Hovedbillede
Billede
Katherine Richardson talte om teknologi og verdensmålene på ATVs Teknologiske Topmøde 2019
Undertekst til billede/video

Katherine Richardson var hovedtaler til Teknologisk Topmøde 2019

Titel

Teknologisk Topmøde: Gør Danmark til et bæredygtigt laboratorium

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Teknologisk Topmøde 2019 var fuldt besat, da 200 topfolk fra den danske teknologiverden samledes for at diskutere FN's verdensmål i et tech-perspektiv. Et hovedbudskab fra dagen var, at Danmark har muligheden for at blive hele verdens laboratorium for udvikling af løsninger på FN’s bæredygtighedsmål.

Danmark bør sætte sig for at være en global frontløber for – og inspirationskilde til – bæredygtig udvikling. Ikke kun i form af at udvikle løsninger, der virker i Danmark. Eller ved at fokusere på at reducere vores nationale CO2-udslip. Men ved at blive et førende ”laboratorium” for udvikling af løsninger, der virker globalt.”

Det konkluderer seks førende teknologiledere fra universitets- og uddannelsessektoren, erhvervslivet samt tænketanksverdenen, der i sidste uge deltog i afslutningsdebatten på ATV’s topmøde. Panelet, der bestod af professor på KU, Katherine Richardson, CTO i IBM Nordic, Brian Rasmussen, direktør i tænketanken Sustainia, Erik Rasmussen, direktør i Astra, Mikkel Bohm, professor på DTU, Michael Z. Hauschild, og tidligere direktør for organisationen CLEAN, Carsten Orth Gaarn-Larsen, ser bæredygtighed som en vigtig motor for Danmarks fremadrettede innovation og vækst.

ATV’s Teknologiske Topmøde leverer dermed et kvalificeret bud på, hvordan regeringen kan kombinere de anbefalinger, den nu har fået fra Klimarådet samt det internationale ekspertpanel, der netop har offentliggjort sin granskning af Danmarks innovationssystem.

Mens Klimarådet konkluderer, at Danmark har penge og evner til at tage yderligere globalt ansvar og bør fokusere mere på at reducere udledninger uden for Danmarks grænser, anbefaler ekspertpanelet, at Danmark sætter mere strategisk retning på sin forskning for at styrke dansk innovation.

Ekspertpanelet fra Teknologisk Topmøde pegede på,  at man bør kombinere disse anbefalinger i en strategisk satsning på at gøre Danmark til en førende, global udviklingshub for løsninger på FN’s 17 verdensmål.

Billede
ATV's direktør Lia Leffland til Teknologisk Topmøde 2019
ATV's direktør Lia Leffland til Teknologisk Topmøde 2019

Som Carsten Orth Gaarn-Larsen, der er næstformand i ATV’s Science & Engineering-komité, siger: ”Vi bør stille en ny ambition op for Danmark: Vi kan gøre bæredygtighedsdagsordenen, som den er formuleret i verdensmålene, til en national identitet og vise verden, at Danmark er stedet globalt, hvor man kan få testet de nyeste løsninger af.”

Ifølge ATV’s direktør, Lia Leffland, vil en sådan ambition både kunne øge Danmarks bidrag til den globale bæredygtighed og samtidigt fungere som en motor for dansk vækst og velfærd: ”Ved at tænke strategisk i globale løsninger inden for danske styrkeområder som vedvarende energi, affaldshåndtering, vandbehandling, sundheds- og fødevareteknologi vil vi både skabe omsætning, eksport og arbejdspladser i Danmark. Vi bør udvikle danske styrkepositioner i en mere ambitiøs, global skala”, pointerer Lia Leffland.

Dansk “man on the moon”-mission

Det gennemgående budskab på ATV’s Teknologiske Topmøde var, at der er et stort potentiale for, at dansk teknologi kan gøre en markant forskel globalt. Men skal potentialet indfris, er der behov for, at vi gør bæredygtig udvikling til Danmarks ”man on the moon”-mission. Der er behov for at samle og begejstre danskerne til at bakke op om en stærk vision for Danmark som førende, bæredygtigt, højteknologisk velfærdssamfund.

Billede
Teknologisk Topmøde 2019. Afsluttende paneldebat om Danmarks mulighed for at blive globalt laboratorium for udviklingen af bæredygtige løsninger.
Paneldebat ved Teknologisk Topmøde 2019

Det er ATV’s erkendelse, at teknologi alene ikke kan løse verdens bæredygtighedsudfordringer. Der er behov for en samlet indsats på tværs af sektorer – og af de tekniske, samfundsvidenskabelige og økonomiske videnskaber – for at bringe løsninger og teknologier i spil, der for alvor kan bidrage til adfærdsændringer og bæredygtig omstilling.

Hvis der er noget, vi har lært ved de 17 bæredygtighedsmål, så er det, at de har indflydelse på hinanden
Mikkel Bohm, direktør i Astra

Det bliver svært. Men ifølge Katherine Richardson, der bl.a. er medlem af regeringens Klimaråd og ATV’s temagruppe ”Teknologi for bæredygtighed”, er denne erkendelse selve nøglen til, om en sådan ”man og the moon”-mission kan lykkes. 

Jeg synes, at ATV har bevæget sig rigtig, rigtig langt. I stedet for bare at fokusere på teknologi, så er der en dyb forståelse for, at vi bliver nødt til at gå vores regelsæt og lovgivning igennem og sørge for, at der ikke er barrierer for at lave en omstilling. Vi bliver nødt til at kigge på vores uddannelsessystem – og ikke mindst: Vi bliver nødt til at holde op med at suboptimere inden for enkelte sektorer og i stedet prøve at se, hvordan vi kan få de forskellige systemer til at spille sammen”, siger Katherine Richardson.

Se flere videoer fra topmødet på linket til højre

Fokuser på tværfaglighed og systemtænkning

Katherine Richardsens pointer om behovet for systemtænkning og tværfaglighed understøttes af de øvrige panelister i topmødets afslutningsdebat. Ikke mindst af Brian Rasmussen, Michael Hauschild og Mikkel Bohm, der på dagen fungerede som repræsentanter for tre udvidede temadebatter om henholdsvis danske muligheder inden for digitalisering, produktion og uddannelse.

Billede
Publikum til Teknologisk Topmøde 2019
Publikum deltog også i debatten til Teknologisk Topmøde 2019

Mikkel Bohms ønskeliste til politikerne er, at de tager bæredygtighed og undervisning i bæredygtighed alvorligt og får det endnu bedre ind i både studieordninger, læseplaner m.m. hele vejen igennem uddannelseskæden. ”Vi kunne godt tænke os nogle endnu bedre formelle rammer inden for uddannelsessystemet, der understøtter undervisningen i bæredygtighed. Vi skal blive bedre til at se både dybt ned i fagene, men også på tværs af fagene”, siger Mikkel Bohm.

Brian Rasmussen, der er med i ATV’s Digitale Vismænd fastslår, at det er vigtigt at etablere et stærkt tværsektorielt samarbejde mellem virksomheder, universiteter og myndigheder.

Vi skal have politikerne med ind. Vi skal have akademikerne med ind. Vi skal have virksomhederne og kapitalen aktiveret, og vi skal også have forbrugerne aktiveret ift. en adfærdsændring”, siger Brian Rasmussen.

Også Michael Z. Hauschild, der er formand for ATV’s temagruppe ”Teknologi for bæredygtighed”, fastslår, at system- og helhedstænkning er en grundforudsætning for at indfri verdensmålene. 

Vi skal undgå problemshifting: At vi gør noget bedre for et af verdensmålene et sted i værdikæden, der til gengæld skaber nogle problemer for andre verdensmål et andet sted i værdikæden
Michael Z. Hauschild, Professor ved DTU

Han opfordrer til at se verdensmålene, som en slags dogmeregler, som vi kender det fra dansk film: ”Det er nogle ”benspænd”, som udfordrer og inspirerer til innovation. Vi bliver nødt til at tænke i andre aspekter, end vi hidtil har tænkt i. Vi skal have bæredygtighed ind som et nyt mål, i stedet for bare at generere efterspørgsel efter produkter, så vi kan få ny indtjening”, siger Michael Z. Hauschild.

ATV som omdrejningspunkt

ATV kan få en nøglerolle i en satsning på at gøre Danmark til et globalt laboratorium for udvikling af bæredygtige løsninger. 

Billede
Erik Rasmussen på ATV's Teknologiske Topmøde 2019
Tænketanken Mandag Morgens stifter Erik Rasmussen mener, at ATV bør spille en hovedrolle i at gøre Danmark til et globalt laboratorium for bæredygtige løsninger.

Det pointerer Erik Rasmussen, som selv har stået bag store, danske bæredygtighedssatsninger som ”Copenhagen Climate Council” og ”Sustainia”, der bl.a. blev bakket op af internationale profiler som Californiens forhenværende guvernør Arnold Schwarzenegger og USA’s forhenværende vicepræsident Al Gore: ”ATV repræsenterer en række af de kompetencer, som kan komme i spil her og kan virkelig hjælpe ved at være med til at definere, hvad teknologiens rolle og ansvar er”, siger Erik Rasmussen.

Erik Rasmussen ser store muligheder i, at Danmark – ved hjælp af teknologi, politik og adfærdsændringer – viser resten af verden, hvordan man kan lave et bæredygtigt, cirkulært samfund. Jeg synes, at ATV’s konference virkeligt bragte os et skridt længere fra holdninger til handlinger”, siger han.

ATV’s bagland er enig i, at der er store muligheder for Danmark i at tage lederskab på den grønne omstilling.

Som Michael Z. Hauschild siger: ”I Danmark har vi en lang tradition for forskning og viden inden for grønne løsninger. Det her åbner muligheden for at gå ud også at lave forretning på det og samtidig være med til at løse nogle af verdens store problemer og hjælpe med at nå bæredygtighedsmålene.”

Se flere videoer fra topmødet på linket til højre

Verdens største bæredygtighedsprojekt

Det er imidlertid vigtigt at erkende, at løsninger, der virker i Danmark og Vesten, ikke nødvendigvis vil fungere i verdens nye, store vækstøkonomier, hvor behovet for bæredygtig omstilling for alvor er stort. Skal Danmark være ”laboratorium” for udvikling af løsninger på FN’s 17 verdensmål, er det derfor afgørende, at vi indgår innovative samarbejder med de markeder, hvor løsningerne skal fungere.

Det fremhæver bestyrelsesformanden for DTU, Per Falholt, der på Teknologisk Topmøde fremlagde rapporten ”Mulighedernes Indien – Verdensmål, viden, vækst”, som er udarbejdet på baggrund af en ATV-delegationsrejse til New Delhi og Bengaluru i september 2019.

"I bund og grund drejer det sig om, hvordan Danmark og Indien i fællesskab kan arbejde sammen mod en mere bæredygtig verden”, siger Per Falholt, der, som medlem af ATV’s Science & Engineering-komité, selv var med på delegationsrejsen.

En af rapportens pointer er, at Indiens bæredygtige omstilling er så omfattende og så vigtig, at hvis Indien ikke lykkes med at indfri FN’s bæredygtighedsmål – så lykkes verden ikke. Som Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, skriver i rapportens forord, er Indien ikke til at komme uden om, hvis man vil tage verdensmålene alvorligt.

Som verdens snart 4. største økonomi fremstår Indien som omdrejningspunktet for verdens nok største bæredygtighedsprojekt
Freddy Svane, Danmarks ambassadør i Indien

Konkret står Indien, inden for de næste 20 år, for at bygge boliger og infrastruktur til op mod 400 mio. mennesker. Det svarer næsten til EU’s befolkning og overgår langt USA’s ditto. Markedet er derfor enormt. Skal Danmark have en bid af det – og dermed for alvor påvirke FN’s bæredygtighedsmål – kræver det, at vi, som Klimarådet anbefaler, fokuserer mere uden for Danmarks grænser, kombineret med, at vi giver forskningen en mere strategisk retning, som Innovations-ekspertpanelet foreslår.

Et godt sted at starte ift. at gribe Danmarks mulighed for at blive et førende ”laboratorium” for udvikling af bæredygtige løsninger er derfor at få en aktie i ”verdens største bæredygtighedsprojekt”. ”Det er også en anledning til at styrke, hvordan vi på universitetsniveau arbejder sammen, hvordan vi kan uddanne flere talenter, og hvordan vi kan få de bedste uddannelser op at køre. Der har både Danmark og Indien en masse at tilbyde hinanden”, siger Per Falholt.

Billede
Per Falholt præsenterer ATV's rapport "Mulighederns Indien" på Teknologisk Topmøde 2019
Per Falholt præsenterer ATV-rapporten "Mulighedernes Indien - Verdensmål, viden, vækst" på Teknologisk Topmøde 2019

 

Øverst til højre på siden finder du links, hvor du kan læse mere om Teknologisk Topmøde 2019, finde præsentationer fra de forskellige sessioner, se videoer med oplægsholderne og læse rapporten "Mulighedernes Indien". 

Tak til sponsorerne af ATV's Teknologiske topmøde for at give os muligheden for at debattere verdensmål i et techperspektiv.

Billede
Sponsorer af ATV's teknologiske topmøde 2019

Relaterede nyheder og artikler