Hovedbillede
Billede
Foto fra Bangalore City Market
Undertekst til billede/video

Over 300 millioner indere - svarende til USA's befolkning - skal over de næste 20 år flyttes fra land til by eller løftes ud af ekstrem fattigdom.

Titel

Indien - et nyt dansk erhvervseventyr?

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Indien står over for en kæmpe omstilling ift. at bygge boliger og infrastruktur til flere end 300 millioner indere, der over de næste 20 år skal flyttes fra land til by. Det rummer enorme muligheder for danske virksomheder og forskere. ATV, som netop har haft en 26 mand stor delegation i Indien, er i dialog med toprådgivere til premierminister Modi om en dansk-indisk samarbejdsaftale.

"Vi ser ekstraordinære muligheder for samarbejde."

Sådan siger Prof. K VijayRaghavan, Indiens premierminister Narendra Modis toprådgiver, når det handler om teknologisk og videnskabelig omstilling af den kæmpemæssige nation.

Han mødtes i slutningen af september med en dansk delegation fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber i New Delhi (læs mere om delegationen nederst på siden). Gruppen af danske tech-topledere mødtes med den indiske Principal Scientific Advisor for at diskutere samarbejdsmuligheder ift. Indiens kæmpemæssige omstillingsudfordring.  Og Professor VijayRaghaven ser store muligheder.

Det er fantastisk at have delegationen fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber herovre. Vi vil se et større samarbejde nu som følge af dette besøg.
Prof. K VijayRaghavan, videnskabelig toprådgiver for Narendra Modi

"Indien går i en ny retning, hvor vi vil have vores industri og vores akademia til at samarbejde med samfundet for at løse store problemer med især vand, energi og affald," siger VijayRaghavan, som anerkender, at Danmark har kritiske kompetencer inden for disse felter:

"Det er fantastisk at have delegationen fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber herovre. Vi vil se et større samarbejde nu som følge af dette besøg," understreger han. 

Også Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, er imponeret over de muligheder ATV-delegationens møder med Indiens politiske, videnskabelige og industrielle top har ført til:

”Jeg har aldrig hørt om så store muligheder. Tiden er inde til et tæt samarbejde om vand, energi og miljø," siger Freddy Svane. ”Danmark har mulighederne, vi har kompetencerne. Indien har behov for alle disse ting,” fastslår han.

 

Bæredygtige byer som omdrejningspunkt

Konkret står Indien inden for de næste 20 år. bl.a. for at bygge boliger og infrastruktur til ikke mindre end 380 mio. indere  - svarende til mere end hele USA's befolkning. Dels på grund af en eksplosiv befolkningstilvækst, dels på grund af migrationen fra land til by og dels for at løfte over 100 millioner indere ud af fattigdom.

”Det er jo et kæmpe projekt, hvor der må være enormt mange muligheder for danske virksomheder og danske videninstitutioner,” siger forskningsdekan på DTU, Katrine Krogh Andersen, som var en del af den 26 mand store ATV-delegation.

Billede
Gruppefoto studietur Indien 2019
ATV's delegation her foran det anerkendte Indian Institute of Technology i New Delhi.

Katrine Krogh Andersen er for nyligt udpeget til at rådgive EU om klimaneutrale byer, som eneste danske medlem af EU's nye, såkaldte mission board for klimaneutrale og smarte byer. Hun ser det nye mission board som en oplagt platform for samarbejde mellem EU og Indien:

”Der må være enormt mange muligheder for, hvordan man kan understøtte den her udvikling og det byggeri, der skal til," fastslår Katrine Krogh Andersen.

 

Topmøde om danske muligheder

ATV står nu for at udarbejde en rapport om delegationens "læringer" fra rejsen samt anbefalinger til en dansk actionplan for Indien. 

Sidstnævnte er ATV allerede i gang med i samarbejde med det danske innovationscenter i Indien, Danmarks ambassade i Indien samt premierminister Modis videnskabelige toprådgiver professor K. VijayRaghavan.

Som bestyrelsesformanden for DTU, Per Falholt, siger: "Selvfølgelig skal vi lave aktionsplaner. Vi skal have det her til at ske."

Billede
Studietur Indien 2019 Vijay
Videnskabelig toprådgiver for den indiske regering, professor K. VijayRaghavan, flankeret af ATV's direktør Lia Leffland og DTU's bestyrelsesformand Per Falholt.

Per Falholt, der ligeledes var en del af ATV-delegationen, understreger, at det nu er vigtigt, at fastholde de gode relationer, som delegationen har skabt til Indiens politiske, industrielle og videnskabelige top.

"Vi bliver nødt til at lave et topmøde mellem Danmark og Indien, der italesætter: Hvad er de vigtigste projekter, vi kan gøre noget ved. Vi skal have sat projekterne sammen, vi skal have dem ”fundet” og rullet i gang," siger Per Falholt: "Vi har teknologien, de har problemerne. Dem skal vi have til at mødes."

Per Falholt mener iøvrigt, at Danmark bør tage ved lære af Indiens regerings prioritering af teknologi og videnskab ved deres udpegning af en tværministriel, videnskabelig toprådgiver med direkte reference til Indiens premierminister. 

"Man kan kun blive imponeret over et indisk system, som har science-impact på allerhøjeste niveau og med rådgivning af så høj kvalitet. Det er sjældent, jeg har mødt en forsker, så meget ”to the point”," siger Per Falholt med reference til professor K. VijayRaghavan. 

 

Læs mere om delegationen af tech-topledere og tilmeld dig Teknologisk Topmøde, hvor erfaringerne fra den lærerige studietur præsenteres. 

Toplevel ATV-delegation i Indien

En delegation fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV, har i dagene 16.-20. september været i Indien for at netværke og diskutere bæredygtighed, teknologi og samarbejde med indiske topvidenskabsfolk, erhvervsledere og myndigheder. I alt har 26 ATV-medlemmer, repræsenterende såvel universiteter, virksomheder og fonde, deltaget i turen, som både omfattede møder med regering, virksomheder, universiteter og innovationsmiljøer i New Delhi og Bangalore. Rejsen er en del af ATV’s såkaldte Science & Engineering projekt, som går ud på at bidrage til, at Danmark bliver en af verdens 5 førende videnregioner. Besøget bliver fulgt op af en rapport med delegationens anbefalinger til en dansk actionplan for Indien, der - udover at stå overfor en massiv bæredygtig omstilling – også er verdens økonomisk hurtigst voksende ”major nation” og om få år også verdens mest folkerige nation. Rapporten bliver offentliggjort og debatteret på ATV’s Teknologiske Topmøde 12. November. Yderligere information og tilmelding her.