Titel

Ny rapport: Science & Engineering er nøglen til vækst

Dato
Hovedbillede
Billede
Per Falholt, formand for ATV's Science & Engineering-komité, fremlagde smagsprøver fra den nye rapport på ATV's Teknologidag.
Undertekst til billede/video
"Danmark har et uforløst vækstpotentiale", siger Per Falholt, formand for ATV's Science & Engineering-komité.

Ingeniørvidenskab og kompetencer inden for STEM (Science, Technology, Engineering og Math) er helt afgørende for dansk økonomi, viser ny rapport fra ATV. Virksomheder med en høj andel ingeniører og medarbejdere med STEM-kompetencer skaber langt højere værdi pr. medarbejder end øvrige virksomheder. Samtidig er de såkaldte ”S&E” virksomheder mere eksportintensive end den gennemsnitlige, danske industrivirksomhed.

Det viser delrapporten Science & Engineerings betydning for dansk økonomi, som ATV netop har offentliggjort. Rapporten afslører bl.a., at forskningsintensive virksomheder har en produktivitet på over 1 mio. kroner pr. medarbejder. Det er over 50 procent mere end produktiviteten i det gennemsnitlige erhvervsliv, der ligger på knap 0,7 mio. kr. per medarbejder.

”Her har Danmark et stort uforløst vækstpotentiale,” siger bestyrelsesformand for DTU, Per Falholt, der er formand for det ATV-udvalg, der står bag rapporten.

”Vi sakker agterud i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med, hvad angår teknisk forskning. Det er bekymrende, eftersom teknisk forskning er en af de vigtigste byggeklodser til fremtidens velfærd,” siger han.

Nye jobs gennem teknologiudvikling

Rapporten er et vigtigt indspil til den pågående debat i regeringens Disruptionråd om, hvordan Danmark kan udnytte den teknologiske udvikling og skabe nye jobs til gavn for den fremadrettede vækst og velfærd. Disruptionrådet drøfter fremtidens kompetencer på et møde 4.-5. december i Rebild Bakker i Nordjylland, som skal følges op på et møde til marts 2018.

”Her er det oplagt, at sætte kompetencer inden for Science & Engineering højt på dagsordenen, da vores nye rapport antyder, at der er en tæt sammenhæng mellem andelen af medarbejdere med STEM-kompetencer i en virksomhed og virksomhedens bidrag til Danmarks værditilvækst,” siger Lia Leffland, akademidirektør i ATV.

”Vores tal viser, at jo højere andelen af ingeniører og medarbejdere med STEM-kompetencer er i virksomheden - jo højere produktivitet, værditilvækst og eksportintensitet har den,” understreger Lia Leffland.

I alt 2.300 S&E virksomheder

Den nye rapport er den første delrapport fra ATV’s femårige Science & Engineering-projekt, der har til formål at kortlægge og udvikle Danmark som Science and Engineering region.

Rapporten, der er udarbejdet i samarbejde med konsulentfirmaet Damvad Analytics, kortlægger Danmarks population af S&E-virksomheder og deres nuværende betydning for dansk økonomi.

Som udgangspunkt viser rapporten, at der i alt er 2.300 danske virksomheder, som baserer deres forretning på et stærkt vidensfundament inden for ingeniørvidenskab og STEM-kompetencer.

Rapporten afslører, at S&E-virksomhederne samlet set står for hele 16 pct. af Danmarks BNP samt 40 pct. af Danmarks samlede vare- og tjenesteeksport. Til sammenligning bidrager industrisektoren i Danmark med 14,7 pct. af BNP samt knap 37 procent af eksporten.

S&E-virksomhederne har endda øget deres betydning for dansk økonomi over de seneste 5 år. Således er virksomhedernes samlede omsætning steget med hele 24 procent - fra 701 mia. kroner i 2011 til 871 mia. kroner i 2015.

 

Kontakt
Fuldt navn

Lia Leffland

Stilling
Akademidirektør
Fuldt navn

Bjarke Wiegand

Stilling
Chefkonsulent