Hovedbillede
Billede
Rikke Hougaard Zeberg
Titel

Rikke Hougaard Zeberg ny digital viskvinde i ATV

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Rikke Hougaard Zeberg er nyt medlem af ATV's Digitale Vismandsråd. Hun vil med rådet arbejde for, at vi skal sikre, at Danmark får de IT-specialister, der er brug for. Læs mere nedenfor om Rikke Hougaard Zebergs syn på de digitale behov i Danmark.

Rikke Hougaard Zeberg er branchedirektør for den digitale branche i DI. I den forbindelse har Rikke Zeberg svaret på nogle spørgsmål om sit syn på digitalisering i Danmark.

Hvorfor beskæftiger du dig med digitalisering? Hvad brænder du for?

Jeg har arbejdet med digitalisering gennem næsten hele mit arbejdsliv. Størstedelen af min karriere har jeg tilbragt i centraladministrationen, hvor jeg har arbejdet med indretningen af den offentlige sektor. I begyndelsen handlede det mest om regelforenkling, effektiviseringer og kvalitet i reguleringen. I takt med den teknologiske udvikling blev mit fokus flyttet til, hvordan digitaliseringen kan bruges til at understøtte vores velfærdssamfund. Og i mit seneste job er mit fokus rettet mod, hvordan teknologi og digitalisering kan understøtte virksomhedernes forretning og konkurrenceevne.

Hvis du var digitaliseringsminister, hvad ville så være dit første tiltag?

Jeg ville lave en handlingsplan, som sikrede, at Danmark har 400.000 IT-specialister til rådighed i 2030. Vi kommer ikke til at lykkes med den digitale eller grønne omstilling, hvis vi ikke har IT-kompetencerne til rådighed. Konkurrencen er allerede benhård, og det bliver kun værre i de kommende år.

Hvilke trends ser du i samfundet?

Lige nu er der en tendens til, at vi mest taler om de borgere, som har svært ved at bruge de digitale løsninger. Det skaber en mistillid til de offentlige løsninger og myndigheder. Jeg vil arbejde for, at vi i stedet for fremhæver de mange positive historier. Fx hvordan teknologien kan hjælpe borgerne, så de får en mere målrettet service af høj kvalitet. Eller hvordan teknologien kan hjælpe til at reducere CO2, give en bedre behandling i sundhedssektoren, eller hvordan data kan bruges til at energieffektivisere osv. 

Hvad er det vigtigste politiske tema i år med fokus på digitalisering?

Det er rigtig vigtigt, at Danmark får en ny fælles digitaliseringsstrategi. Vi har ikke haft en strategi siden 2020, og det er de fælles digitaliseringsstrategier, som de seneste 20 år har sat retningen for digitaliseringen af Danmark og bragt os op blandt verdens bedste. Vi er ved at blive overhalet, og det er på tide, at vi kommer tilbage på sporet.

Hvad vil du bidrage med i ATV’s Digitale vismandsråd?

Jeg håber, at jeg kan bidrage med mine mange års digitale erfaring fra centraladministrationen og samtidig kunne give et indblik i de udfordringer, som virksomhederne oplever i den digitale transformation. Men i høj grad også de muligheder og mange spændende løsninger, som dansk erhvervsliv og ikke mindst den digitale branche tilbyder.

___
DI er partner i ATV og har udpeget Rikke Hougaard Zeberg til en af DI's partnerpladser.