Hovedbillede
Billede
Professor ved KU Katherine Richardson holder oplæg ved ATV's Teknologidag 2017.
Undertekst til billede/video

Professor ved KU Katherine Richardson holdt oplæg ved bæredygtigssporet på teknologidagen sidste år. En ny ATV-undersøgelse viser, at bæredygtighed og FN-målene har stor betydning for forskningsmiljøer og de store virksomheder.

Titel

Danske teknologiledere er vilde med FN’s bæredygtighedsmål

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

FN har opstillet 17 bæredygtige udviklingsmål (SDG), og de spiller en stor rolle hos danske teknologivirksomheder og forskningsmiljøer. Det viser en ny undersøgelse fra ATV.

Bæredygtighed har på få år udviklet sig til et vigtigt pejlemærke for danske teknologivirksomheder og forskningsmiljøer.

Embed kode

I en ny undersøgelse blandt ATV’s medlemmer – Vidensbarometer 2018 – svarer 7 ud af 10, at de anvender eller indtænker FN’s bæredygtige udviklingsmål i deres daglige arbejde. Næsten halvdelen oplyser, at deres ansættelsessted indtænker FN-målene i organisationens strategi.

”Bæredygtighedstanken har for alvor vundet indpas i videns- og teknologi-Danmark, og FN-målsætningerne ses i mange virksomheder som en løftestang for udviklingen af fremtidens produkter og løsninger,” siger Ulla Röttger, som er medlem af redaktionskomiteen bag ATV-undersøgelsen.

Skubber virksomheder i en bæredygtig retning

FN’s bæredygtige udviklingsmål (SDG) blev vedtaget i 2015 og indbefatter blandt andet at afskaffe fattigdom, stoppe sult og at gøre en klimaindsats. De er blevet kritiseret for at være så brede og omfattende, at de knapt giver mening som målsætninger.

”Men tallene illustrerer, at målene faktisk betyder noget, og at de skubber virksomhederne i en mere bæredygtig retning,” siger Ulla Röttger og tilføjer:

”Det stemmer godt overens med, hvad vi hører i de sammenhænge, hvor verdensmålene debatteres, for eksempel på ATV’s årlige teknologidag. Jeg vurderer, at FN-målene også er med til at skabe en god ramme for forskningssamarbejder mellem virksomheder og universiteter, fordi man hurtigere enes om nogle fælles målsætninger baseret på målene,” siger Ulla Röttger.

SMV’er skal med på vognen

Undersøgelsen viser, at bæredygtighed bevæger sig fra at være et tema i virksomhedernes CSR-strategier og ind i kernen af forretningsmodellen.

Dykker man længere ned i tallene, bliver det tydeligt, at det i høj grad er de store private virksomheder (flere end 250 ansatte) og universiteterne, som arbejder med bæredygtighedsbegrebet generelt og FN-målene i særdeleshed. De mindre virksomheder ligger noget lavere.

Det bekymrer ATV’s direktør Lia Leffland:

”Der er en generel tendens til, at de store virksomheder har grebet dagsordenen, hvilket naturligvis er rigtig godt. Men det er afgørende, at også de mindre og mellemstore virksomheder kommer med på vognen, for bæredygtige teknologier bliver en af vækst-driverne i fremtiden,” siger Lia Leffland, akademidirektør i ATV.

Respondenterne har ledende stillinger i teknologi-Danmark

Undersøgelsen er foretaget blandt ATV’s medlemmer, som har ledende stillinger eller er højtkvalificerede specialister i forskningsbaserede virksomheder og på universiteterne. 80 procent har personaleansvar. I ATV’s Vidensbarometer udtaler medlemmerne sig på baggrund af deres faglighed og personlige erfaringer fra deres arbejdsliv.

Billede
Grafikken viser FN's 17 bæredygtige udviklingsmål.
FN's 17 bæredygtige udviklingsmål indtænkes i stigende grad i teknologivirksomhedernes strategier.

 

Kontakt
Fuldt navn

Lia Leffland

Stilling
Akademidirektør
Fuldt navn

Dorthe Brander Pedersen

Stilling
Chefkonsulent

Relaterede nyheder og artikler