Hovedbillede
Billede
Anne-Marie Engel har taget ordet på ATV's årsmøde 2018.
Undertekst til billede/video

Akademimedlem Anne-Marie Engel opfordrede ATV's medlemmer til at engagere sig i udviklingen af det kommende initiativ om menneskets sameksistens med teknologien.

Titel

Vær med til at udvikle ATV-projekt om teknologi og mennesket

Octo Slug
Nyhed
Dato

Den teknologiske udvikling går rasende hurtigt og er med til at skabe et univers, som kan tænke hurtigere end mennesket og gøre mange ting bedre end mennesket. Samtidig tager det tid for os at adoptere og bruge nye systemer og nye teknologier. Hvordan lukker vi denne afstand mellem en accelererende teknologisk udvikling og vores gammeldags ”analoge” hjerner? Hvordan sikrer vi, at vi ikke skaber et samfund med dem, der kan følge med, og dem der ikke kan?

Disse spørgsmål stillede Anne-Marie Engel, der er akademimedlem og Head of Talent and Career Programmes i Lundbeckfonden, på ATV’s årsmøde den 25. april. Anne-Marie Engel står i spidsen for ATV’s møderække om teknologiens indvirkning på mennesket. På årsmødet modtog alle medlemmer en direkte invitation til at være med at kvalificere projektet på to kommende workshops:

”Denne problemstilling er relevant for alle temagrupper i ATV, da I også sidder med beslutninger om teknologi, mennesket, økonomi og afvejninger deraf, og vi vil derfor gerne invitere alle jer med på vores rejse på at blive klogere på teknologiens betydning i fremtiden og få jeres input og erfaringer fra hverdagen”, sagde Anne-Marie Engel og tilføjede:

”Det behøver ikke ende med en rapport. I stedet vil vi bruge nogle møder til at stille de gode spørgsmål”.

Hun opfordrede ATV’s medlemmer om at sætte kryds i kalenderen på følgende datoer:

  • Den 29. maj kl. 9-12 på KU Søndre Campus i København
    Her afholdes workshop om arbejdsliv og hvilke nye teknologier, der kommer til at spille en rolle på arbejdsmarkedet. På workshoppen belyses, hvordan vi håndterer udfordringerne og udnytter mulighederne. Hvad bliver et moderne arbejdsliv med teknologien - på siden eller i overhalingsbanen? På workshoppen vil vi i fællesskab italesætte udfordringer, dilemmaer og løsninger.
  • Den 29. august 2018 kl. 10-14 i Aarhus

Her afholdes tredje workshop om fremtidens samfund og ny teknologi. Den første workshop i møderækken blev holdt tidligere på foråret.

Menneskets rolle i en teknologisk fremtid

De to workshops er en del af en møderække i regi af ATV’s Tænketank, der handler om teknologisk værdiskabelse og teknologiens indvirkning på menneskene. Hvordan får vi skabt en fremtid, hvor vi som mennesker får den bedst mulige sameksistens med den teknologi, vi selv har skabt og kommer til at skabe mere af?

Målet med møderne er at formulere ti centrale spørgsmål, som man kan have med sig i fora, hvor man er med til at diskutere og forme den teknologi-baserede fremtid. Spørgsmålene skal gerne bidrage til vigtige refleksioner om teknologi og til opstilling af ”konventioner” forud for teknologivalg og forud for beslutninger om lovgivning.

Spørgsmålene vil omhandle opmærksomhedspunkter, der søger at balancere bedst muligt mellem at udnytte de fordele, ny teknologi har med sig, og samtidig at holde for øje, at vi ikke glemmer, hvad der skal til for, at mennesker fortsat er med til at præge deres egen og ikke mindst deres børns fremtid i en tid.

Hvordan uddanner man til og organiserer jobs, der ikke eksisterer endnu?

På workshoppen den 29. maj er fremtidens arbejdsmarked i fokus. I dag klarer både GPS’er og opererende robotter nogle vigtige opgaver for os mennesker. Om ti år klares transport af varer måske udelukkende af selvkørende biler. Om 15 år bliver ældre mennesker måske plejet af robotter. Så hvordan sikrer vi, at vi mennesker kan arbejde sammen med teknologi på med størst mulig værdi for mennesket og virksomheden?

På workshoppen dykker vi ind i fagforeningernes verden. Fagforeningerne står i den situation, at de bl.a. har til opgave at klæde deres medlemmer på til fremtidens arbejdsmarked, men samtidig ikke kan vide præcist, hvad medlemmerne skal lave. Programleder Martin Grønbæk Jensen, HK-lab, arbejder netop med at udvikle fremtidens jobs til medlemmer og kigge på, hvordan man som fagforening flytter medlemmerne i den rigtige retning.

Det viser sig allerede nu, at teknologisk overblik og livslang læring er nøglekompetencer hos de næste generationer. Generationerne foran os står over for at være endnu teknologiafhængige og teknologibrugende end i dag, og behov for viden vil være større og konstant. Hvad skal uddannelserne kunne? Hvordan balancerer vi mellem fokus på høj faglig indsigt og gode læringskompetencer?

Rektor Stefan Hermann fra Metropol vil dele sine tanker om, hvordan Metropol ser sin rolle, og hvad man vil gøre. Desuden vil han komme ind på, hvad man ønsker sig af næste generationer. Hvad udfordrer professionshøjskolerne, og hvor skal man tilbyde?