Hovedbillede
Billede
Mentor gruppearbejde
Undertekst til billede/video

En vigtig del af mentorprogrammet er at mødes i øjenhøjde på virksomhedernes præmisser.

Titel

ATV's mentorer sætter gang i virksomhederne

Octo Slug
Nyhed
Dato

ATV har i fem år kørt et mentorprogram, hvorigennem mindre og mellemstore virksomheder har fået inspiration og mod til vækst og innovation.

"Vi har fået meget værdifuld sparring i beslutningsprocessen for fastlæggelse af forretningsplanen," siger medejer Maria Gade fra 380Invent. 

Udtalelsen, som falder i en ny undersøgelse blandt de ledere, der har deltaget i programmet, viser blandt andet, at 41 procent har ændret innovationsstrategi.  Andre peger på, at uddelegering har givet ledelsen mere tid til innovation i virksomheder, hvor ejerlederen typisk tidligere har været involveret i stort og småt.

Undersøgelsen vidner om, at programmet har været en succes. På spørgsmål om hvorvidt deltagerne ville anbefale programmet til andre virksomheder, får programmet således karakteren 9,1 på en skala fra 0 til 10.

"Den positive evaluering vidner om, at et velstruktureret mentorforløb kan gøre gavn for de fleste. Det er lidt forskelligt, hvad virksomhederne konkret har fået ud af mentorerne. Nogle af dem innoverer på en ny måde, nogle har foretaget ændringer i ledelsen, og nogle eksporterer mere som følge af forløbene. Men uanset hvad så ser det ud til, at der kommer dygtigere ledere og virksomheder ud af mentorforløbene, og det styrker erhvervslivet,” siger Thomas Hofman-Bang, der er adm. direktør i Industriens Fond, der gennem tre år har bakket op om mentorprogrammet.

45 procent har ændret bestyrelse

Mentorprogrammet har for en lang række af virksomhederne været medvirkende til ændringer i ledelsen. 45 procent har ændret sammensætningen af virksomhedens bestyrelse, nogle har for første gang fået en bestyrelse, og flere af de virksomheder, der havde en bestyrelse, har udpeget nye medlemmer for at sikre en professionel bestyrelse.

Der er også eksempler på, at mentor er kommet med i bestyrelsen eller ligefrem er blevet bestyrelsesformand, hvilket dog ikke har været et mål for ATV's etablering af mentorordningen, men noget der anses for positivt i de tilfælde, hvor virksomheden har ønsket det, og mentor har accepteret.

Ændringer i ledergruppen

I 38 procent af virksomhederne er sammensætningen af ledergruppen ændret. 

"Mentorprogrammet var med til at give mod til at gennemføre ændringer i ledelsen, siger direktør Dorthe Lund," Kær.dk.

"Generelt fik vi et meget stort løft af øverste ledelseslag. Mentorprogrammet har medvirket til et helt nyt perspektiv på virksomheden," udtaler CEO Lars Jensen, Claus Andersen Rustfrit Stål A/S

Fokus giver vækst

En lang række af de deltagende virksomheder har øget væksten på deres hjemmemarkeder. 21 procent har fået større vækst på eksportmarkeder.

Virksomhederne peger på en række årsager til væksten, hvor 17 procent nævner nye kompetencer, nye medarbejdere og ny bestyrelse, mens 11 procent har fået vækst gennem nye processer. 7 procent har fået vækst ved at finde nye kunder på eksisterende markeder, mens 6 procent har opdyrket nye markeder, og næsten samme antal har skabt vækst gennem nye produkter og services.

"Vi er utrolig glade for at se, at vi med ATV Mentor er med til at skabe vækst og forandring i virksomhederne. Det er vores meget kompetente mentorer, vi kan takke for det fine resultat. Vi er også meget glade for at have fået opbakning fra Industriens Fond til at fortsætte endnu tre år," udtaler akademidirektør Lia Leffland, ATV.

Foreløbig har 75 virksomheder nydt godt af den gratis mentorordning, og programmet fortsætter i de kommende tre år igen med støtte fra Industriens Fond, ligesom Dansk Erhverv, Danske Bank, KA og PwC bakker op om programmet.

Programmet har start to gange i 2019: Næste gang er 

  • 14. maj 2020 kl. 12.30-16.30.

Ansøgningsfrist  14. april 2020. 

Ansøg om en mentor

 

Kontakt
Fuldt navn

Dorthe Brander Pedersen

Stilling
Chefkonsulent