Hovedbillede
Billede
 Christian Rasmussen, Head of Technology, Innovation Lab 2, Grundfos Holding A/S
Titel

Innovation er afgørende for industriens bæredygtige omstilling

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Christian Rasmussen, Head of Technology, Grundfos giver sit perspektiv på, hvordan vi opnår bæredygtig omstilling i industrien. Han har sammen med projektgruppen for Fremtidens Bæredygtige Produktion arbejdet på at give produktionsindustrien i Danmark et bredere perspektiv på arbejdet med bæredygtighed.

I rapporter, analyser og undersøgelser har projektet Fremtidens Bæredygtige Produktion de seneste to år taget pulsen på produktionsindustriens grønne omstilling. Det har resulteret i en konkretisering af, hvad bæredygtig omstilling indebærer. Ud af projektet er også kommet en række operationelle værktøjer, der skal hjælpe med omstillingen ude i de enkelte virksomheder.

”Vi lever på én klode, som har absolutte grænser, og dem skal vi leve indenfor. Derfor er det vigtigt, at vi kan måle på, hvor godt vi rent faktisk passer på kloden, og at vi bliver konkrete på, hvordan vi kan handle. Bæredygtighed skal ikke bare være en historie, vi fortæller os selv. For vi skal ikke glemme, at vi er pressede på tid, ressourcer og kompetencer, og derfor er det vigtigt, at vi laver vores indsats der, hvor den gør den største forskel,” siger Christian Rasmussen, Head of Technology i Grundfos og formand for projektgruppen Fremtidens Bæredygtige Produktion.

Fokus på bæredygtig produktion har i lang tid handlet om reduktioner, men den tankegang skal vi væk fra. Baseline-rapporten fra Fremtidens Bæredygtige Produktion viser, at hvis virksomheder vil opretholde økonomisk vækst og samtidig sænke miljøbelastningen, så kræver det innovative tiltag. Vi skal med andre ord gå fra en reduktionsagenda til en innovationsagenda.

”Tiden er inde til, at vi bygger forretninger op omkring bæredygtighed. Det ser vi også ske i de store virksomheder, der har musklerne til det. De små og mellemstore virksomheder har som regel ikke de samme ressourcer, og derfor skal der være værktøjer, incitamenter og ordninger, der hjælper dem med den kæmpe transformation, som samfundet og dermed også virksomhederne står overfor,” siger formanden for projektgruppen.

Konkurrence om bæredygtighed

Men bæredygtig omstilling udfordrer den traditionelle måde at måle succes på, hvor hver virksomhed svarer for hvert sit regnskab. Bæredygtig omstilling kræver innovative forretningsmodeller, hvor der er store besparelser i driftsomkostningerne og for naturressourcerne, når virksomheder deler værdikæder.

”Vi er vant til at forstå konkurrenceevne som noget, du har mellem virksomheder inden for det samme område. Men du kan også se konkurrence mellem lande og regioner. Og hvis du er en del af en værdikæde, der er konkurrencedygtig, så bliver din virksomhed også mere konkurrencedygtig. Konkurrencedygtig handler i det perspektiv mere om, hvordan vi kan dele og udvikle værdikæder. Det er dér, innovationen kommer ind,” påpeger Christian Rasmussen.

Projektets podcast – Fremtidens Bæredygtige Produktion – beskriver bl.a. den bæredygtige omstilling i fem forskellige produktionsvirksomheder. Én af dem er emballage- og trykkerivirksomheden KLS Pure Print. Den er et godt eksempel på, hvordan virksomheder ved hjælp af innovative forretningsmodeller kan finde besparelser i værdikæden og samtidig gøre produktionen bæredygtig.

Med en ”Cradle to Cradle”-certificering har virksomheden opnået status som én af verdens mest bæredygtige tryk- og emballagevirksomheder. KLS Pure Print har gennem reduktioner, partnerskaber og produktudvikling opnået CO2-reduktioner på 83 %, 73 % reduktion af vandforbrug og 100 % kemikaliefri tryksværte. Det har blandt andet krævet et udviklingssamarbejde med to af deres konkurrenter i Schweiz og Østrig, hvor de er sammen om at udvikle et kemikaliefrit produkt.

Vi mangler en systemisk tilgang

Men selv om der er mange gode eksempler som KLS Pure Print, er det ikke mere end 28 % af de små og mellemstore produktionsvirksomheder, som anvender internationale værktøjer, når de rapporterer om deres bæredygtighedsinitiativer ifølge projektets seneste undersøgelse.

”Der, hvor det halter, er den mere systemiske tilgang, hvor man arbejder på tværs af værdikæder, og hvor du arbejder sammen med leverandører og købere,” pointerer Christian Rasmussen og uddyber:

”Der er behov for et overblik over værdistrømmene i et område i stedet for kun at kigge på den enkelte virksomhed. Der mangler et overblik over gevinsten ved at dele værdistrømme, fordi der ikke bliver lavet regnskaber på det. Og der ligger en udfordring. Den måde, vores regnskabssystem er skruet sammen på i dag, tilgodeser ikke den konkurrencemæssige fordel ved at indgå i cirkulære systemer.”

Et nyt sprog for bæredygtighed

Som teknologichef i Grundfos arbejder Christian Rasmussen med Grundfos Future Lab. Et innovationscenter, hvor målet er at lave bæredygtige forretninger, der kan skaleres. Men hans arbejde med Fremtidens Bæredygtige Produktion har givet ham et nyt sprog for bæredygtighed. Det er også noget, han fremhæver i podcastens sidste afsnit hør her.

”Det er noget helt andet at være med i et projekt end at læse en rapport. Jeg har fået et sprog omkring bæredygtighed, jeg har set, hvordan man arbejder med det, og set de gode cases, der heldigvis er mange af. Det har givet mig viden, som jeg kan bringe i spil i Grundfos,” siger han og fortsætter:

”Overordnet set har vi været vant til at skabe en forretning for så senere hen at måle på, om den er bæredygtig eller ej. Fremtidens Bæredygtige Produktion har givet mig en forståelse af, at bæredygtighed er lige så vigtig i designudgangspunktet. Bæredygtighedsaspektet skal med, når du udvikler din forretning, laver din strategi, din analyse og foretager investeringer. Det tankesæt har jeg bragt ind i Grundfos.”

Du kan høre mere om resultaterne fra Fremtidens Bæredygtige Produktion ved ATV’s Årsmøde den 11. maj i DGI Byen. Medlem i arbejdsgruppen Jesper Jerlang vil komme ind på produktionsindustriens bæredygtige omstilling og hvilke udfordringer, der er forbundet med omstillingen. Tilmeld dig Årsmøde 2023 her

Relaterede nyheder og artikler