Hovedbillede
Billede
Konferencedeltager holder ATV-publikation i hånden.
Titel

Ros og nye forslag fra ATV til Innovationsfonden

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Danmarks Innovationsfond får positive ord med på vejen fra ATV i forbindelse med den forestående evaluering af fonden. Innovationsfonden spiller en nøglerolle i det danske Science & Engineering-økosystem, men den bør prioritere strategisk forskning højere, lyder det i indspillet fra ATV.

Innovationsfonden skal i de kommende måneder evalueres, og i den anledning har ATV indsendt en række kommentarer. I indspillet roser ATV fonden for at spille en nøglerolle i det danske forsknings- og innovations-økosystem, og fondens administration betegnes af Akademiets medlemmer som åben, hjælpsom og nem at samarbejde med.

Ekspertpanelets sammensætning

Mark Ferguson, direktør for Science Foundation Ireland (formand for panelet)

Harri Kulmata, direktør for DIMECC, Finland

Jackie Hunter, direktør for BenevolentBio Ltd., Storbritannien

Sylvia Schwaag Serger, prorektor ved Lunds Universitet, Sverige

Christoph Kratky, professor emeritus ved Karl-Franzens-Universitet i Graz, Østrig

ATV foreslår, at den langsigtede, strategiske forskning får en højere prioritet i fondens arbejde. Dermed kan der skabes en bredere platform for udvikling og innovation, snarere end projektarbejde i individuelle virksomheder.

Indspillet er udarbejdet ud fra input fra ATV’s medlemmer, som er teknologiledere i virksomheder og på universiteterne. Dermed udgør medlemskredsen en kernemålgruppe for Innovationsfonden.

Skal øge strategisk forskning, innovation og teknologiudvikling

Danmarks Innovationfond blev etableret i 2014 ved at sammenlægge forskellige fonde og ordninger i en samlet struktur. Fondens formål er at give tilskud til strategisk og udfordringsdrevet forskning, teknologiudvikling og innovation. Ambitionen er derigennem at øge andelen af innovative virksomheder samt hæve de private virksomheders investeringer i forskning og udvikling.

På den baggrund lyder vurderingen fra ATV, at Innovationsfonden er underfinansieret. Mange relevante ansøgninger får afslag, fordi fonden ikke har midler nok til at støtte dem. Derfor opfordres til at øge bevillingen til fonden.

Da fonden blev oprettet som del af en politisk aftale i 2013, blev det samtidig besluttet, at den skulle evalueres. Uddannelses- og forskningsministeriet har udpeget en international ekspertgruppe til at stå for evalueringen. Resultatet af gruppens arbejde forventes offentliggjort i form af en rapport med anbefalinger i april 2019.