Hovedbillede
Billede
Årsmøde 2022 resultat Workshop1
Undertekst til billede/video

Specielt tre tiltag er, ifølge deltagerne på ATV's Årsmøde 2022, afgørende for Danmarks fremadrettede evne til teknologisk omstilling.

Titel

ATV: Sådan styrkes Danmarks omstillingsevne

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

ATV's Årsmøde 2022 samlede over 200 teknologiledere fra universiteter og erhvervsliv til debat om, hvordan Danmark styrker sin teknologiske omstillingsevne ift. stadig flere og større omstillingspres pga. geopolitiske kriser, pandemier og klimatrusler.

"Ruslands invasion af Ukraine har udløst en massiv sikkerhedspolitisk og forsyningsmæssig krise. Corona-krisen er endnu ikke klinget af, og vi kommer også i fremtiden til at opleve store pandemier. Klimakrisen er ikke blevet mindre. Inflationen er stigende. Økonomien gynger. Det er mange kriser i spil på en gang."

Billede
Charlotte Rønhof, ATV Årsmøde 2022 portræt
"Krisebevidsthed er vigtig," understregede formanden for ATV's Visionsgruppe, Charlotte Rønhof på ATV's årsmøde 

På ATV's  Årsmøde den 10. maj, trak formanden for ATV's Visionsgruppe, Charlotte Rønhof linjerne klart op for de massive udfordringer, Danmark står overfor lige nu. 

"Fælles for alle disse kriser er, at de kræver videnbaserede, teknologiske løsninger.. Så krisebevidsthed er vigtig," konstaterede hun.

Dermed var bolden givet op til en livlig debat om Danmarks teknologiske omstillingsevne. Den er nemlig kritisk for, hvordan Danmark kommer igennem kriserne og ikke mindst for, hvor modstandsdygtige vi er overfor kommende kriser.  [Se video af samtlige oplæg og debatter i spalten til højre]

Vi har brug for en klima-NOST

En af Danmarks største udfordringer er, at vi ikke er bevidste om, at vi står på en brændende platform, som risikerer at styrte sammen hvis ikke, vi handler hurtigt. 

Billede
ATV Årsmøde 2022 Innovatinsdebat
Anders Eldrup, formand for Innovationsfonden: "Vi taler om  omstilling, hvor vi burde tale om en revolution."

"Kriseforståelsen i Danmark er alt for lille," advarede Anders Eldrup, formand for Innovationsfonden, LORC og Danmarks Grønne Investeringsfond: "Vi taler om  omstilling, hvor vi burde tale om en revolution. Skal vi i mål, kræver det en total omlægning af vores samfund. Samtidig går vi alle sammen og bliver gamle. Om meget få år står vi med en meget tung ældrebyrde og et alt for lille indtag af talent i den anden ende. Det er vi nødt til at være bevidste om", understregede Anders Eldrup.

Ligesom en national, operativ stab på tværs af myndigheder – i daglig tale NOST – træder sammen i større kriser, som f.eks. Coronakrisen, for at styre og koordinere indsatsen, bør Danmarks nuværende, mangesidede kriser håndteres af en NOST, mener Eldrup: "Vi har brug for en klima-NOST," foreslår han.

Tre teknologiske omstillingstrends

Billede
ATV Årsmøde Mads Krogsgaard Thomsen Novo Nordisk Fonden
"Vi skal have politikerne til at forstå, at vi skal have ændret lovgivningsrammerne," påpeger direktør for Novo Nordisk Fonden, Mads Krogsgaard.

For at imødekomme de udfordringer, vi står overfor som samfund, er der brug for, at vi omstiller os tre teknologiske megatrends: Danmark skal gøres uafhængig af fossile teknologier, vi skal omstille os til en biobaseret fremtid og samfundet skal gennemsyres af effektive, tværgående, datadrevne løsninger.

ATV har samlet pointer om de tre megatrends fra Mads Krogsgaard Thomsen, Marianne Dahl og Brian Vad i tre korte videoer. Find dem i højre spalte her på siden.

Danmarks største pengetank, Novo Nordisk Fonden, fokuserer bl.a. på disse omstillingstrends, men understreger, at penge alene ikke kan løfte omstillingsudfordringen.

"Hele det lovgivende rammeværk omkring grønne løsninger, biosolutions, er ikke på plads. Det kører stadigvæk, som det gjorde for 25 år siden – kemisk drevet," fastlog adm. direktør for Novo Nordisk Fonden, Mads Krogsgaard Thomsen på ATV's Årsmøde..

"De retningslinjer, der er på europæisk plan, er fuldstændigt forældede og oldnordiske. Det er kemiske retningslinjer tilbage fra 1997. De har simpelthen ikke fulgt med tiden. Vi skal have politikerne til at forstå, at vi skal have ændret lovgivningsrammerne omkring det her. Ellers risikerer vi, at vi laver innovationen, men den bliver brugt uden for vores kontinent," understregede han.

Tre afgørende tiltag

ATV har udviklet 30 anbefalinger til, hvordan Danmarks science & engineering økosystem og dermed teknologiske omstillingsevne kan styrkes (se rapporten "Danmark 2030"). På årsmødet diskuterede de godt 200 deltagere hvilke anbefalinger, det er absolut vigtigst at implementere, Danmarks omstillingspres taget i betragtning. 

Billede
ATV Årsmøde 2022 afsluttende paneldebat
Katrine Krogh Andersen, dekan på KU Science og ATV's kommende præsident Carsten Toft Boesen, adm direktør for Niras diskuterer vigtige tiltag for at styrke Danmarks teknologiske omstillingsevne.

Top 3 tiltag, der bør sættes i gang nu, er, ifølge ATV's Årsmødes deltagere:

  1. Formuler en Science & Engineering-strategi
  2. Gør teknologiforståelse obligatorisk
  3. Afskaf loft for engelsksprogede uddannelser

Prioriteringen overrasker ikke Katrine Krogh Andersen, dekan på KU Science:

"I bund og grund handler det her jo om at begejstre nogle flere unge for de færdigheder, vi har rigtig meget brug for til den grønne omstilling - nemlig STEM og IT fagene," understregede Katrine Krogh Andersen i Årsmødets afsluttende paneldebat: "Derfor er det vigtig med teknologiforståelse. Men det er også vigtigt med engelsksprogede uddannelser, for vi er ikke nok herhjemme, og vi er i et internationalt kapløb om talenter," tastslog hun.

En ting er imidlertid at lave teknologierne - en anden er at få dem accepteret og implementeret. Derfor er det afgørende med en overordnet strategi. "Vi har brug for en meget bred pallette af både viden, redskaber og forståelse, hvor vi også skal have andre fagligheder i spil," påpegede Katrine Krogh Andersen.

Next stop Folkemødet

ATV tager årsmødets mange gode pointer med ind i maskinrummet og i vores videre dialog med politikere og embedsværk.

Billede
Brian Vad Mathiesen ATV Årsmøde 2022
Der er brug for en bottom up proces, der kan få befolkningen med på Danmarks teknologiske omstilling, understreger professor på Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen.

Næste nedslagspunkt bliver Folkemødet på Bornholm, hvor ATV arrangerer eller deltager i ikke mindre end 10 debatter og arrangementer. Og netop "folket" er af afgørende betydning for en succesfuld teknologisk omstilling af Danmark. Som professor på Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen understregede på ATV's årsmøde: "De løsninger, vi taler om, skal ramme alle mennesker. Ikke bare os, der sidder herinde."

Hvis vi vil gøre os forhåbninger om at gøre Danmark uafhængig af fossile teknologier, skal vi i langt højere grad involvere befolkningen i omstillingen via bottom up processer, mener Brian Vad Mathiesen:

"Vi skal have elektrificeret transporten, udbredt fjernvarmen, isoleret boligerne, lavet PtX løsninger som er effektive med mere. Men det sker ikke automatisk. Det kræver, at vi alle sammen er i det her kriseberedskab. Det skal ske i et samarbejde mellem os som borgere og myndighederne."

Fortsæt debatten på Folkemødet

Relaterede nyheder og artikler