Hovedbillede
Billede
årsmøde 2022 top 10
Titel

Send dine favoritter og vær med til at styrke Danmarks omstillingsevne

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

ATV har 30 anbefalinger til hvordan det økosystem, der er omdrejningspunktet for Danmarks teknologiske udvikling og omstilling, kan styrkes. Hjælp os til at prioritere de vigtigste og mest påtrængende på ATV’s Årsmøde 2022.


Ruslands invasion af Ukraine har gjort behovet for bæredygtig, teknologisk omstilling mere aktuelt end nogensinde. Regeringen vil af sikkerhedsmæssige årsager speede den grønne omstilling op for bl.a. at gøre Danmark uafhængig af russiske brændsler. Og NATO taler om, at medlemslandene skal steppe op på teknologisk innovation inden for bl.a. Dual-Use Technologies, som AI, big data, kvanteteknologi, nye bioteknologier.
 
På ATV’s Årsmøde tirsdag den 10. maj vil vi fokusere på Danmarks teknologiske omstillingsudfordring, som helt overordnet iscenesættes som omstillingen fra fossile, kemiske og analoge teknologier til fornybare, biobaserede og digitale teknologier. En omstilling der nødvendigvis vil sætte rammerne for praktisk talt alt andet i de kommende år: politik, regulering, bæredygtighed, uafhængighed, konkurrenceevne m.m.

Send os dine favoritter

ATV har gennem fem års analysearbejde kortlagt mekanismerne i det økosystem, der er omdrejningspunkt for Danmarks teknologiske udvikling og omstilling; Science & Engineering økosystemet. Og vi har identificeret 30 tiltag, der kan bidrage til at styrke økosystemet og dermed Danmarks omstillingsevne.
 
På ATV’s Årsmøde vil vi diskutere, hvad det lige nu er vigtigst at prioritere - den globale krise taget i betragtning.
 
HJÆLP os med at prioritere ved at sende os dine favoritter blandt de anbefalinger, du mener er vigtigst at prioritere her og nu. På Årsmødet vil vi, i en workshop, debattere de 10 vigtigste anbefalinger og stramme skruen endnu mere, så vi kommer ned på en top 3.
 
Du bidrager ved at sende en e-mail til bw@atv.dk med tallene på de anbefalinger, du finder vigtigst. Nedenfor er anbefalingerne i overskrifter. Alle anbefalinger uddybes på side 43-49 i  ATV’s ”Danmark 2030” rapport.

 

30 veje til at styrke Danmarks teknologiske omstillingsevne

1. Regeringen bør stå i spidsen for en langsigtet, visionær science & engineering-strategi

2. Statsministeren skal sætte sig for bordenden af et globaliseringsråd 2.0, der skal udvikle og koordinere markante satsninger, som kan øge Danmarks position som bæredygtig videnregion.

3. Eksperter med teknologisk indsigt skal indgå tættere i lovgivningsarbejdet på alle områder, hvor teknologi og teknologiudvikling spiller en rolle.

4. Afskaf loftet for udbuddet af engelsksprogede uddannelser på de videregående uddannelser, hvor det kan bidrage til at løse erhvervslivets efterspørgsel på dimittender.

5. Omlæg SU til et rentefrit lån for alle kandidatstuderende for at imødekomme SU-finansiering af unge fra andre europæiske lande.

6. Sænk lønniveauet for at søge arbejds- og opholdstilladelse.

7. Afsæt 50 mio. kr. til at udvikle en brandingstrategi for tiltrækning af science & engineering-kompetencer til Danmark fra verdens førende tech-regioner.

8. Gør teknologiforståelse obligatorisk i folkeskolen og på alle ungdomsuddannelser.

9. Prioriter mere tværgående, virksomhedsrettet projektsamarbejde på de tekniske uddannelser.

10. Etabler kollegier med boliger og fælles studiemiljøer i større ”ikke-universitetsbyer”.

11. Prioriter forskningsbaseret, livslang læring for højtuddannede.

12. Løft offentlige investeringer i forskning til 1,5 pct. af bnp frem mod 2030, så Danmark kan spille en større rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige teknologier.

13. løft teknisk forskning med 1 mia. kr frem mod 2025, så Danmarks prioritering af teknisk forskning måler sig med stærke science & engineering-regioner i OECD.

14. Styrk rammerne for virksomhedernes forskningsindsatser.

15. Lav incitamentsstruktur så forskningssamarbejde mellem forskere og virksomheder prioriteres højere.

16. Udvid universiteternes basismidler, så de dækker medfinansiering fra fondsfinansierede projekter, uden at universiteternes frie midler til egne satsninger bliver lavere end 2021-niveauet.

17. Øg den nuværende finanslovsbevilling til forskningsinfrastruktur med 50 mio. kr. årligt.

18. Tilfør 300 mio. kr. årligt til kapacitetsudvidelse inden for it-forskning og -uddannelse over de kommende fem år.

19. Afsæt 150 mio. kr. til opkvalificering af it-kompetencer hos underviserne på videregående uddannelser.

20. Prioriter efteruddannelse af den del af den danske arbejdsstyrke, som ikke har it-baggrund.

21. Uddannelsesinstitutioner skal kunne udbyde nye studiepladser på it-uddannelser med høj søgning og stor aftagerefterspørgsel, uden det kræver, at pladser på andre uddannelser nedlægges.

22. Udarbejd en ensrettet og enkel praksis for IPR, der gælder alle universiteter.

23. Gør open entrepeneurship-platformen permanent og afsæt 30 mio. kr. årligt til platformen på finansloven.

24. Tilfør 500 mio. kr. årligt til spinout-understøttende aktiviteter i pre-seed-miljøer tilknyttet universiteterne.

25. Større og bedre investering i scaleup-virksomheder, bl.a. skal vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond operere med større risikovillighed og længere investeringshorisonter.

26. Øget prioritering af forskning, der bidrager til bæredygtig omstilling.

27. Giv regeldispensation til ”rugekasser” for tværsektorielle samarbejder om grøn omstilling for at afprøve nye løsninger, sektorkoblinger og forretningsmodeller.

28. Nedsæt ekspertudvalg med teknisk, økonomisk og juridisk indsigt, der får til opgave at skabe rum for afprøvning af lovende, bæredygtige løsninger, som aktuelt ikke kan finde sted inden for lovens rammer.

29. Øg investeringer i test og demonstration med 200 mio. kr.

30. Forpligt offentlige udbud til bæredygtighed.

 

Relaterede nyheder og artikler