Hovedbillede
Billede
Titel

Workshop: Skaber teknologien arbejdsløshed eller jobs?

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Hvilken betydning har teknologiens indvirkning på mennesker, menneskers liv og arbejdsliv – skaber vi teknologisk velfærd eller teknologisk arbejdsløshed? Hvad er konsekvensen af, at teknologien stormer ind på arbejdsmarkederne og automatiserer flere jobs, set i et samfundsøkonomisk lys? Det er emnet for en workshop, som ATV’s Tænketank afholder den 29. oktober på SDU i Odense.

På workshoppen belyser vi og drøfter ny teknologi i et samfundsperspektiv. Workshoppen foregår i en vekselvirkning mellem inspirerende oplæg og tid til at arbejde i grupper med problemstillingerne. Følgende talere vil kvalificere arbejdet i grupperne efterfølgende:

  • Professor Kerstin Fischer, SDU
    Kerstin Fischer vil fra et forskningsmæssigt synspunkt fortælle om, hvad der sker, når mennesker og robotter interagerer på en arbejdsplads.
  • Civilingeniør og IT-pioner Brian Eberhardt
    Brian Eberhardt belyser muligheder og udfordringer, som ny teknologi giver i et samfundsperspektiv. Derudover vil han komme ind på, hvordan han ser teknologien skabe værdi i fremtiden.
  • Professor Paul Sharp, Department of Business and Economics, Macroeconomics, International Economics and Economic History, SDU
    Paul Sharp vil belyse den teknologiske udvikling gennem tiden og de ”gamle” industrielle revolutioner i et samfundsøkonomisk lys. Hvad har teknologien betydet for den danske samfundsøkonomi gennem tiden? Hvilken industriel teknologisk revolution ser vi i dag og i fremtiden – hvilken betydning vil det have?
Flydende grænser mellem teknologiens og menneskers opgaver

Teknologi præger i stadigt stærkere grad vores arbejdsliv og hverdagsliv. Det har en lang række positive konsekvenser, men det skaber også både personlige og arbejdsmæssige udfordringer for det enkelte menneske.

Hvad det betyder for samfundsøkonomien, at teknologien og mennesket i større grad interagerer i samme sfærer? Hvor forsvinder de ufaglærte hen? Hvad sker der med de mennesker, som rammes? Bliver de videreuddannet, førtidspensioneret eller omskolet? Desuden vil vi gerne belyse, hvordan man egentlig indfører robotter på en arbejdsplads, og hvordan det ændrer arbejdsstyrkens rolle.

Udfordringer der relaterer sig til blandt andet job, efteruddannelse og privacy. Den teknologiske udvikling går så hurtigt, at det i en analyse fra konsulentfirmaet McKinsey vurderes, at allerede i 2030 er 470.000 europæiske jobs erstattet af teknologi, men 495.000 nye jobs vil være skabt.

Workshop-rækken er en del af et projekt, som handler om mennesket og teknologien – hvad er teknologisk værdiskabelse, og hvem har indflydelse på den? Projektet tager sit udgangspunkt i, at det, at vi i Danmark tager gode beslutninger om teknologiers implementering, er vigtigt. Målet med dette projekt er at få drøftet dette emne på en relevant, faktabaseret, værdiskabende og demokratisk måde. Endemålet er at kunne stille ti spørgsmål, der er vigtigt at bringe ind i den politiske debat.

Hvis I vil være med til at tage denne samtale og sætte præg på drøftelserne og disse spørgsmål, så deltag gerne i workshoppen. Denne workshop er tredje workshop i rækken, og erfaringerne samler vi og bringer i spil på en konference på Christiansborg i foråret.