Hovedbillede
Billede
Titel

Du må for alt i verden ikke putte en solcelle på taget

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Solceller på taget af privatboliger er fugle på taget, mener professor i energiplanlægning ved AAU, Brian Vad Mathiesen. Vi er nødt til at tænke i systemer og strukturer for at opnå de store gevinster gennem smart energy. Det betyder dog ikke, at borgere fritages for ansvar - du skal bare koncentrere dig om én ting: brug mindre energi. 

Brian Vad Mathiesen taler om smart energy på CAETS 2020-konferencen Engineering a better world – smart society i oktober. Professoren er samtidig en af kræfterne bag ATV's arbejde med at etablere et dansk center for energilagring - det første af sin slags.

Vi har interviewet ATV-medlemmet om smart energy, om hvad vi kan gøre, og hvad du kan gøre ved energiforbruget. 

 

På den store, internationale konference  CAETS 2020 skal du tale om Smart Energy. Hvad betyder det for den grønne omstilling?

Vi vil gerne ændre den måde man tænker vedvarende energisystemer på, når man taler om den grønne omstilling. Både i den internationale forskningsverden, industri og blandt politikere taler man meget om elsystemet og integration af vedvarende energi.

Vi arbejder med smart energy systems, hvor vi kombinerer de forskellige energibærere. Det skaber en lang række synergier ift. omkostninger og ressourceforbrug i den grønne omstilling.

I stedet for at prøve at balancere elsystemet time for time, så kombinerer vi det med nogle af de andre komponenter i energisystemet, i fjernvarmen og i varmesystemet, i transporten og i de batterier, der er ude i transporten. Men også i de flydende brændsler, electrofuels, og power-to- x, hvor vi er i stand til at lagre energien mellem produktionen og slutforbruget i stedet for at putte det tilbage i elnettet. Det skaber et meget mere fleksibelt og robust energisystem.

Vi kan se effekten af energieffektiviteten i hele forsyningskæden

Vi kan se effekten af energieffektiviteten i hele forsyningskæden, fx ift. mængden af infrastruktur og lagringssystemer vi skal etablere og mængden af kraftværker eller vedvarende energi, vi skal etablere.

Det smarte energisystem kan indkapsle de gode egenskaber ved de her forskellige teknologier, som vi får brug for i fremtiden.

Derfor er det også en stor ting, at vores satsning på et dansk center for energilagring nu giver pote. Centret skal netop bidrage til at fremme gode løsninger til Smart Energy Systems (læs mere på linket til højre).

På linket til højre kan du læse mere om Dansk Center for Energilagring, som ATV netop har startet.

Smart society handler om din hverdag

ATV's Teknologiske Topmøde i november handler om fremtidens smarte samfund, og hvordan vi udnytter teknologiers fulde potentiale gennem integration og samtænkning af samfundets forskellige sektorer. Hvad betyder smart energy for fremtiden smarte samfund?

Når man taler om smart city, smart society og digitaliseringsdagsordenen, så er det for den enkelte borger et spørgsmål om hverdag.

Hvis du har en elbil skal du ikke belemres med, hvornår den skal sættes til ladestanderen. Du skal bare sætte den til, når du parkerer, og så skal digitalisering af ladeinfrastrukturen sørge for, at elnettet, og dermed den vedvarende energi, udnyttes på de rigtige tidspunkter. Vi skal jo ikke have elbilerne til at lade, når det er kraftværkerne, der kører, eller når vi i forvejen belaster elnettet. Totredjedele af elprisen er jo elnet.

Vi skal sikre, at ændringer ikke påvirker mig som borger. Jeg skal bare huske at koble min bil til, når jeg parkerer derhjemme, så den altid er opladet. Det giver et mere fleksibelt system, hvor jeg aldrig behøver at køre på en tankstation i hverdagen.

Læs mere om Teknologisk Topmøde 2020 i linket til højre.

Når 85-90 % af bilparken står stille, selv i myldretid, er vi jo nødt til at tænke os om

I forbindelse med regeringens aktuelle aftale om elbiler, tales der meget om støtte og afgifter. Hvad tænker du om udviklingen af vores transportsektoren?

Først og fremmest tror jeg, at folks opfattelse af mobilitet vil ændre sig markant i de kommende år. Debatten om registreringsafgifter og lignende bliver uaktuel. Der er mange, der ikke ønsker at eje en bil, de vil egentlig hellere have en mobilitetsservice. Nogle gange har de brug for en lille bil, og andre gange har de brug for en stor bil.

Permanent ejerskab af en bil kan ændre sig til at være mere behovstyret. I byerne har man mange muligheder for forskellige transportformer, og vi har set hvordan elcykler har disruptet sektoren.

Når vi ved, at 85-90 % af bilparken står stille, selv i myldretiden, så er vi jo nødt til at tænke os om. Det kan deleøkonomi og deleplatforme jo hjælpe med. Ovenikøbet er 95 procent af alle de km vi kører på ture under 100 km. Derfor er potentialet for elbiler helt enormt. Elbiler er dog kun en af de mange brikker som er nødvendig i grøn omstilling af transporten.

Vi skal ikke tale om at være smarte – vi skal bare bruge mindre energi

Du er skeptisk over for snakken om at vi som borgere i en smart city selv er smarte? Gør vi tingene mere komplicerede, end de behøver at være?

Ja, lad os tage eksemplet med din bolig. Vi taler meget om at være smarte og fleksible. Det er en fejlopfattelse, efter min mening. Det, du skal koncentrere dig om, hvis du har en bolig,  er at bruge mindre energi.

Det digitale, som smart meter og den slags, er at digitaliseringen kan oplyse dig om, hvor dit forbrug er. Det kan hjælpe dig med at opdage, om der er steder i din bolig, der trænger til efterisolering, er der noget varmeforbrug, du kan undgå.

Det, du skal koncentrere dig om, hvis du har en bolig,  er at bruge mindre energi

Det er langt vigtigere, for det betyder, at spidsforbruget kommer ned, og det er vigtigere at få spidsforbruget ned, end at flytte spidsforbruget rundt.

Sagen er nemlig, at du har utroligt ringe mulighed for at være fleksibel i din bolig ift. power- to -x, electrofuels, store varmepumper i fjernvarmesystemet og i øvrigt ift. den samlede bilpark, der skal lade på de rigtige tidspunkter. Derfor skal du som borger ikke belemres med den slags. Du skal bare sørge for, at dit energiforbrug ikke er for højt.

Kontraproduktivt at putte en solcelle på taget og et batteri i kælderen

Der er jo et momentum i befolkningen, hvor folk gerne vil være "grønne" og bidrage til den bæredygtige omstilling. Hvordan hænger den individuelle indsats sammen med den strukturelle?

Smart society handler også om, hvad man så bruger de ting til i forsyningskæden. Det handler om at optimere hele forsyningskæden. Hvis du fx har et smart meter, kan forsyningsselskabet fx se, at din bolig er dårligt isoleret på vestsiden af huset eller har dårlig loftisolering. Det giver nogle nye muligheder for at gribe ind, og man kan endda forestille sig, at forsyningsselskabet går ind og betaler efterisoleringen, og at man laver en afbetalingsordning med dem.

Det andet er, at både på elsiden og varmesiden skaber det nogle muligheder for at optimere på dimensionerne af dit net. På varmesiden kan du måle om der er fejl på rør ved huset, eller om der er en overordnet systemfejl. Så du kommer hurtigere i gang med at løse problemerne.

Desuden kan man se, hvis der i et boligområde er et par huse, der har et virkelig højt forbrug. Hvis man fjerne de høje forbrug kan man måske sænke temperaturen med fem grader i fjernvarmen. Så kan man målrette indsatsen, og det vil skabe en forbedret virkningsgrad og enorme besparelser for systemet.

det her er altså ikke rocket science​

Og det her er altså ikke rocket science som er 10 år ude i fremtiden, det skal man bare lige forstå. Det sker lige nu, som når man skifter alle målerne i Aalborg. Den tid hvor en mand kom forbi og aflæste din måler er jo forbi.

Så er der nogen, der tror; nu skal vi alle have solceller på taget og et batteri i kælderen. Det må vi for alt i verden ikke gøre. Det bliver rigtig dyrt, hvis vi gør det individuelt. Vi skal hellere arbejde med store solcelleanlæg og fælles vindmølleparker. Og det der med at lagre energi, skal man lade andre om. Det er kontraproduktivt at putte en solcelle på taget og lagre det selv. Det skaber nogle problemer for systemet i stedet for at løse det.

 

Brian Vad Mathiesen

Akademimedlem Brian Vad Mathiesen specialiserer sig i vedvarende energi og smarte energisystemer som professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Brian Vad Mathiesen taler om netop smart energy i oktober til CAETS 2020-konferencen Engineering a better world – smart society.

Konferencen arrangeres af CAETS (International Council of Academies of Engineering and Technological Sciences), som Akademiet for de Tekniske Videnskaber er medlem af.

Læs mere om den internationale konference på linket til højre.

Her linkes også til konferencen Smart Energy Systems i Aalborg, som Brian Vad Mathiesen er en af bagmændene bag samt til hans nye journal om Smart Energy.

 

Relaterede nyheder og artikler