Hovedbillede
Billede
Stor data
Titel

Der er brug for brugerinddragelse i statens digitaliseringsprojekter

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Brugerinddragelse skal højere op på agendaen, når vi udvikler IT-projekter i det offentlige. Medlem af ATV's Digitale Vismandsråd, professor Ole Lehrmann Madsen, Aarhus Universitet var til stede på Christiansborg til konference den 9. juni 2023 med professor Morten Kyng, Aarhus Universitet.

Der er store gevinster at hente med brugerinddragelse, når vi digitaliserer i Danmark. Derfor er det vigtigt, at det bliver en obligatorisk del af processen, når der skal udvikles nye, digitaliserede løsninger. Det var budskabet, som Ole Lehrmann Madsen og Morten Kyng kommunikerede og debatterede, da digital inklusion kom på dagsordenen på konferencen "Alle taler om digital inklusion – nu skal vi finde løsningerne" fredag den 9. juni 2023 på Christiansborg.

Brugerinddragelse gavner alle

Det er ikke kun pengepungen, det kommer til gode, når brugerne tages med i udviklingen af digitale løsninger. Det betyder samtidig mere inkluderende løsninger, hvis udviklerne tager højde for brugernes behov. Når brugernes kompetencer kommer i spil i løbet af udviklingsprocessen, kan de bidrage med ideer og ændringsforslag, f.eks. i forbindelse med afprøvning af tidlige prototyper. På denne måde kan der ske en optimering af løsningen tidligt i udviklingen, og derved kan der spares mange ressourcer til bl.a. programmering.

De to professorer gør dog opmærksom på, at det ikke er hvem som helst, der skal inddrages i processen. Kun de personer, der i sidste ende skal gøre brug af produktet, bør inddrages. Dermed skal løsninger til f.eks. skoler, som Aula, testes af både elever, lærere og forældre for at komme hele brugerfladen rundt. Hvis der skal udvikles platforme til sygehuse eller elektroniske patientjournaler, skal der involveres læger, sygeplejersker, patienter, pårørende, hospitalsadministratorer og måske patientforeninger. Slutteligt skal større projekter som NemID/MitID repræsenteres af samtlige grupper i samfundet, så de ikke ender med at blive tabt.

God inddragelse kræver brede kompetencer

Når der udvikles digitale løsninger, er det ikke kun programmører, der skal være en del af teamet. For at opnå de bedste resultater kræver det en bred vifte af kompetencer fra bl.a. antropologer, interaktionsdesignere, IT-arkitekter samt programmører. På denne måde er teamet godt rustet til at kunne samarbejde med og inddrage brugere i udviklingsprocessen.

Det er vigtigt, at den forskning, der allerede eksisterer, bliver omsat i praksis, når der skal udvikles offentlige løsninger. Det kniber det med, da udbud ofte køres på detaljerede specifikationer, der er udarbejdet af jurister og embedsfolk – uden øje for en brugerinddragelsesproces. Grundet konkurrence om udbuddet bliver priserne fra IT-leverandørerne ofte presset i bund, hvilket resulterer i et ikkeeksisterende råderum til brugerinddragelse.

Ole Lehrmann Madsen og Morten Kyng foreslår på linje med ATV, at det fremover bør være et krav, at brugerinddragelse er medtaget i IT-leverandørernes tilbud.

Professorerne har taget kontakt til forkvinden for Folketingets udvalg for Digitalisering og It, Lisbeth Bech-Nielsen, for at diskutere, hvordan brugerinddragelse i fremtiden kan spille en rolle i de offentlige digitale løsninger.

Kontakt
Fuldt navn

Maja Lænkholm

Stilling
Specialkonsulent