Hovedbillede
Billede
Forskningsalliancen til møde hos Ane Halsboe-Jørgensen
Undertekst til billede/video

Forskningsalliancen mødtes med uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen 22. November 2019. Fra venstre ses Lia Leffland, ATV-direktør, Thomas Damkjær. IDA-formand,  Ane Halsboe-Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister, Claus Jensen, forbundsformand for Dansk Metal og Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed, DI.

Titel

Forskningsalliance: Danmark skal forske for 40 mia. kroner i 2030

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

ATV går sammen med IDA, Dansk Metal og DI i en dansk Forskningsalliance, der vil arbejde for, at Danmark hæver de offentlige investeringer i forskning fra knap 1 pct. af BNP i 2019 til 1,5 procent af BNP i 2030.

Mens vores nabolande forfølger stadig mere ambitiøse mål for den samlede forskningsindsats, er Danmarks statslige investeringer i forskning stagneret ift. velstandsudviklingen i samfundet.

Det bekymrer både ATV og øvrige aktører på den danske tech-scene, som Ingeniørforeningen IDA, fagforeningen Dansk Metal og erhvervsorganisationen DI. Organisationerne er derfor gået sammen i en Forskningsalliance, der kan tale en fælles sag om at øge Danmarks offentlige investeringer i forskning.

Alliancen hovedopfordring til politikerne er, at investeringerne skal hæves fra 0,98 pct. af BNP i 2019 til 1,5 pct. af BNP i 2030. Det svarer til et løft fra 22,6 milliarder kroner til 40 milliarder kroner (i 2019-priser).

Opfordringen er i første omgang overbragt til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen på et møde den 22. November 2019.

Du kan læse om alliancens argumenter for at øge investeringerne i forskning i pjecen: "Forskning skal sikre vækst og velfærd". 

Læs også ATV's analyse af Danmark som Science & Engineering region: "State of Nation 2019". Her illustreres forskningens betydning for Danmarks velfærd ved at opgøre Danmarks forsknings- og videndrevne "Science- og Engineering"-virksomheders bidrag til dansk økonomi.

Kontakt
Fuldt navn

Lia Leffland

Stilling
Akademidirektør
Fuldt navn

Bjarke Wiegand

Stilling
Chefkonsulent