Hovedbillede
Billede
Den første SAPEA-rapport afleveres til EU-kommissionen.
Undertekst til billede/video

Rapporten blev officielt overrakt EU-kommissionen under overværelse af repræsentanter fra de involverede organisationer.

Titel

Første indspil til EU-Kommissionen fra SAPEA

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Den europæiske paraplyorganisation SAPEA (Science Advice for Policy by European Academies) har netop afleveret sin første rapport på bestilling fra EU-kommissionen.

Rapporten Food from the Oceans omhandler, hvordan verdenshavene på en bæredygtig måde kan være med til at skaffe fødevarer til verdens stigende befolkning.

ATV er en del af SAPEA gennem den europæiske akademisammenslutning Euro-CASE, og der er store forventninger til denne vej til indflydelse, hvor også ATV kan komme på banen.

Den nye rapport advarer om, at ”business as usual” ikke er en bæredygtig løsning, set fra et samfundsmæssigt, økonomisk og miljømæssigt synspunkt. Rapporten er udarbejdet med indspil fra akademier i flere europæiske lande under ledelse af organisationen Academia Europaea.

”Tværdisciplinaritet og verdensklasse-ekspertise fra hele Europa er SAPEA’s styrker, og denne rapport har med succes indarbejdet disse styrker under Academia Europaea’s lederskab,” siger professor Günter Stock, formand for SAPEA’s bestyrelse.

”Med Food from the Oceans mener vi at have etableret en attraktiv model for fremtidige SAPEA-projekter,” siger professor Sierd Cloetingh, præsident for Academia Europaea.

I EU-kommissionen er der også stor tilfredshed med den nye måde at indarbejde videnskabelig rådgivning i det politiske arbejde.

”Denne omfattende rapport viser, at Kommissionens videnskabelige rådgivningsmekanisme styrkes. Jeg er overbevist om, at værdien af udtalelsen vil blive anerkendt ikke kun af europæiske politikudviklere, men også af nationale regeringer og de mange, der er bekymret for verdenshavenes fremtid,” siger EU’s forskningskommissær Carlos Moedas.

Fakta: Videnskabelig rådgivning af EU-kommissionen

SAPEA udarbejder videnskabeligt baserede rapporter til brug for EU-kommissionens rådgivningsmekanisme SAM, som gennem en High Level Group af topvidenskabsfolk rådgiver Kommissionen.

Formålet er at sikre EU-kommissionen videnskabeligt baseret rådgivning til brug for udvikling af EU’s fremtidige politikker.

ATV er en del af SAPEA gennem Akademiets medlemskab af den europæiske akademisammenslutning Euro-CASE.

Academia Europaea er et europæisk akademi med individuelle medlemmer fra en række videnskabelige grene, herunder teknisk videnskab, samfundsvidenskab og humaniora.