Hovedbillede
Billede
Tegningen viser FN's 17 bæredygtige udviklingsmål.
Titel

ATV’s Vidensbarometer: Flere teknologiledere arbejder strategisk med FN’s verdensmål

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

To ud af tre teknologivirksomheder og vidensinstitutioner i ATV’s bagland arbejder nu med FN’s 17 verdensmål, viser ATV’s årlige Vidensbarometer. Til gengæld er det kun hver fjerde, der måler på, om man så også lever op til verdensmålene.

Danske teknologiledere har taget FN’s 17 verdensmål til sig. På blot et år er andelen af teknologivirksomheder, universiteter og vidensinstitutioner, der arbejder med verdensmålene (SDG’erne), vokset fra 50 pct. i 2018 til 65 pct. i år. Det er en relativ stigning på 30 pct. Og i de organisationer, hvor man arbejder systematisk med bæredygtighedsmålene, indgår SDG’erne desuden i den overordnede organisations- og forretningsstrategi hos seks ud af ti, mens godt fire ud af ti bruger målene til at drive deres innovation.

Det viser Akademiet for de Tekniske Videnskabers såkaldte Vidensbarometer, der offentliggøres i dag.

 

Embed kode

Det nye Vidensbarometer ’FN’s verdensmål som strategiske pejlemærker’ er en af tre årlige delrapporter, hvor Akademiets medlemmer, der tæller nogle af Danmarks førende teknologiledere og -forskere, svarer på spørgsmål om et aktuelt tema eller problemstilling. Den første delrapport om ’Nye digitale teknologier’ blev præsenteret i slutningen af maj.

Flest arbejder med FN-mål på et overordnet niveau 

I undersøgelsen svarer 60 pct. af dem, hvis organisation anvender FN-målene, at målene indgår i den overordnede organisations- og forretningsstrategi, mens godt 40 pct. angiver, at de indgår i organisationens innovationsstrategi. Med andre ord arbejder langt de fleste med SDG’erne på et overordnet niveau.

 

Embed kode

Det er et velkendt dogme, at en organisation kun kan styres efter det, der måles på. Og selv om verdensmålene ikke er udviklet specifikt til erhvervslivet, er det alligevel en smule bekymrende, at kun godt hver fjerde svarer positivt på, om hans eller hendes organisation måler på, om man lever op til verdensmålene.

 

Embed kode

Forklaringen er formentlig, at mange virksomheder og vidensinstitutioner stadig befinder sig i en indledende fase med hensyn til overhovedet at finde ud af hvilke af de 17 mål og deres delmål, der er relevante for dem og deres forretning. Og at der fortsat mangler at blive udviklet mere præcise måleværktøjer, der er tilpasset virksomhedernes virkelighed.

Læs også interviewet med DTU-professor Michael Hauschild, formand for ATV’s temagruppe for Teknologi for bæredygtighed, hvor han blandt andet udlægger og fortolker svarene fra Vidensbarometeret. 

Relaterede nyheder og artikler