Hovedbillede
Billede
ATV-rollup
Titel

Mindeord for to centrale personer i akademiet

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Akademiet for de Tekniske Videnskaber har i første halvår af 2020 desværre mistet to medlemmer, der begge var centrale i akademiet. I foråret 2020 døde Mogens Bundgaard-Nielsen, tidligere præsident for ATV og Vibeke Zeuthen, tidligere akademisekretær.

Akademiet for de Tekniske Videnskaber har i første halvår af 2020 desværre mistet to medlemmer, der begge har været meget centrale i akademiet.

Mogens Bundgaard-Nielsen, som døde i februar, var akademiets præsident fra 2001 til 2003.

Mogens var præsident i en periode af akademiets historie, der i høj grad lagde fundamentet til det ATV, vi har i dag. Man styrkede ATV’s arbejde med at være en væsentlig forskningspolitisk aktør, og man etablerede ATV’s Tænketank, der i dag hedder ATV-Rådet for Teknologi og Samfund.

Perioden bød også på tab, idet man måtte sige farvel til den vigtige opgave med at administrere Erhvervsforskeruddannelsen. En uddannelse, ATV havde grundlagt og drevet siden 1970. Samtidig blev de hidtidige ATV-institutter selvstændige uden den tidligere formelle opkobling til ATV.

I ATV’s historiebog: ”Visioner, viden og værdiskabelse”, maj 2012 har historiker Henrik Knudsen beskrevet Mogens Bundgaard-Nielsens præsidenttid således: ”Bundgaard-Nielsen var kemiingeniør og havde som direktør for Store­bælt A/S og Sund & Bælt A/S stået i spidsen for opførelsen af Store­bæltsbroen. Han var kendt for sin politi­ske tæft, forhandlings­evne og beslut­ningsdygtig­hed og havde som motto: ”Hvis du ikke møder modstand, så flytter du ikke noget.” Den nye præsident var med­lem af bestyrel­sen for Post Danmark, Stålvalseværket og Polaris Private Equity og bestyrelsesfor­mand for Statens Serum Institut og DTU. Pilen pegede dermed tilbage på den tid, hvor ATV og DTU vir­kede i tæt for­ståelse. Der blev efter 2001 skabt en ny tid i ATV, hvor beslutnin­gen om at give slip på insti­tut­terne blev taget, og hvor der blev skabt en knivskarp forsk­nings­politisk profil”.

 

Vibeke Zeuthen, som døde i maj, var akademisekretær det, vi nu kalder akademidirektør - i en 20-årig periode fra 1979 til 1999.

I Zeuthens tid blev grundlaget for ATV’s virke som en stærk netværksorganisation lagt. I forbindelse med forarbejdet til ATV’s nuværende hovedstrategi (fra 2017) blev det af en del akademimedlemmer fremhævet, at man gerne så, at energien og prestigen fra Zeuthens tid i akademiet blev reetableret.

I ATV’s historiebog: ”Visioner, viden og værdiskabelse”, maj 2012 har historiker Henrik Knudsen beskrevet Vibeke Zeuthens ledelsesperiode således: Sekretariatet fik i 1979 med Vibeke Zeuthen en ung leder, der de næste 20 år med sikker hånd sør­gede for kontinuiteten. Hun var kemiingeniør og forsker med erfaring fra erhvervslivet. Før hun kom til ATV, havde hun stået i spidsen for et nyt projektudviklingskon­tor, som Statens tek­nisk-videnska­be­lige Forsk­ningsråd havde åbnet på DTH med henblik på at faci­litere samarbejde med erhvervsli­vet. Når Akademiet tilkaldte hende, gav det et fin­gerpeg om, hvor man ønskede, at ATV skulle gøre en ind­sats. Vibeke Zeuthen sigtede i udvalgs­ar­bejder og generelt på at skabe balance mellem Aka­demiets gruppe­ringer og de forskellige faglige synspunk­ter. Igennem sine 20 år som akademisekretær oparbejdede Vibeke Zeuthen efterhånden god føling med, hvad der til enhver tid rørte sig i akademiforsam­lingen (interviews, Flinth & Thomsen). Brobyg­ning handlede for hende først og frem­mest om at sætte de rigtige menne­sker sammen og på den måde forløse de kreative og nytænkende løsnin­ger”.

 

Kontakt
Fuldt navn

Lia Leffland

Stilling
Akademidirektør