Hovedbillede
Billede
Debat om verdensmålene
Undertekst til billede/video

Hvad er journalisters og kommunikatørers rolle i relation til FN's bæredygtige udviklingsmål? Dette og mange andre spørgsmål blev drøftet på konferencen hos Novozymes.

Titel

FN's verdensmål - vi skal redde verden sammen

Octo Slug
Nyhed
Dato

Fredag den 8. marts diskuterede 80 engagerede oplægsholdere og deltagere, hvordan vi sammen og hver for sig kan imødekomme FN’s verdensmål. Konferencen blev holdt af ATV og Danske Videnskabsjournalister. Stedet var Novozymes.

Teknologi og viden kan være med til at redde verden, men kan ikke stå alene. Mange studier viser, at for at imødekomme store udfordringer skal følgende håndtag bruges samtidig: politisk lederskab, ændret adfærd, økonomi og finans samt teknologi og viden.

Det var også den følelse, vi stod tilbage med efter en engageret debat om verdensmålene fredag den 8. marts. Forskning, uddannelse, teknologi og viden er absolut væsentligt. Virksomhederne kan helt sikkert gøre noget i egen butik og for andre og må gerne tjene penge på det, men greenwashing klæder ingen. 

Politisk lederskab er afgørende. Finansministeriet har bolden, hvilket ikke synes særligt indlysende. Flere fagministerier har ansvar for dele af verdensmålene, men når ingen rigtigt ser på  sammenhænge, så mangler vi faktisk politisk lederskab. Det selvbestaltede tværpolitiske netværk 2030 udgør en positiv forskel.

Tid til at skive den dybdegående historie synes at være en mangelvare i en tid, hvor hurtige nyheder og meningsudvekslinger kan formidles af alle. Heldigvis er flere journalister trætte af jagt på konflikt og sensation og vil gerne være med til at skrive den gode og relevante historie.

I ATV havde vi oprindelig tænkt, at det kunne være fint at få diskuteret proportioner. Hvordan kan vi sikre, at Danmark og danskerne er med til at redde verden? At holde op med at spise bøf og drikke med plastiksugerør i Danmark redder nok ikke verden. Tilbage står, at det vil være rigtigt rart med nogle for og imod, hvis det er muligt at sætte mål på. Er det bedre med muleposer end plastikposer? Er elbiler bedre end benzinbiler? Er vores forbrug af iphones meget værre end vores flyrejser? Sikkert er det, at vindmøller er godt lige nu, men at bæredygtighed ikke er en tilstand. Det er en proces. 

Se præsentationer fra dagen i højre side.

 

Relaterede nyheder og artikler