Hovedbillede
Billede
#1 Pitstop CCUS
Titel

#1 pitstop på Carbon 110 % Mission Lab

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Et bredt udsnit af det danske økosystem, der beskæftiger sig med CCUS, mødtes i ATV’s Mission Lab: Carbon 110 %. På den første workshop formulerede deltager en fælles foretrukken fremtid for en klog implementering af CCUS, der bidrager til Danmarks klimamål i 2050.

Over 30 deltagere mødtes i ATV’s første Mission Lab Carbon 110 % for at etablere et fælles billede af, hvad der kræves for at implementere CCUS så effektivt, bæredygtigt og miljøvenligt som muligt. Carbon 110 % er det første ud af 12 Mission Labs, som er et centralt element i ATV’s ambitiøse projekt Guide til et resilient Danmark.

”CCUS skal ikke bare ses som en teknologi. Det er et komplekst system, der samlet skal bidrage til, at vi får et CO2-frit samfund,” indledte Claus Beier, professor, KU, faglig lead for biologisk CCUS under INNO-CCUS og en del af ekspertgruppen, der hjælper med at drive Carbon 110 %.

”CCUS rummer selvfølgelig nogle vigtige teknologier, der kan fange, lagre og udnytte CO2, og som er afgørende for at få løst CO2-problemet. Men der er en afhængighed mellem de forskellige teknologier og i forhold til en bred vifte af samfundsmæssige forhold. Derfor skal vi flytte fokus fra den enkelte teknologi og det enkelte gode CCS-anlæg til, hvordan de forskellige komponenter spiller sammen og komplementerer hinanden, og hvordan vi får skabt de bedste fælles politiske, økonomiske og demokratiske rammebetingelser,” sagde han.

Værdifuldt økosystem

I ATV’s Mission Labs benytter deltagerne sig af den missionsorienterede arbejdsmetode, som i det første Mission lab, som Carbon 110 % er, i partnerskab med Dansk Design Center, DDC.

Billede
#1 Pitstop CCUS
Andreas Korntved Mortensen fra Dansk Design Center hjalp til med workshoppen, der gav anledning til debat.

”Den missionsorienterede tilgang bearbejder et komplekst problem fra flere vinkler. I stedet for at det er konkurrerende løsninger på et problem, så skal man forsøge at mobilisere en koalition af indsatser, der tilsammen løser problemet. For at lykkes med at løse de vilde problemer, er der et behov for, at vi gentænker måden, vi innoverer på,” forklarer Andreas Korntved Mortensen, Eco Design fra DDC, som faciliterede workshoppen #1 pitstop.

Den missionsorienterede tilgang har indbygget tre komponenter.

  1. Sætte retning
  2. Mobilisering af økosystem
  3. Opbygge kapacitet, hvilket handler om at formulere et ambitiøst mål med konkrete rammer

Det handler dermed om at definere målet, før man opfinder løsningerne. En tilgang, der især har fået vind i sejlene de seneste par år, hvor problemer beskrives som komplekse. Til dem findes der ikke blot én løsning, men nærmere flere løsninger på tværs af fag og sektorer, og som involverer mange parter.

Samarbejdet på tværs af de forskellige fag og erfaringsudveksling i økosystemet var også et stort trækplaster for deltagerne:

For mig er det vigtigt at mødes og diskutere med de forskellige aktører, der er i økosystemet. I vores modeller kan vi tegne forskellige scenarier for, hvilken rolle CCUS kan spille i vores klimamål. Men det har stor værdi også at høre overvejelser fra dem, der arbejder med teknologien om dens anvendelse, om fordele og ulemper.
Nis Bertelsen, analytiker i Klimarådet
Det er nogle enormt store investeringer, der skal foretages inden for CCUS. Der er det vigtigt, at vi kigger på alle aspekter af området, herunder både de samfundsmæssige, økonomiske og energipolitiske sammen med de tekniske aspekter. Den diskussion vil jeg gerne påvirke.
Erling Halfdan Stenby, institutdirektør for Institut for Kemi, DTU og næstformand i bestyrelsen for INNO-CCUS
Jeg er med i Mission Lab, fordi jeg gerne vil være med til at påvirke, hvordan CCUS kan bidrage til reduktionsmålene. Der er behov for, at vi inddrager mange aktører i det arbejde. Teknologi alene kan ikke løse de store samfundsudfordringer, som akkumuleringen af CO2 er. Ved at inddrage hele økosystemet, herunder borgerne, kan vi komme nærmere på et mere realistisk billede af, hvordan vi udnytter CCUS.
Dorthe Lybye, tidligere Director Technology Innovation i Rockwool og medlem af ATV’s Transformation Lab, som bl.a. skal skabe sammenhæng mellem de forskellige Mission Labs
Billede
CCUS #1 pitstop Dorthe Lybye
i sidste del af #1 pitstop præsenterede deltagerne deres arbejde i grupperne. Dorthe Lybye præsenterede for hendes gruppe.

Hvad er den fælles foretrukne fremtid?

Den missionsorienterede tilgang kræver nytænkning hos aktørerne i økosystemet. I #1 pitstop lød opgaven derfor på at forestille sig, at de befandt sig i 2050, idet forestillingsevnen kan være en adgangsbillet til at udfordre de eksisterende grænser for status quo. Det skete gennem workshop i mindre grupper, fælles diskussioner og oplæg.

Næste gang skal deltagerne forbinde nutiden med 2050 og drøfte, hvad der skal "afvikles, modnes og udskiftes". Det gør de ved at zoome ind på de barrierer, strukturer, diskurser og den lovgivning, der modarbejder missionen.

Billede
#1 Pitstop CCUS
Deltagerne kommer bl.a. fra Klimarådet, Energistyrelsen, Teknologirådet/DeltagerDanmark, INNO-CCUS, universiteter, konsulenthuse, virksomheder, organisationer og tænketanke.