Hovedbillede
Billede
Studerende til oplæg
Titel

Hvad kan vi vente af os af kvote 1-ansøgningerne?

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

ATV’s Digitale Vismænd har analyseret de senere års sammenhæng mellem antallet af ansøgere til henholdsvis kvote 1- og 2 for at belyse tendensen til og interessen for at læse en IT-uddannelse. ATV’s Digitale Vismænd undersøger, hvorvidt der har været en statistisk sammenhæng mellem ansøgere til kvote 1 og ansøgere til kvote 2 for perioden 2014-2021.

I de kommende uger vil tusindvis af studerende på landets ungdomsuddannelser afslutte deres skolegang og søge mod de videregående uddannelser.

Vi er mange, der krydser fingre for et højt antal ansøgere til IT-uddannelserne ved den kommende kvote 1-frist, da mange virksomheder og organisationer har hårdt brug for IT-specialister.

IT-uddannelser går ind i flere fagområder

Selvom vi, og andre, har en tendens til at omtale landets IT-uddannelser som én samlet gruppe, er det vigtigt at påpege, at de kompetencer og fagligheder, man kan erhverve sig på disse, er meget forskellige alt efter uddannelsen. Derfor er det vigtigt at kunne differentiere mellem disse forskellige typer af IT-uddannelser, hvis man ønsker en fyldestgørende forståelse. Til dette har ATV’s Digitale Vismænd regnet på landets IT-uddannelser i fem grupper, der hver indeholder forskellige IT-kompetencer, og en gruppe der samler alle IT-uddannelser. Grupperne kan ses nedenfor:

Billede
De forskellige slags IT-uddannelser

Vi har analyseret udviklingen i antallet af kvote 2-ansøgere i perioden fra 2019 til 2022 for hver af grupperne. Både 2020 og 2021 var ekstraordinære år for IT-uddannelserne, da der her blev givet dispensation til større optag samt blev lavet kampagner for at få flere til at vælge en IT-uddannelse. Derfor er 2019 bedre at sammenligne med, da 2022 ikke har særlige dispensationer ligesom 2019.

Vores analyse viser, at der fra 2019-2022 er sket et fald på 11% i antallet af kvote 2-ansøgere til landets IT-uddannelser samlet set. Havde vi sammenlignet med 2021-2022, var det et fald på 21%. Det er et større fald, der bunder i, at dispensationsordningerne ikke blev forlænget derfra . Udviklingen fra 2019 kan ses i figuren neden for og for alle grupperne:

Embed kode

 

Selvom IT-uddannelserne samlet set ser et fald i antal ansøgere, oplever både de tekniske og naturvidenskabelige IT-uddannelser samt datalogi-uddannelserne en stigning på 11%. Det er netop disse specialiserede IT-uddannelser, der er yderst efterspurgt på arbejdsmarkedet ,hvorfor denne stigning er yderst positiv. Det interessante spørgsmål er så: Kan vi regne med, at ovenstående tendens gør sig gældende for det kommende kvote 1-frist? Det belyser vi i denne analyse.

Kan vi vente et fald?

ATV’s Digitale Vismænd har lavet endnu en statistisk analyse, der undersøger sammenhængen mellem et højt eller lavt antal af kvote 1- og kvote 2-ansøgere. Analysen viser, at der er sammenhæng mellem antallet af ansøgere for de to ansøgningstyper. Sammenhængen vidner om, at jo flere ansøgere, der er til den ene kvote, jo flere ansøgere vil der være til den anden. Det gælder også med omvendte fortegn. Dette gør sig gældende for IT-uddannelserne samlet set og for hver af grupperne. Denne statistiske analyse af er en troværdig pejling på, at den kommende kvote 1-ansøgerfrist vil følge tendensen.

Analysen viser, at der mellem 2014 og 2021 hvert år har været en sammenhæng mellem et højt eller lavet antal af ansøgere til kvote 1- og 2, også for de specialiserede IT-uddannelser. På baggrund af analysen tyder det på, at de specialiserede IT-uddannelser står til at se et større ansøgertal sammenlignet med 2019.

Sandsynligvis vil følgende ske:

  • De korte videregående IT-uddannelser vil se et fald i antallet af kvote 1-ansøgere
  • De humanistiske IT-uddannelser vil falde i antallet af kvote 1-ansøgere
  • IT-uddannelserne vil overordnet set opleve et fald i antallet af ansøgere til kvote 1
  • De specialiserede IT-uddannelser, både de tekniske og naturvidenskabelige og datalogi-uddannelserne vil opleve en stigning i antallet af kvote 1-ansøgere

Håbet er, såfremt denne stigning bliver aktuel, at flere unge nu har fået øjnene op for IT-uddannelserne end tidligere. På trods af det forventede fald generelt, står de dybe IT-uddannelser til at kunne uddanne flere at de specialister der så hårdt brug for. ATV håber derved, at de kommende studerendes naturlige nysgerrighed og interesser vil lede dem i retningen af IT-uddannelserne. Men som det er vist i både 2020 og 2021, er kampagner og større optag gode redskaber der kan tages i brug. Danmark har desperat brug for flere IT-specialister og studerende på IT-uddannelserne hvorfor de kommende års optag vil have stor indflydelse på arbejdsmarkedets opbygning.

Når tallene for optagede på kvote 1 for landets videregående uddannelser bliver offentliggjort i slutningen af juli, vil mange have særligt interesse for optaget på IT-uddannelserne rundt om i landet. Den store mangel på IT-specialister på det danske arbejdsmarked får arbejdsgivere til at kigge længe efter kvalificeret arbejdskraft. Derfor er det spændende at følge IT-uddannelsernes optag tæt. ATV forventer at analysere det fulde optag på landets uddannelser snarest efter tallene er offentliggjort, så hold øje med nyhederne på hjemmesiden i august.