Hovedbillede
Billede
Teknologisk Topmøde 2021
Undertekst til billede/video

ATV's direktør Lia Leffland med rapporten: "Danmark 2030", som blev fremlagt og debatteret på ATV's Teknologiske Topmøde den 9. november 2021. Rapporten indeholder anbefalinger til alle teknologiledere i Danmark.

Titel

Teknologisk Topmøde: Tid til teknologisk lederskab

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Hvis vi skal klare os i den stigende, globale, teknologiske konkurrence, skal Danmarks Science & Engineering-økosystem op i gear. Sådan lød konklusionen på Teknologisk Topmøde 2021, hvor ATV's nye rapport "Danmark 2030" blev debatteret af 200 teknologiledere.

Det, der er brug for, det er lederskab. Her sidder vi 150 teknologiledere. Ude bag skærmen sidder der 50-100 mere. Vi må tage det her på os selv og finde ud af, hvad vi skal gøre i vores egne organisationer."

Billede
Ander Bjarklev Teknologisk Topmøde 2021
ATV's præsident Anders Bjarklev opfordrede på Topmødet deltagerne til at tage lederskab for Danmarks økonomiske og bæredygtige udvikling. 

Sådan lød ATV's præsident Anders Bjarklevs opfordring til deltagerne på ATV's Teknologiske Topmøde 2021. Det, der skal gøres noget ved, er Danmarks teknologiske konkurrenceevne, som, ifølge ATV's nye rapport: "Danmark 2030", er stærkt udfordret.  Rapporten fastlår således, at Danmark, i løbet af de sidste 20 år, er begyndt at sakke agterud i forhold til regioner i såvel Asien, USA som Europa, der prioriterer teknologisk innovation langt højere.

"Skal Danmark fremadrettet kunne være med i konkurrencen om at udvikle fremtidens teknologiske løsninger, kræver det , at regeringen sætter sig for bordenden for at udvikle en ambitiøs Science & Engineering-strategi", konkluderer rapporten, som markerer afslutningen på ATV's femårige Science & Engineering-projekt.

Udover politiske anbefalinger indeholder rapporten anbefalinger til, hvordan alle teknologiledere i Danmark kan bidrage til at øge Danmarks konkurrencekraft. "Økonomisk vækst er sjældent en enkelt persons, institutions eller virksomheds værk, men resultatet af et stærkt samspil mellem flere aktører", understreger den.

Det budskab slog godt igennem på topmødet. Som Anders Bjarklev konstaterede i sin opsummering: "Det nytter ikke noget, at vi bare læner os tilbage og venter på politikerne. Vi kan selv gå i gang."

Velstandsmotoren skal op i gear

Topmødets vigtigste budskab var, at hvis Danmark skal være med i toppen af den stigende globale, teknologiske konkurrence, kræver det, at vi styrker Danmarks såkaldte Science & Engineering-økosystem: et økosystem af virksomheder, forsknings- og uddannelsesinstitutioner, rådgivere, investorer og offentlige myndigheder, der beskæftiger sig med teknologisk innovation.

Billede
grafik til Danmark 2030 rapport
Økosystemet omkring de virksomheder, der beskæftiger sig med videnskab og teknologiinnovation er en motor for Danmarks vækst og velstand.

ATV har igennem fem år analyseret Science & Engineering-økosystemets betydning for dansk økonomi og dokumenterer i rapporten "Danmark 2030", at økosystemet allerede i dag er en motor for Danmarks økonomiske vækst, jobskabelse og velstand.

Et vink med en togstamme

På ATV's Teknologiske Topmøde præsenterede formanden for ATV's Science & Engineering-komité, Charlotte Rønhof, nøgletal fra Danmarks population af Science & Engineering-virksomheder, der viser, at de er langt mere værdiskabende for det danske samfund end industrien. 

Billede
Charlotte Rønhof bred, Teknologisk Topmøde 2021.
"ATV's rapport er ikke bare et vink med en vognstang om, at der skal handles. Den viser, at der en hel togstamme, der er ved at vælte, hvis ikke vi gør det." understreger Charlotte Rønhof

Danmarks godt 2300 Science & Engineering-virksomheder beskæftiger således 300.000 fuldtidsansatte, omsætter for knap 1.100 mia. kr. og leverer et BNP-bidrag på over 330 mia. kr. Til sammenligning omsætter industriens knap 15.000 virksomheder tilsammen for mindre end 900 mia. kroner og leverer et  BNP-bidrag på omkring 290 mia. kroner.

Det er altså slet og ret en god forretning at styrke det økosystem, der omgiver Science & Engineering-virksomhederne, så de kan vokse sig større, og Danmark kan få flere af dem.

"ATV's rapport er ikke bare et vink med en vognstang om, at der skal handles. Den viser, at der en hel togstamme, der er ved at vælte, hvis ikke vi gør det. For hvis ikke velstandsmotoren spinder smukt, ja, så bliver Danmark fattigere," siger Charlotte Rønhof med reference til, at ATV's analyser viser, at Danmark sakker agterud i den globale konkurrence om udvikling af fremtidens teknologiske løsninger.

Opgør med silotænkning

Hvis Danmarks velstandsmotor skal op i omdrejninger, kræver det at aktørerne i Science & Engineering-økosystemet arbejder bedre sammen på tværs, og det kræver et opgør med den silotænkning, der i dag er udbredt i såvel erhvervslivet, på Christiansborg, i forsknings- og uddannelsessystemet samt i den offentlige forvaltning.

Billede
Lisbeth Knudsen, Teknologisk Topmøde
Lisbeth Knudsen kalder på lederskab og på et opgør med silotænkningen for at imødekomme de kommende års store samfundsudfordringer 

Netop opgøret med silotænkningen, blev fremhævet bredt blandt topmødets oplægsholdere og debattører, som en af de vigtigste forudsætninger for Danmarks fremtidige succes.  "Vi har aldrig haft så meget brug for sammenhængende løsninger, som vi har nu, men strukturerne i vores samfund fastholder siloerne," understregede strategidirektør for Mandag Morgen og Altinget, Lisbeth Knudsen: "De store samfundsudfordringer spiller ind i hinanden, hvad enten det drejer sig om den grønne omstilling, den digitale omstilling eller omstillingen af velfærdssamfundet. De kommende års udfordringer vil kræve, at vi får skabt mere samarbejde på tværs af sektorer og på tværs af de demokratiske lag. Det kræver tværvidenskabelig forskning og en nytænkning af vores uddannelsessystem, så vi kan tjekke ind og ud i løbet af livet langt mere fleksibelt," fastslog Lisbeth Knudsen.

Hun erklærer sig i øvrigt enig i ATV's analyse af, at der er et brændende behov for lederskab på alle niveauer. "Der mangler lederskab både på globalt, nationalt, regionalt og kommunalt plan, hvis vi skal tage livtage med de store samfundsudfordringer og nytænke den måde, vi udvikler løsninger og politik på". 

ATV og monopolet

ATV's opfordring til at Science & Engineering-økosystemets aktører selv tager ansvar for at styrke økosystemet, blev godt modtaget på topmødet. Som Michael Hallgren, produktionsdirektør i Novo Nordisk sagde: "Vi skal kigge indad på os selv og sige: Lad os nu tage ATV's rapport og se, hvad det er, vi selv kan gøre noget ved og drive den agenda. Det behøver vi ikke politikerne til."

Billede
Paneldebat Teknologisk Topmøde 2021
Afsluttende paneldebat. Fra venstre ses: Moderator, journalist Thomas Larsen, Michael Hallgren, produktionsdirektør i Novo Nordisk, Geeta Schmidt, CEO i Humio, Kim Nøhr Skibsted, CEO i Poul Due Jensens Fond, Katrine Krogh Andersen, Dekan på KU, Jan Lysgaard Thomsen, Kommunaldirektør i Kalundborg Kommune.

 

Michael Hallgren var en del af et panel på 5 nøgleaktører fra Danmarks Science & Engineering-økosystem, som, under programpunktet "ATV og monopolet", debatterede anbefalingerne i ATV's "Danmark 2030"-rapport.

Billede
Kim Skibsted, Teknologisk Topmøde 2021
"Vi kan ikke sidde at vente på, at politikerne gør, hvad vi håber på, de vil gøre. Vi skal gå forrest selv," understregede Kim Nøhr Skibsted, CEO i Poul Due Jensens Fond.

I panelet deltog også CEO for Poul Due Jensens Fond, Kim Nøhr Skibsted, der opfordrede til at økosystemets aktører bliver bedre til at vise - og fortælle - politikerne, hvad der virker. 

"Vi kan ikke sidde at vente på, at politikerne gør, hvad vi håber på, de vil gøre. Vi skal gå forrest selv, men vi skal sikre os, at politikerne ikke sinker os. Der er brug for, at vi har nogle politikere - både lokalt, regionalt og nationalt - der, sammen med os, kigger ud i fremtiden og ser på, hvad der er af muligheder for Danmark. Den samtale savner jeg. Der er behov for, at vi som virksomheder og institutioner hæver stemmen lidt, så politikerne kan høre os," understregede Kim Nøhr Skibsted.

Lead by example

Billede
Teknologisk Topmøde 2021, Jan Lysgaard Thomsen

At det kan give bonus selv at tage teten og indgå stærke missionsdrevne partnerskaber på tværs af sektorerne, er der eksempler på i bl.a. Kalundborg, hvor virksomheder, forsyningsselskaber, uddannelsesinstitutioner og kommunen er gået sammen i en industrisymbiose for at praktisere et cirkulært samarbejde om ressourcer.

"I Kalundborg viser vi, hvad man kan få ud af at gribe i egen barm. Det har vi ikke brug for hjælp til at gå i gang med. Men der er behov for, at virksomhederne efterfølgende træder ind på den politiske scene og fortæller meget klart, hvad de har behov for, hvis det skal skalere," fastslog Kommunaldirektør i Kalundborg Kommune, Jan Lysgaard Thomsen, der også deltog i "ATV og monopolet".

Paneldebatten blev fulgt op af stor spørgelyst fra såvel fysiske deltagere som onlinedeltage på Topmødet, ligesom der var stor debatlyst i Topmødets pauser. ATV ser frem til at følge op på de spændende diskussioner og pointer, der kom frem på dagen, på ATV's Årsmøde den 10. maj 2022. 

Billede
Spm fra salen, Teknologisk Topmøde 2021
Der var kø ved "spørgehjørnet", hvor deltagerne i ATV's teknologiske topmøde kunne stille spørgsmål til oplægsholdere og panelister.  
Billede
Networking 1, Teknologisk Topmøde 2021
Snakken sprudlede i pauserne, hvor deltagerne fik mulighed for at netværke og diskutere Topmødets spændende debatter og oplæg.

 

Se eller gense alle oplæg og debatter på links til højre på siden. 

 

Stor tak til sponsorerne af Teknologisk Topmøde:

Billede
Sponsorlogoer Teknologisk Topmøde 2021

Relaterede nyheder og artikler