Hovedbillede
Billede
Publikum
Titel

Stigning i kvote 2-ansøgere af tiltrængte it-specialister

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Kvote 2-tallene fra Uddannelses-og Forskningsministeriet vidner om dybe it-uddannelsers tiltrækningskraft trods et generelt fald i ansøgerantal. Det er positivt for det store behov for it-specialister.

ATV’s Digitale Vismandsråd har analyseret de nyeste tal for kvote 2-ansøgere fra Uddannelses-og Forskningsministeriet, der blev frigivet i marts. Da der i 2020 og 2021 var ekstraordinære optag på IT-uddannelserne grundet kampagner, analyseres der primært på ansøgertal fra 2022 samt forskellen mellem disse og tal fra 2019. For de tekniske- og naturvidenskabelige it-uddannelser samt datalogiuddannelserne er der sket en stigning i antallet af kvote 2-ansøgere sammenlignet med 2019. Søgningen til begge uddannelsestyper er steget med 11 procent, hvilket står i kontrast til de øvrige it-uddannelsestyper samt den generelle tendens, hvor antallet af ansøgere er faldet. For it-uddannelserne som helhed er der et fald på 11 procent, mens tallet for alle uddannelser er faldet med 9 procent.

Flere specialister til et rødglødende arbejdsmarked

Den stigende interesse for både datalogiske samt de tekniske og naturvidenskabelige it-uddannelser er ikke kun positivt for universiteterne, men også for et arbejdsmarked, der mere end nogensinde har brug for specialiseret arbejdskraft inden for netop disse discipliner. De tekniske og naturvidenskabelige it-uddannelser indbefatter, udover datalogi, specialiseringer inden for datavidenskab, softwareingeniører, cyberteknologi, m.fl. Disse uddannelser er der både nu og mange år ud i fremtiden, stærkt brug for på det danske såvel som internationale arbejdsmarked, hvorfor den positive tendens er kærkommen.

Generelt fald i ansøgere siden 2021

Selvom det er gået frem for de tekniske og naturvidenskabelige it-uddannelser samt datalogi-uddannelserne sammenlignet med 2019 er historien en anden, hvis man sammenligner med sidste års ansøgertal. I år oplever alle uddannelser et markant fald i antallet af ansøgere til kvote 2, bortset fra datalogi-uddannelserne, hvor der er en lille stigning. Det er dog vigtigt at påpege at både 2020 og 2021 var ekstraordinære år for it-uddannelserne, da man øgede optaget samt kørte massive kampagner for at få flere til at søge.

Til trods for det generelle fald har datalogiuddannelserne formået at tiltrække flere ansøgere. De tekniske og naturvidenskabelige it-uddannelser oplevede de mindste fald fra 2021 ud af alle uddannelserne. Det er positivt for den store efterspørgsel efter it-kompetencer.

Læs meget mere om vores analyse af de nyeste tal lige her eller via linket i højre side