Titel

Rapport: Patenters betydning for startup-virksomheders vækst

Intro

Innovation er vigtigt og afgørende for at løse mange af de udfordringer, vi står overfor i dag. Hvis Danmark også i fremtiden skal leve af sin viden og innovation, er der brug for, at danske startups og andre SMV’er fortsat styrker deres innovation og konkurrenceevne. I en ny analyse har ATV og Patent- og Varemærkestyrelsen (PVS) undersøgt, hvilken rolle patentering spiller for vidensintensive startup-virksomheders vækst og udvikling.

I maj 2019 udgav Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) rapporten: Danmarks nye vækstlag, der er en analyse af Science & Engineering (S&E) startups, udvikling og betydning for dansk økonomi. S&E-startups er karakteriseret ved at have en stor koncentration af medarbejdere med STEM-kompetencer i virksomheden, samt at de investerer i Forskning og Udvikling (F&U). Analysen viste, at S&E-startups præsterer bedre end andre typer af startups på samtlige nøgleparametre. De beskæftiger flere, de vokser hurtigere, de omsætter for mere, de bidrager med mere til BNP, og de eksporterer tidligere og for mere end jævnaldrende startups.

Samtidig har flere europæiske studier vist, at virksomheder med immaterielle rettigheder (patenter, varemærker og design) klarer sig bedre end virksomheder uden immaterielle rettigheder. Dette gør sig særligt gældende for SMV’er.

Da der ofte er en sammenhæng mellem videns-intensitet og investeringer i F&U og patentering, har ATV og PVS haft en fælles interesse i at analysere, hvilken rolle patentering spiller for vidensintensive startup-virksomheders vækst og udvikling. Ønsket har været at sammenligne populationer, der er nogenlunde ens, for dermed at forsøge at isolere effekten af patentering. Dette er gjort ved at sammenligne S&E-startups med og uden patenter med danske startups, der har patentrettigheder. Hvor det har været muligt, er startups fra industrien og dansk erhvervsliv brugt som benchmark.

Resultatet af analysen er tvetydigt. Helt overordnet gælder det, at virksomheder med patenter klarer sig bedre end sammenlignelige virksomheder i industrien generelt.

Der ses også en meget tydelig sammenhæng mellem økonomisk performance og antallet af patenter. Virksomheder med mange patenter klarer sig således klart bedre end virksomheder med få eller ingen patenter.

25 pct. af alle S&E startups har patenter. Til sammenligning er det kun 0,8 pct. af samtlige SMV’er, der har patenter.

Der ses imidlertid ikke en entydig sammenhæng mellem patenter og S&E-virksomhedernes økonomisk performance. På en række områder klarer S&E-startups med patenter sig bedre end S&E-populationen som helhed, mens det modsatte gør sig gældende på andre områder. S&E Startups med patenter klarer sig bedre end sammenlignelige virksomheder uden patenter ift. produktivitet og værditilvækst. Omvendt klarer S&E-startups uden patenter sig bedre, når det kommer til omsætning og eksport.

Startups med patenter klarer sig rigtigt flot, men der er også rigtigt mange S&E-startups, der klarer sig fint uden patenter. Der kan være mange gode grunde til, at patentering ikke nødvendigvis er den bedste løsning for den enkelte virksomhed. Det kan fx skyldes, at virksomheden arbejder med noget, der ikke kan patenteres. Eller at de prioriterer at komme hurtigt til markedet. Eller at de ved, at de alligevel ikke kan/vil håndhæve deres rettigheder. Vigtigt er det imidlertid, at virksomhederne på et oplyst grundlag tager stilling til, om og hvilke patentstrategi, de skal have.