Hovedbillede
Billede
CCU1.11
Titel

Hovedbudskaber fra CCU-konferencen den 1. november 2022

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

CLEAN og ATV inviterede i tæt samarbejde med CORC/AU, Klimafonden Skive og GreenLab Skive til debat i Aarhus for at sikre et bedre vidensgrundlag samt en drøftelse af muligheder og behovet for bedre udnyttelse af CO2 for danske virksomheder.

Der var stor interesse og livlig debat, da 90 repræsentanter fra universitetsverdenen, virksomheder og organisationer mødtes til konference om potentialer og styrkepositioner inden for fangst, lagring og udnyttelse af CO2.

Til CCU-konferencen til 1. november fik aktørerne mulighed for at præsentere løsninger og potentialer for et marked, der har fået øget bevågenhed, men endnu ikke er modnet. Vi har samlet citater og drøftelser fra deltagerne.

To hovedbudskaber - det nationale og det internationale

På baggrund af dagens indlæg og workshop gav konferencen anledning til to hovedbudskaber, der kan udmøntes i konkrete aktiviteter for at komme videre:

Jeg ser markedet sådan, at der er et stort træk på carbon-neutrale løsninger og grønne produkter lavet fra CO2. Vi som forbrugere sætter den grønne dagsorden meget højt. Så de virksomheder, der kan, planlægger eller er i gang med at omlægge til en grønnere produktion. Der er en stor markedsværdi i netop de grønne produkter. Så derfor tror jeg, at vi relativt hurtigt, inden for et par år, vil se en kommercialisering af vores produkter.
Torbjørn Ø . Jensen, CEO, SecondCircle

Det nationale: For det første kan diskussionen om udnyttelse af CO2 (CCU) ikke isoleres som et middel til at nå målene i klimastrategien. Udnyttelse af carbon bør ses i en større  sammenhæng, der rækker ud over at løse klimaudfordringerne. Det lægger op til, at man diskuterer CCU i en større og bredere sammenhæng, hvor CCU ses som en del af løsningen for kommende CØ- og ressourcestrategier.  

Det internationale: For det andet er der behov for at blive klogere på CCU, og hvad man gør internationalt. Det står klart, at der må skabes et bedre grundlag for at vurdere, hvilke teknologier til anvendelse af fanget CO2, der er under udvikling; hvor langt de er, og om der er barrierer, der bremser udviklingen, samt hvad der kan gøres for at bringe omkostningerne ned.

Billede
CCU
CCU er et værktøj, der indgår i mikset, som bidrager til den grønne omstilling, pointerede professor Lasse Rosendahl.

Det er nødvendigt at skabe økonomisk og regulatorisk plads for at kunne eksperimentere i forskellig skala - både i det små, men også i stor skala. Det betyder, at den økonomiske risiko skal flyttes fra den enkelte projektudvikler eller investor, så vi hurtigere kan få anlæg i drift og lære af dem, og så vi kan optimere og udvikle de næste generationer af teknologi.
Professor Lasse Rosendahl, institutleder,AAU Energi

En sådan kortlægning skal også give et billede af, hvor det danske udviklingsarbejde står i internationalt perspektiv, og give et bedre grundlag for at vurdere erhvervs- og samarbejdsmuligheder med henblik på anvendelse af fanget CO2.  

Hvilke spørgsmål var til debat

CCU fører ikke til store reduktioner af CO2-udledningen, men Danmark har en række forskere, der er super dygtige og ser på anvendelse af CO2 som råvare, og Danmark har forskellige virksomheder, der er rigtig gode til teknik og kemi. De kan lave produkter og opskalere processer. Og da vi samtidig har adgang til grøn CO2 fra de mange biogasanlæg samt biomasseforbrænding, så kan vi nok lave en god forretning ud af CCU.
Professor Erling Halfdan Stenby, institutleder, ​​​​​​ DTU Kemi

På dagen blev der fra universitetsverdenen præsenteret indsigter og ny forskning i muligheder og barrierer inden for CCU. Fra virksomhederne blev der stillet skarpt på løsninger og potentielle forretningsmodeller for udnyttelse af CO2. Der blev diskuteret, hvilke miljøteknologier der er behov for en videreudvikling af for at sikre den mest effektive og bæredygtige fangst og udnyttelse af CO2.

Programmet blev en interaktiv dag med en kombination af indlæg, debatter og workshop.  Se programmet her.

 

Carbon Capture-markedet er et utroligt vigtigt marked at få modnet for at bringe omkostningerne ned. Vi er glade og stolte over, at vi i Novozymes kan bidrage med en naturlig løsning, der netop er mere økonomisk og mindre energikrævende. Generelt har naturen udviklet løsninger gennem årtusinder – det er de løsninger, vi i Novozymes identificerer og bringer i spil i industriprocesser. Det siger sig selv, at de naturlige processer generelt er mere miljøvenlige end de kemiske processer.
Klaus Skaalum Lassen, Venture Lead, Head of Carbon Capture & Storage, Novozymes A/S
Billede
Klaus Skaalum Lassen,
Klaus Skaalum Lassen gav et indlæg om, hvordan CO2 ved hjælp af elektrokemi og mikrobiologi kan omdannes til byggesten, der kan bruges i den kemiske industri.

 

Hovedpointen fra workshoppen 

Billede
Workshop CCU
Opgaven er for stor til silotænkning, lød pointen fra deltagerne til workshoppen. Der er behov for at tænke strategisk og samarbejde mellem organisationerne.

På dagens workshop blev tre centrale spørgsmål behandlet:

  1. Hvilke muligheder har vi for at udnytte CO2 bedre i danske virksomheder?
  2. Hvad skal vi medtænke for at gøre CCU-udnyttelse til en fremtidig styrkeposition for Danmark?
  3. Hvad skal vi have opmærksomhed på fremadrettet for at opnå en succes sammen?

 Følg dette link for at få adgang til alle svar fra workshoppen.

 

Næste skridt

Konferencen viste bred opbakning til at fortsætte diskussionen om bedre udnyttelse af CO2. Generelt står det klart, at der må skabes et bedre grundlag for at vurdere, hvilke teknologier til anvendelse af fanget CO2 der er under udvikling, hvor langt de er, og om der er barrierer, der bremser udviklingen.

I forlængelse af konferencen vil det blive undersøgt, om der kan rejses finansiering til en kortlægning af teknologier til udnyttelse og recycling af CO2. Dette vil kunne spilles ind i arbejdet med regeringens innovationsmissioner samt danne grundlag for et fremtidigt fokus i CLEAN’s innovationssamarbejder. 

Vi har den viden, der skal til, og Danmark har en enestående mulighed for at udnytte sine grønne erfaringer på verdensplan. Men det sker ikke ved, at vi konkurrerer på produktniveau. Vores styrke ligger i vores evne til at arbejde på tværs af sektorer og fagligheder og skabe nye systemer, som giver incitament til at investere i den grønne omstilling. Derudover kan CO2-venlige teknologier især skabe merværdi for industrien, hvis vi tænker industriklynger ind i fremtidens integrerede energisystem.
Christopher Sorensen, CEO, GreenLab

Handling: to konkrete CCUS-aktiviteter i 2023

Nationale temadage: For at fortsætte diskussionen og bringe mere viden i spil har CLEAN og ATV yderligere initiativer, der danner rammerne for mere vidensudveksling, og debatter, som kan fortsætte i 2023. Første event bliver den 8. februar 2023.

Vi oplever en dansk CCUS-sektor, hvor behovet for rørført infrastruktur er tydeligt. Det tyder på, at en sådan infrastruktur vil kunne sikre en omkostningseffektiv og sikker forsyning af CO2’en til de kommende CCUS-aktører i Danmark, så den bl.a. kan indgå som byggeklods til fremtidens grønne brændstoffer og kemikalier.
Tobias Fårup Andersen, strategisk forretningsudvikler, Evida Service A/S

Internationale studieture: CLEAN og ATV arrangerer en studietur til Nordamerika i april 2023 for at samle viden om CCU-aktiviteter i et internationalt perspektiv fra nogle af verdens førende regioner inden for området. Interessetilkendegivelser til studieturen kan ske via CLEAN’s og ATV’s hjemmesider.

CLEAN og ATV takker alle for deltagelsen og bidraget ved konferencen, og vi ser frem til at fortsætte arbejdet om bedre udnyttelse af CO2.

Mere information: venligst kontakt Frederikke Kroon, Program Director, ATV, fk@atv.dk, eller CLEAN ved Anne Dorthe Fethers, Head of Circular Economy, adj@cleancluster.dk, eller Kasper Havemann, projektleder, Airsolution, kah@cleancluster.dk.

Kontakt
Fuldt navn

Frederikke Kroon

Stilling
Program Director

Relaterede nyheder og artikler