Hovedbillede
Billede
carbon 110 % pitstop
Titel

Markedsskabelse, borgerinddragelse og bæredygtighed.

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Deltagerne i Carbon 110% satte ved #3 pitstop fokus på markedsskabelse, borgerinddragelse og bæredygtighed.

Man skal have tungen lige i munden på Mission Lab’et Carbon 110 %, hvor ATV samler et bredt felt af aktører for at formulere et holistisk bud på, hvordan Danmark udnytter fangst, udnyttelse og lagring af CO2 (CCUS) mest optimalt for at levere på klimamålene.

Efter sidste workshop, der satte fokus på de teknologiske løsninger, arealanvendelse, biomasse og energiforsyning til bl.a. de store og energikrævende CCS-anlæg, var fokus i går på markedsskabelse, borgerinddragelse og bæredygtighed.

Vi kommer med andre ord vidt omkring i Carbon 110 %. Hvilket er pointen. CCUS kræver ikke blot komplekse teknologier, det er også et komplekst samspil af infrastruktur, rammevilkår, et bæredygtighedsregnskab, og opbakning i befolkningen til f.eks. lagring af CO2 dybt nede i jorden under deres lokalsamfund.

Ved dagens workshop trak vi derfor på viden fra eksperter inden for netop bæredygtighed, borgerinddragelse og markedsskabelse. Michael Hauschild gav sit bud på, hvordan man kan anlægge en absolut bæredygtighedsvinkel på CCS. Et regnestykke, der afhænger af, hvad endemålet er, og hvor globale, regionale og lokale miljøpåvirkninger inddrages i regnestykket. Jacob Ladenburg delte data fra sine studier af borgeropbakning til CCS. Det viser at viden, fremstilling, platform og forudsætninger alle spiller ind i borgernes opbakning. Jens Juel-Stissing gav gode indspark til vigtige aspekter ift. at få skabt et marked, der understøtter en ansvarlig CCUS opskalering.

Den efterfølgende workshop og diskussion i plenum understregede vigtigheden af en holistisk og langsigtet tilgang til CCUS og mange svære spørgsmål og spændende ideer blev rejst: Hvordan værdisættes effekten på areal; kan man lave et fælles marked for fossilt såvel som biogent C02, hvordan klæder vi danske beslutningstagere bedst på til at gå ind i forhandlinger om fremtidens ETS-markeder, kan vi tænke borgerinddragelse meget mere ambitiøst, promovere selvejerskab og fx kombinere lagring med støtte til lokale klimatilpasningstiltag, så det bliver mere attraktivt at lægge geografi til?

Relaterede nyheder og artikler