Hovedbillede
Billede
Paneldebat Årsmøde 2021
Undertekst til billede/video

ATV's digitale Årsmøde 2021 satte - med politisk analytiker ved Berlingske Thomas Larsen som studievært - rammerne for en sprudlende debat om en stærk vision for Danmark frem mod 2030.

Titel

På vej mod en stærk vision for Danmark

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

ATV's Årsmøde "Genstart Danmark" markerede startskuddet på udviklingen af en stærk vision for Danmark, som politikere, erhvervsliv og samfundets øvrige nøgleinstitutioner kan styre efter frem mod 2030. Se eller gense interviews med bl.a. Finansminister Nicolai Wammen, Ørsteds topchef Mads Nipper, Microsoft Danmarks CEO, Nana Bule, Børsens chefredaktør Bjarne Corydon m.fl.

Business as usual er død. Vi skal ikke skal tilbage til tiden før corona. Der er behov for at nytænke Danmarks konkurrencemodel og for at speede både den grønne og den digitale omstilling af samfundet op.

Billede
ATV Årsmøde 2021 mixer
DGI Byen blev indrettet til TV-studie for ATV's Årsmøde.

Sådan lød det gennemgående budskab i de skarpe interviews og debatter, der udgjorde ATV's Årsmøde 2021 "Genstart Danmark".

Som følge af corona-restriktioner var årsmødet lavet om til en TV-produktion, hvor en perlerække af nøgleaktører for Danmarks udvikling blev interviewet om deres perspektiv på Danmarks udvikling de kommende 10 år. 

ATV vil i de kommende måneder bruge de mange input fra dagen i udviklingen af en "Danmark 2030"-vision, som vil blive offentliggjort og debatteret på ATV's Teknologiske Topmøde den 9. november 2021.

Du kan se - eller gense - alle interviews og debatter på video nederst i denne artikel. Du kan i øvrigt downloade ATV's nye rapport "State of the Nation", som blev lanceret på årsmødet, her

Brug krisen som løftestang

Blandt årsmødets mange debattører var det en udbredt holdning, at tiden nu er inde til at tage livtag med de store samfundsudfordringer, som Danmark står overfor.

Billede
Nicolai Wammen understregede at coronakrisen bør bruges til at gentænke Danmarks økonomi.

Som finansminister Nicolai Wammen konstaterede: "Vi skal ikke tilbage til, hvordan det var før corona. Vi skal bruge coronakrisen til at få en styrket økonomi og et styrket samfund, bl.a. i forhold til grønne investeringer, klimainvesteringer og digitalisering. Og vi skal have fart på." 

Den holdning var der stor opbakning til fra årsmødets øvrige debattører.  

Som Wammens forgænger, forhenværende finansminister og nuværende chefredaktør på Børsen, Bjarne Corydon sagde: ”Timingen er fuldstændig rigtig. Der er nu en fælles analyse i Danmark af, at vi står i en form for vadested.” Han understreger, at tiden er inde til at geare Danmark til en ny verdensorden.

Direktør for Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang, fastslog i den sammenhæng, at det er vigtigt, vi ikke blot venter på politikerne. ”Erhvervslivet har jo også en masse at gribe i og kan bidrage til at drive den her udvikling med eller uden politisk involvering,” sagde han

Fokus på grøn og digital

Energigiganten Ørsteds nye topchef Mads Nipper (tidligere CEO for Grundfos) er ikke i tvivl om, hvad der skal drive Danmarks vækst fremadrettet: ”Verdens grønne og digitale omstilling er vores allerstørste mulighed,” siger han: ”Vi skal være dygtige til at opfinde nye teknologier, der kan påvirke resten af verden i en positiv retning.”

Video URL

Microsoft Danmarks topchef Nana Bule understreger at hun også ser store muligheder for  Danmark ift. at satse mere strategisk på  den digitale omstilling. ”Der er et stort, uforløst potentiale i at tænke tech-branchen i Danmark, som en industri i sig selv og som en eksportindustri,” siger Nana Bule.

Behov for en stærk vision

Ifølge Årsmødets debattører er der ingen tvivl om. at udvikling og anvendelse af nye teknologier bliver omdrejningspunktet for en ny økonomisk verdensorden post Corona. Derfor er det afgørende af Danmark udvikler en stærk strategi inden for området og en vision, der kan sætte retning for Danmarks position i verden.

Billede
Per Falholt fra ATV's S&E komite understreger behovet for en stærk vision for Danmark.

Det arbejde vil ATV nu kaste sig over, med input fra de mange interessante interviews og debatter på årsmødet. Det gælder ikke mindst den afsluttende paneldebat, hvor Per Falholt, medlem af ATV's Science & Engineering komite bl.a. konstaterede: "Der kommer ca. 10 steder i verden, hvor ny teknologi virkeligt bliver dominerende. Vi skal finde ud af, hvad der skal til for, at Danmark kan blive et af dem. Punkt 1 på den dagsorden er, at vi sætter os sammen og laver en overordnet vision for, hvordan vi kommer derhen."

Se eller gense årsmødet

Du kan herunder se videoer med de enkelte interviews og debatter fra ATV's Årsmøde 2021 "Genstart Danmark".

Danmarks omstillingsudfordring. Interview med Anders Bjarklev, ATV’s præsident
Video URL
”Er der en ting coronakrisen har vist os, er det, at vi som samfund er dybt afhængige af videnskab og teknologi. Desværre har det primært været nordamerikansk og fjernøstlig teknologi,” konstaterer ATV’s præsident Anders Bjarklev. Han ser gerne, at Europa kommer mere ind i teknologikampen. ”Ellers får vi ikke de mest spændende job,” fastslår Bjarklev.
 Science & Engineering som fremtidens vækstmotor. Charlotte Rønhof, formand for ATV’s Science & Engineering-komité
Video URL
Formand for ATV’s S&E komite, Charlotte Rønhof, forklarer hvordan en målrettet satsning på Danmarks S&E videnøkosystem kan fungere som en vækstmotor for dansk økonomi. Du kan downloade rapporten ”State of the Nation” på linket til højre på siden.
Danmark skal op i gear. Interview med Finansminister Nicolai Wammen (S)
Video URL
Finansminister Nicolai Wammen understreger, at der er behov for at sætte mere speed på den grønne omstilling. ”Vi skal have fart på,” siger Wammen og understreger, at vi IKKE skal tilbage til, hvordan det var før corona. ”Vi skal bruge coronakrisen til at få en styrket økonomi og et styrket samfund, bl.a. i forhold til grønne investeringer, klimainvesteringer og digitalisering.”
Reformernes år. Interview med Philipp Schröder, professor, Institut for Økonomi, AU
Video URL
”Det er ikke et tilfælde, at vi er et af verdens rigeste samfund,” forklarer Phillip Schröder, professor, Institut for Økonomi, AU, medlem af Danmarks Genopretningsfond og Kommissionen for 2. generationsreformer. ”Koblingen mellem videninstitutioner, et bredt samfundssikkerhedsnet og lignende elementer i vores samfundsindretning har haft afgørende betydning for vores økonomi,” siger Schröder, men understreger, at der nu er behov for yderligere reformer for at fastholde vores position.
Grøn genstart: Interview med Mads Nipper, adm. direktør, Ørsted
Video URL
Energigiganten Ørsteds nye topchef Mads Nipper (tidligere CEO for Grundfos) er ikke i tvivl om, hvad der skal drive Danmarks vækst fremadrettet: ”Verdens grønne og digitale omstilling er vores allerstørste mulighed,” siger han: ”Vi skal være dygtige til at opfinde nye teknologier, der kan påvirke resten af verden i en positiv retning.”
Hvorfor Danmark? Interview med Thomas Hofman-Bang, direktør, Industriens Fond og Bjarne Corydon, chefredaktør, Børsen
Video URL
Dobbeltinterview med Danmarks tidligere finansminister, direktør og chefredaktør på Børsen Bjarne Corydon og direktør for Industriens Fond Thomas Hofman-Bang. Berlingskes politiske analytiker Thomas Larsen spørger ind til ambitionerne med samfundstænketanken ”Konkurrenceevnerådet”, der skal give et bud på Danmarks stærkeste konkurrenceparameter fremadrettet.
Danmarks digitale mulighed. Interview med Nana Bule, adm. direktør Microsoft Danmark
Video URL
Formanden for ATV’s S&E komite Charlotte Rønhof interviewer Microsoft Danmarks topchef Nana Bule om Danmarks muligheder i den digitale omstilling. ”Der er et stort, uforløst potentiale i at tænke tech-branchen i Danmark, som en industri i sig selv og som en eksportindustri,” siger Nana Bule.
Flere sider af samme sag. Paneldebat med Anders Eldrup, Per Falholt, Maja Horst, Carsten Toft Boesen, Anne Marie Levy Rasmussen
Video URL
Hvad skal en stærk vision for Danmark, der kan samle den offentlige og den private sektor, indeholde? Paneldebat med Per Falholt, ATV’s S&E komite, Anne-Marie Levy Rasmussen, direktør Innovationsfonden, Anders Eldrup, formand LORC, Maja Horst, professor, DTU Management og Carsten Toft Boesen, CEO, NIRAS.
The Transformation. Peter Leyden, forfatter, journalist og tidligere redaktør for Wired Magazine
Video URL
Om 10 år er alle i verden på Internet og kunstig intelligens, billedanalyse, intelligente oversættere m.m. er hvermandseje. Forestil dig hvad det vil gøre ved/for verden. Det har Peter Leyden, forfatter, journalist, futurist, stifter af mediestartupvirksomheden Reinvent og tidligere redaktør for Wired Magazine gjort i denne specialproducerede video for ATV.

Relaterede nyheder og artikler