Hovedbillede
Billede
Undertekst til billede/video

Læge og forfatter Michael Hejmadi mener, at der er akut behov for teknologisk omstilling i sundhedssektoren.

Titel

Speciallæge: Teknologi skal forhindre sundhedskrise

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Topmødeinterview. Danmarks aldrende befolkning skaber behov for en radikal ny tilgang til teknologi i sundhedsvæsenet. Det påpeger praktiserende læge og forfatter Michael Hejmadi. Han advarer om, at sundhedssystemet risikerer at blive kørt i knæ hvis en teknologisk omstilling ikke påbegyndes nu.

Danmarks sundhedssystem er ikke kun under pres af Corona. En aldrende befolkning med et stigende antal kronikere og mangel på kvalificeret sundhedspersonale truer med at skabe en decideret sundhedskrise de kommende år.

Det mener praktiserende læge og forfatter Michael Hejmadi, der kalder på en teknologisk omstilling i sundhedsvæsenet, så teknologier som kunstig intelligens og big data kan hjælpe med at effektivisere og automatisere sundhedsydelser.

"Der er et kritisk behov for at omstille sundhedssektoren med ny teknologi," siger Hejmadi, der er aktuel med bogen "Doktor Hansen har set sin sidste patient" om sundhedsvæsenets teknologiske udfordring.

Vi befinder os i 80'erne

Michael Hejmadi påpeger, at sundhedsvæsenet på mange måder, teknologisk befinder sig tilbage i 80’erne. "Vi anvender computere som digitale skrivemaskiner og bruger sågar fortsat fax," siger han.

Ifølge Hejmadi er der i dag ikke meget teknologi sundhedsvæsenet, der sorterer og hjælper med at automatisere data og opgaver. Samtidig genereres enormt mange data. "Men systemerne ikke særligt gode til at give overblik. Så vi udnytter ikke data til at få viden om, hvad der sker med folk," siger Michael Hejmadi.

Behov for omstilling NU

På ATV's Teknologiske Topmøde den 17. november giver Michael Hejmadi sit perspektiv på den omstillingsudfordring, som Danmark står overfor. Og han er ikke i tvivl om, hvor fokus bør være.

Billede

"Der er brug for automatisering og kunstig intelligens for, at vi overhovedet kan klare vores egne opgaver," siger Hejmadi, og fortsætter:

"Det er vigtigt at vi begynder omstillingen i dag, fordi det tager 20 år at uddanne en speciallæge i almen medicin altså en praktiserende læge, så de lægestuderende er nødt til at lære noget om kunstig intelligens og sundhedsteknologi, NU."

Dobbelt så mange ældre i 2040 

Siden Hejmadi selv blev udannet læge, er antallet af læger i det danske sundhedsvæsen kun gået én vej: Nedad. Til gengæld er den aldrende befolkning steget. I 2040 kommer der til at være næste dobbelt så mange ældre i Danmark, end der er i dag. De +65-årige stiger med 40%, mens de +85-årige stiger med knap 100%.

Den alarmerende udvikling falder sammen med en generelt stigende efterspørgsel på - og forventning om - service:

"Befolkningens forventninger til den service de får hos lægen er steget. Ligesom alle andre steder forventer man, at man kan få tingene på et øjeblik. Med den aldrende befolkning har vi altså en voldsom stigning i patienter og en voldsom stigning i servicekrav, men et system, der slet ikke kan følge med. Det stiller krav til omstilling," konstaterer Michael Hejmadi.

 

Video URL

 

Michael Hejmadi

Speciallæge i almenmedicin og forfatter Michael Hejmadi har skrevet bogen "Doktor Hansen har set sin sidste patient"
Bogen beskæftiger sig med spørgsmålet om teknologiens fremtidige placering i et sundhedsvæsen, der står over for alvorlige udfordringer.
Michael Hejmad deltager i årets debat om omstilling til Årets Topmøde 2020. Link med yderligere information ses til højre