Hovedbillede
Billede
Scoping workshop
Titel

Mission Lab sætter fælles retning for dansk CCUS-indsats

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

ATV samler eksperter og beslutningstagere fra det brede danske CCUS-økosystem i ATV’s første Mission Lab. Under titlen Carbon 110 % skal lab’et adressere sammenhænge, afhængigheder, og hvad en bæredygtig og miljøvenlig brug af CO2-fangst, -anvendelse og -lagring (CCUS) kræver.

Hvordan kan CCUS bidrage til det danske 110 %-reduktionsmål? Spørgsmålet er udgangspunkt for ATV’s første Mission Lab, som nu er godkendt af styregruppen for ATV-projektet Guide til et resilient Danmark. Carbon 110 %, som er navnet på Mission Lab’et, vil desuden fungere som en pilot for de efterfølgende 11 Mission Labs, der skal afholdes over de kommende fem år.

Carbon 110 % skal sætte retning og give overblik over sammenhænge, afhængigheder, og hvad der kræves for at implementere CCUS i Danmark på en bæredygtig og miljøvenlig måde. De første spadestik til lab’ets retning blev taget på en scoping workshop med 22 topledere, eksperter og beslutningstagere inden for området.

Behov for overblik

I 2050 skal Danmark have reduceret sine CO2-emission med 110 % sammenlignet med 1990-udledningen. Målet hviler i høj grad på CCUS-teknologien, som er estimeret til at bidrage med 3,2 mio. ton/året i 2030.

Billede
scoping workshop carbon 110%
Mission Lab Carbon 110 % blev kickstartet tilbage i august, da 22 aktører fra bl.a. Klima–, Energi- og Forsyningsministeriet, GEUS, Dansk Fjernvarme, virksomheder, startups, Klimarådets sekretariat, universiteter, organisationer og vidensinstitutioner deltog i en scoping workshop.

Men teknologien er kun på vej i drift i Danmark og er i flere henseender umoden. For eksempel er CO2-fangst direkte fra atmosfæren (DAC) langt fra at blive en realitet i dansk sammenhæng. Samtidig skal der etableres en helt ny værdikæde for både fangst, transport og lagring af CO2, ligesom der skal etableres markedsmekanismer og incitamenter, så alle relevante aktører kan og vil bidrage til en fælles national løsning på et teknologisk komplekst område.

ATV’s første Mission Lab vil skabe et overblik over de mange aspekter, som den komplekse systemtransformation vil kræve. Formålet er at sikre, at fremtidige planer udvikles i samspil med relevante aktører, i den rigtige rækkefølge, og frem for alt, at det bliver et fælles projekt, som tager højde for alle relevante aspekter og mulige tradeoffs.

For at matche Mission Lab’ets brede scope vil deltagerne repræsentere alle dimensioner af CCUS-værdikæde og -økosystem, ligesom bredere bæredygtigheds- og miljøvinkler vil blive repræsenteret. Deltagerne mødes over fire gange på et år. Første møde finder sted den 10. november.

Kræfterne i Mission Lab har tidligere på året været med ATV på studietur til Canada, hvor de høstede erfaringer fra et land, der er langt fremme i anvendelse af teknologien. Se video her og læs om delegationens erfaringer.

Stærke kræfter i Carbon 110 %

Mission Lab Carbon 110 % blev indstillet af ATV’s temagruppe Teknologi for bæredygtighed.

Lab’et afholdes af Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) i samarbejde med Dansk Design Center (DDC), der får hjælp af en ekspertgruppe bestående af:

  • Ulla Röttger, bestyrelsesmedlem, LondonEnergy/formand, ATV’s temagruppe Teknologi for bæredygtighed
  • Morten Gjetting Stage, formand, INNO-CCUS/Head of Technical Services & Support, TotalEnergies
  • Claus Beier, professor, Københavns Universitet
  • Nis Bertelsen, analytiker, Klimarådets sekretariat
Kontakt
Fuldt navn

Anna Høybye

Stilling
Chefkonsulent
Fuldt navn

Frederikke Kroon

Stilling
Program Director

Relaterede nyheder og artikler