Hovedbillede
Billede
ATV's konference på Christiansborg om styrkelse af den tekniske forskning. Nu bliver der givet flere penge gennem forskningsreserven.
Undertekst til billede/video

Deltagerne på ATV's konference sidste år udtrykte et klart ønske om at få styrket den tekniske forskning. Et første skridt er taget med det brede forlig om forskningsreserven i 2019.

Titel

Aftale om forskningsreserven indeholder både skidt og kanel

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Den nyligt indgåede aftale om forskningsreserven er både godt og skidt nyt, mener ATV. På plussiden styrkes den tekniske forskning, hvilket længe har stået højt på Akademiets ønskeseddel. På minussiden er et skuffende lavt beløb til digitale teknologier og forskning i kunstig intelligens.

Forskningsreserven bliver i 2019 på 1,4 milliarder, og samtlige partier på Christiansborg er med i forliget, der fordeler pengene. ATV finder det positivt, at der satses på den tekniske forskning, mens bevillingerne til digitale teknologier som AI er skuffende.

Mere til den tekniske forskning er positivt – og nødvendigt

Der er nu omsider medvind til den tekniske forskning, hvilket ATV gerne vil kvittere for:

”Danmark er blandt de lande, der bruger forholdsmæssigt mindst på den tekniske forskning, og derfor er det glædeligt, at alle partierne på Christiansborg kan støtte op om at styrke netop dette vigtige forskningsfelt,” siger akademidirektør for ATV, Lia Leffland.

”Den tekniske forskning er helt central for at kunne levere viden og de kandidater, der skaber de nye arbejdspladser i industrierhvervene. Derfor må og skal bevillingerne til den øges. Jeg håber, at dette er et første skridt i retning af en generel styrkelse af den teknisk-videnskabelig forskning, også i en bredere kontekst end forskningsreserven,” siger Lia Leffland.

Bevilling til digitale teknologier og AI er uambitiøs

For nyligt foreslog regeringen en specifik satsning i forskningsreserven for 2019 på nye teknologier, herunder digitale teknologier og navnlig kunstig intelligens. Dette har udmøntet sig i 80 millioner kroner i den endelige aftale, hvilket er et forbløffende lavt beløb.

”Det er bestemt et skridt i den rigtige retning, og politikerne skal have ros for trods alt at satse på digitale teknologier, som allerede forandrer og har stor indflydelse i vores samfund. Men midlerne, der er lagt op til, er for få i forhold, hvad andre førende Science og Engineering-regioner investerer. Danmark kan blive et foregangsland inden for IT og digitalisering, men det kræver, at der virkelig satses. Der er brug for en solid og gennemtænkt strategi for Danmark som digital vækstregion. Det handler både om at sikre, at IT-virksomheder har gode vilkår i Danmark, men i høj grad også om at vores øvrige virksomheder, der er midt i en digital omstilling, har hårdt brug for tilgangen af IT-viden og IT-kompetencer.,” siger ATV’s direktør Lia Leffland.

Formanden for ATV’s Digitale Vismænd, professor ved AU og direktør for Alexandra Instituttet, Ole Lehrmann Madsen, opfordrer til at satse meget mere på det digitale område:

”Vi viser stor forskningshøjde i Danmark og har verdensklasse-forskningsmiljøer på det digitale område på tværs af landet. Og Danmark er et attraktivt land at komme til for at arbejde som forsker eller som vidensmedarbejder i danske virksomheder. Et stærkere fundament for forskning og innovation i digitale teknologier vil klart forbedre mulighederne for at udvikle og anvende digitale teknologier, hvilket vil have stor betydning for dansk vækst og velfærd,” siger Ole Lehrmann Madsen.

Bred opbakning til forskningspolitik bør være et skridt mod langsigtede prioriteringer

At alle partier i Folketinget står bag aftalen er i sig selv positivt, fordi det sikrer en stabil udvikling i forskningspolitikken, vurderer ATV. Fordelingen af forskningsreserven viser også opbakning til ambitionerne i FORSK2025, og dermed tegner der sig et billede af, at langsigtet prioritering kan være på til at spille en større rolle i dansk forskningspolitik.

Det er også nødvendigt, lyder vurderingen fra formanden for ATV’s Science & Engineering-komité. For i andre dele af verden, ikke mindst i Kina, arbejder man målrettet og ambitiøst for at blive en førende hub inden for nye teknologier som kunstig intelligens:

”Kina har på få år formået at optimere forbrugerhandel til udelukkende at være digital og bruger i høj grad nye digitale teknologier. Det viser, hvor ambitiøst Kina satser. Vi skal op i gear, hvis Danmark ikke skal køres over,” konkluderer Per Falholt, formand for ATV’s Science & Engineering-komité på baggrund af en nylig ATV-studietur til Shanghai.

ATV vil i den kommende tid have fortsat fokus på styrkelsen af den tekniske forskning og lægger samtidig op til en diskussion af, hvad en dansk strategi for digitale disruptive teknologier bør indeholde. Herunder vil Akademiet bidrage til regeringens udvikling af en strategi for kunstig intelligens.

Billede
Grafikken viser fordelingen af midler i forskningsreserven for 2019.
Fordelingen af forskningsreserven i 2019, sådan som Folketingets partier har indgået forlig om.

 

Kontakt
Fuldt navn

Lia Leffland

Stilling
Akademidirektør
Fuldt navn

Maja Lænkholm

Stilling
Specialkonsulent