Hovedbillede
Billede
Marie Krogh portræt
Titel

Den første kvinde i ATV

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Historien tilskrev de første kvinder at blive valgt ind i ATV i 1965. Men det første kvindelige akademimedlem blev faktisk optaget mange år tidligere – og hvilket medlem det var!

Akademiet for de Tekniske Videnskaber – ATV fylder 85 i år, og historisk har de fleste medlemmer været mænd. ATV har traditionelt set hentet de fleste medlemmer blandt ledere i det teknisk-naturvidenskabelige felt – dengang som nu et område, hvor der er flere mænd end kvinder. 

I sekretariatet opdagede vi for nylig, at historien tilskrev de første kvinder at blive valgt ind i ATV i 1965. Men det første kvindelige akademimedlem blev faktisk optaget mange år tidligere – og hvilket medlem det var!

Billede
Marie Krogh i sit laboratorium på Juliane Maries Vej i 1930'erne

Marie Krogh (1874 – 1943) var læge og dr.med. Hun blev medlem allerede i 1939, da ATV fik en ”Biologi- og Hygiejnegruppe”, men hendes arbejde strækker sig meget videre end lægegerningen.

Efter at have oplevet fem af sine søskende dø af tuberkulose bestemte Marie sig for, at hun ville være læge. Men det tog mange år, inden hendes mor kunne undvære hendes arbejdskraft på fæstegården på Fyn, og derfor blev hun først student som 27-årig. Straks efter begyndte hun på medicinstudiet, hvor hun fik August Krogh som underviser. De giftede sig, mens hun stadig studerede.

I deres makkerskab har det private og det faglige været tæt sammenfiltret, idet de livet igennem arbejdede sammen om praktiske og teoretiske projekter. De rejste blandt andet på ekspedition til Grønland sammen, de samarbejdede om flere afhandlinger, og Maries arbejde var en afgørende økonomisk støtte for, at August havde friheden til at forfølge sin forskning, som han modtog en Nobelpris for i 1920.

Marie blev dr.med. i 1914. Det skete med afhandlingen ”Luftdiffusion gennem Menneskets Lunger”.  Hendes resultater hjalp med at fastslå, at luftudvekslingen i lungerne foregår via diffusion, hvilket blev debatteret på daværende tidspunkt. Hun arbejdede i de følgende år både som praktiserende læge, forskede side om side med sin mand og sørgede for at standardisere hjertemidlet digitalis for Løvens Kemiske Fabrik.
 

Den første til at udvikle insulin i Danmark

Billede
Marie Krogh i laboratoriet

I 1920 fik hun diabetes, hvilket på daværende tidspunkt var en dødelig sygdom. Men netop i disse år var insulinproduktion under udvikling, og gennem Maries og Augusts kontakter i forskningsmiljøet fik de grundopskriften til insulin med hjem til Danmark.

Det skete for 100 år siden i 1922.

Efter hjemkomsten fra Canada gik ægteparret sammen med diabeteslægen H.C. Hagedorn om at udvikle en brugbar insulin og en produktionsmetode, og resultatet af dét blev efterhånden til intet mindre end Novo Nordisk.

I 1928 flyttede August og Marie ind på det nybyggede Fysiologisk Institut, hvor de havde hvert deres laboratorium og en tjenestebolig.

Marie Krogh var altså aktiv på mange faglige fronter, og ud over hendes virke som praktiserende læge kan nævnes;

  • at hun med Ingeborg Suhr arbejdede på at oprette en videnskabeligt funderet husholdningsuddannelse
  • at hun med professor Harald Okkels udforskede sammenhængen mellem hypofyse og skjoldbruskkirtel
  • at hun underviste eller var censor i fysiologi og ernæring på lægeuddannelsen, tandlægehøjskolen og husholdningsseminarierne
  • At hun arbejdede for, at der skulle være mere undervisning i naturvidenskab på datidens pigeskoler
  • At hun som ernæringsfysiolog talte i offentligheden om ernæringens betydning for folkesundheden
  • At hun som den første i landet arbejdede med det respiratoriske stofskiftes størrelse, og hun udviklede en teknik til bestemmelse af stofskiftesygdomme, som senere fik stor betydning

Derudover var hun som nævnt en livslang videnskabelig sparringspartner for sin mand, som hun også fik fem børn med. Marie Krogh havde været medlem af ATV i fire år, da hun døde i 1943 – ikke af sin diabetes, men af brystkræft.

Inden sin død var hun aktiv i ATV, vi ved nemlig fra gamle årsberetninger, at hun deltog i ATV-møder.

Billede
Tegning af Marie Kroghs disputat
Emne
Kontakt
Fuldt navn

Troels Rud

Stilling
Kommunikationschef

Relaterede nyheder og artikler