Hovedbillede
Billede
ATV's direktør Lia Leffland i samtale med de øvrige medlemmer af task forcen.
Undertekst til billede/video

Akademidirektør Lia Leffland deltog i taskforcens arbejde, der kan bane vejen for at styrke Danmark som Science & Engineering-region.

Titel

Toperhvervsfolk: Sådan kan udlandsdanskere skabe vækst i Danmark

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Der bor mere end en kvart million danskere uden for landets grænser. De kan hjælpe med at trække investeringer, viden og specialiseret arbejdskraft til Danmark og øge dansk eksport. Det mener en gruppe danske toperhvervsfolk, som netop har afleveret deres anbefalinger til statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Billede
En fyldt mødesal med statsminister Lars Løkke Rasmussen hører fremlæggelsen af taskforcens anbefalinger.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen modtog anbefalingerne fra taskforcen ved lanceringen hos Copenhagen Capacity. Statsministeren gav tilsagn om at støtte op om en forening, der skal arbejde videre med anbefalingerne, såfremt de førende erhvervsorganisationer vil engagere sig i arbejdet.

Hvis Danmark også i fremtiden skal være en vindernation – og kunne tiltrække talenter, viden og investeringer – er det afgørende, at flest muligt kender til Danmark og vores styrkepositioner. Det kan de mere end 250.000 danskere, der i dag bor uden for Danmark, være med til gennem deres internationale viden og netværk. Sådan lyder hovedanbefalingen fra en gruppe topfolk fra erhvervslivet og forskningsverdenen i en ny rapport.

I august 2018 blev en taskforce med sværvægtere fra dansk forskning og erhvervsliv, heriblandt Carlsberg, DTU, DI, DE, Vestas og Microsoft, nedsat for at undersøge, hvordan båndet til udlandsdanskerne kan styrkes – og deres anbefalinger ligger nu klar. Anbefalingerne blev præsenteret i dag ved at møde hos Copenhagen Capacity, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen deltog.

Fra ATV har akademidirektør Lia Leffland deltaget i taskforcen:

Billede
Gruppebillede med medlemmerne fra taskforcen.
Taskforcen afsluttede formelt sit arbejde med fremlæggelsen af de syv anbefalinger. Det videre arbejde forventes at ske i regi af en ny forening.

”ATV's ambition om Danmark som en førende Science & Engineering-region hænger sammen med styrken af Danmarks globale netværk, herunder til de mange dygtige og engagerede danskere i udlandet. Derfor har det været vigtigt for ATV at bidrage til arbejdet i taskforcen,” fastslår hun.

”Fremskrivninger viser, at Danmark risikerer at mangle 85.000 faglærte og 10.000 STEM-kandidater inden for få år, hvortil kommer yderligere udfordringer med ubesatte IT-jobs. En af løsningerne kan være at få udlandsdanskere til at gøre udenlandske talenter opmærksomme på mulighederne her i landet,” siger Lia Leffland.

Vi skal udnytte det store potentiale

”Der er et stort og uudnyttet potentiale for Danmark i de mange danskere, der bor og arbejder over hele verden. I taskforcen lancerer vi nu en række anbefalinger, som kan styrke samarbejdet med dem, blandt andet med inspiration fra lande som Irland og Australien, der med succes har skabt en national strategi for samarbejdet med deres landsmænd, som bor og arbejder udenlands”, siger bestyrelsesformand for Carlsberg og Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher, der er formand for taskforcen.

Hør Flemming Besenbacher og flere andre fra taskforcen uddybe synspunktet i videoen fra Copenhagen Capacity's Twitterprofil - artiklen fortsætter nedenunder videoen:

Vækst og velstand er afhængig af vores udenlandske relationer

Udlandsdanskerne kan blandt andet være med til at mindske den mangel på arbejdskraft, som mange danske virksomheder oplever. Fx ved at dele ledige jobs og promovere Danmark som karrieredestination i deres netværk eller ved selv at flytte tilbage til Danmark. Derudover kan de også hjælpe små og mellemstore virksomheder med at få fodfæste på nye eksportmarkeder.

Billede
Møde i task forcen
Taskforcen har sammenfattet syv anbefalinger i den nye rapport om, hvordan udlandsdanskere kan bidrage med at tiltrække globalt talent til Danmark.

”Danmark er en lille økonomi, og vores vækst og velstand er afhængig af det globale marked og relationerne hertil. Den kvarte million danskere i udlandet kan blive stærke ambassadører for Danmark, hvis vi formår at knytte et stærkt bånd til dem. Det vil betyde muligheder for at øge tiltrækningen af investeringer, virksomheder og specialister til Danmark, og omvendt kan små og mellemstore virksomheder få hjælp til at vækste og eksportere internationalt, fordi udlandsdanskere kan åbne døre til de rigtige kontakter. Derfor har vi taget initiativ til denne task force sammen med Udenrigsministeriet og Danes Worldwide”, forklarer Claus Lønborg, adm. direktør i Copenhagen Capacity.