Hovedbillede
Billede
Med offentliggørelsen af den nye hvidbog 'Bedre sundhed med AI?' inviterer ATV til videre dialog om, hvordan vi kan gøre Danmark til en udviklingshub inden for AI-baserede sundhedsløsninger.
Titel

ATV udgiver hvidbog om AI i et sundhedsperspektiv

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV, offentliggør i dag en hvidbog om gevinsterne ved kunstig intelligens på sundhedsområdet. En af visionerne er, at Danmark skal være et internationalt kompetencecenter for fremtidens AI-baserede sundhedsløsninger.

Vi hører det igen og igen: Vi bliver ældre og ældre, der kommer flere og flere kronikere, udgifterne til medicin stiger og stiger, og at vi ikke har råd til det hele.

Samtidig udvikles der hele tiden nye diagnosticerings- og behandlingsmuligheder, men mange af dem er meget dyre og virker ikke nødvendigvis på alle patienter.

Og lige præcis i det krydsfelt, mellem sundhed og udviklingen af fremtidens behandlingsformer ved hjælp af kunstig intelligens, står Danmark i disse år med en enestående mulighed for at etablere sig som en af de førende nationer i verden. Sagen er nemlig den, at de unikke danske sundhedsdata, vores høje dataetiske standarder og stærke forskningsmiljøer betyder, at Danmark har alle forudsætninger for at kunne blive et verdensførende kompetencecenter for fremtidens AI-baserede sundhedsteknologiske løsninger.

Den kunstige intelligens' svar på Schweiz

Sådan lyder en af visionerne i hvidbogen ’Bedre sundhed med AI?’, der er udarbejdet af ATV’s temagruppe for sundhedsteknologi, og som offentliggøres i dag.

”Vi mener, at vi herhjemme har alle forudsætninger for at blive for kunstig intelligens, hvad Schweiz er for den internationale banksektor. Vi har en fornuftig og etisk ansvarlig måde at arbejde med sundhedsdata på, og vi har også nogle stærke forskningsmiljøer inden for AI, som vil kunne støtte op om et dansk AI-kompetencecenter for sundhed,” siger Søren Riis, der er formand for temagruppen.

Han påpeger, at et sådant AI-center samtidig kan udvikle sig til at blive en værdifuld teknologi- og talentindsprøjtning til den mere innovative del af erhvervslivet, fordi centret kan være med til at skabe nye spinout-virksomheder og samtidig fungere som en magnet for tiltrækning af udenlandske AI-talenter og virksomheder. Men det kræver, at alle aktører, lige fra politikere, over forskningsmiljøer og sundhedsvæsen, til erhvervsliv, går sammen.

”I stedet for at vi poster penge i en masse små setups rundt omkring i landet, bør vi lave et nationalt AI-initiativ, som gør det nemt for virksomheder og sundhedsmyndigheder at samarbejde om at udvikle løsninger, der skaber værdi ud fra data,” siger Søren Riis.

Også en invitation til dialog

Hvidbogen, der blandt andet bygger på interviews med seks danske virksomheder, der arbejder med AI-baserede løsninger, er også et væsentligt indspark fra ATV i den generelle AI-debat, og hvordan vi skal forholde os til de mange muligheder, som de digitale teknologier tilbyder.

”Vores mål med hvidbogen er ikke at levere konkrete løsninger på udfordringerne, men at invitere til dialog om, hvordan vi kan gøre Danmark til en udviklingshub inden for AI-baserede sundhedsløsninger og blive det sted i verden, der bidrager med løsninger baseret på data af meget høj kvalitet og udviklet i et miljø med høj sikkerhed og høje etiske standarder,” siger han.

For at sætte handling bag ordene inviterer ATV i løbet af 2019-2020 til foreløbig fem workshops, der vil behandle og diskutere en række af hvidbogens vigtigste pointer.

"Vi vil gerne bringe de forskellige sundhedsaktører, dvs. myndigheder, virksomheder, hospitaler og forsknings- og udviklingsmiljøer, til bordet, så vi kan få en åben og pragmatisk diskussion, og det håber jeg på, at vi kan opnå med de her workshops," siger Søren Riis.

Følg med på ATV's hjemmeside, hvor tid, sted og program for de enkelte workshops løbende vil blive opdateret.