Hovedbillede
Billede
Tech-ambassadør Anne Marie Engtoft Larsen på Teknologisk Topmøde 2020
Titel

Tech-ambassadør: Digitale vismænd bør vejlede regeringen

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Danmarks nye tech-ambassadør, Anne Marie Engtoft Larsen, vil demokratisere teknologiudviklingen. Magten hos tech-giganterne skal tilbage til regeringen og dermed borgerne. Et digitalt vismandsråd vil kunne hjælpe regeringen med at sætte retning for teknologiudviklingen.

"Balancen mellem tech-giganterne og de demokratiske regeringer har forskubbet sig. Tech-giganterne får mere og mere magt", sagde en af hovedtalerne ved årets topmøde, Anne Marie Engtoft, der til dagligt befinder sig i orkanens øje i Silicon Valley som Danmarks nye tech-ambassadør.

Hun vil arbejde for at give magten tilbage til de demokratiske regeringer og dermed borgerne.

Min vigtigste opgave er at bringe de demokratiske regeringer, og de borgere de repræsenterer, stærkere ind i samtalen om, hvor teknologiudviklingen skal bevæge sig hen.

Hvordan løses den opgave? - lød spørgsmålet fra moderator Christina Boutrup.

En del af løsningen er et tæt samarbejde mellem det offentlige og de private virksomheder, forklarede Anne Marie Engtoft;

Der ligger en enormt stor rigdom, forståelse og viden i dansk forskningsliv, dansk erhvervsliv og de danske civilsamfundsorganisationer, som vi kan bringe i spil. Vi skal væk fra den stormagtsrivalisering, der foregår mellem øst og vest, og gøre Europa stærkere på den teknologiske front. Dermed skaber vi plads til de værdier Danmark, og en lang række ligesindede lande, arbejder for.

Borgerne skal i centrum

Hvordan giver vi serveretten tilbage til borgerne?

"Der er tre ting", svarer tech-ambassadøren.

"For det første skal vi kigge på dannelsesaspektet. Fra vi er helt unge, til vi bliver ældre, skal vi have fokus på, hvordan vi forstår teknologien, hvordan vi interagerer med teknologien, og hvilke redskaber vi har til at sige til og fra. For det andet må vi som myndigheder og samfund sige, at der er nogle røde linjer. Når vi ser selvskade-fora på instagram, og når børn på Youtube allerede efter tredje video kommer til konspirationsteorier, så må vi sige, at vi skal have nogle røde linjer, der beskytter børn og unge."

Derudover mener Anne Marie Engtoft, at debatter som ATV´s Teknologiske Topmøde er fuldstændig afgørende for at inddrage det brede samfund;
"Den sidste ting handler om det her - den demokratiske dialog, hvor man rækker ud og prøver at definere, hvad det er vi vil med-, og hvad vi forventer, af vores teknologi. Det er ikke et enkelt fag i skolen, eller en enkelt samtale med dine medarbejdere, der er løsningen - det er det lange seje træk. Teknologien er her for at blive, den er en del af vores liv og vores hverdag, og vi skal til at snakke om den på en helt anden måde. Kun på den måde kan vi se de positive muligheder ved teknologien og ikke kun høre om de negative skyggesider."

Regeringen skal have digitale vismænd og tænke mere langsigtet

ATV´s præsident, Anders Bjarklev foreslog på årets Teknologisk Topmøde, at indsætte teknologiske vismænd i regeringen, ligesom der allerede findes økonomiske vismænd.
"Tanken er enormt god", tilsluttede Anne Marie Engtoft sig, "
"jeg mener, at det er en super god idé ." 

Anne Marie Engtoft pointerede desuden, at vi skal turde formulere en fremadsynet vision for, hvad Danmark vil med teknologien, og hvis vi ikke gør det, er der en masse andre lande, der kommer til at definere det for os.
Men teknologien er ikke et mål i sig selv. Teknologien skal understøtte mere meningsfyldte, rige og bedre liv - for ellers er det ligegyldigt;
"Vi skal fastslå, hvad vi vil med teknologien og se på, hvad teknologien skal være med til at skabe. Hvis vi ikke italesætter planen for, hvor vi gerne vil være om ti år, og hvis ikke vi kan formulere den positive vision for hvilke former for liv, marked, og globale spørgsmål, som teknologien grundlæggende skal understøtte, så bliver det svært at få en begejstring i befolkningen omkring, hvor vi skal hen. For det kommer til at kræve store forandringer."

ATV's Digitale vismænd er sammentømret gruppe med repræsentanter fra både universiteter og erhvervsliv, fra datalogi og med ben i tværfaglige og etiske områder. Sammen belyser de digitale teknologier i et værdiskabende lys, samtidig med at vismændene har stor indsigt i og erfaring med digital teknologiudvikling, implementering og risici og muligheder. Læs mere her