomhed såvel som samfund engagerer os i hele AI-dagsordenen. Derfor har vi i TICRA tilmeldt os ATV’s nye ’Applied AI Academy’. Det går vi med i dels for at udbygge vores netværk, dels fordi vi har et specielt ’take’ på AI, som kunne være relevant for nogle af de mange små og mellemstore virksomheder i Danmark. Derudover har jeg personligt en stor passion for hele undervisnings-, uddannelses- og forskningsområdet, hvor jeg gerne vil være med til at sikre bedre forhold i fremtiden. Som eksempel planlægger jeg at være brobygger mellem ATV og DI’s Udvalg for Forskning og Uddannelse, som jeg også er medlem af, så vi trækker i samme retning til gavn for Science og Engineering i Danmark.”

Kontakt-overskrift
Kontaktperson
Kontakt
Fuldt navn

Lia Leffland

Stilling
Akademidirektør