Titel

Mere brugerinddragelse i udvikling af nye digitale løsninger

Dato
Forfatter(e)
Professor Morten Kyng og Professor Ole Lehrmann Madsen, medlem af ATVs Digitale Vismandsråd
Hovedbillede
Billede
Stor data
Intro

Der er store gevinster at hente med brugerinddragelse, når vi digitaliserer i Danmark. Derfor er det vigtigt, at det bliver en obligatorisk del af processen, når der skal udvikles nye, digitaliserede løsninger. Vi vil slå et slag for mere brugerinddragelse, når digital inklusion debatteres på konferencen "Alle taler om digital inklusion – nu skal vi finde løsningerne" fredag den 9. juni 2023 på Christiansborg.

Hovedtemaet for konferencen er digital inklusion, hvor beslutningstagere og fagpersoner er inviteret for at finde ud af, hvordan digitaliseringen i Danmark fremover bliver inkluderende. Om konferencen står der:

”Digitaliseringen af den offentlige sektor rummer mange gevinster, der kommer det danske samfund til gavn. Men digitaliseringen har også en bagside (…) I løbet af det seneste år er problemerne og årsagerne blevet kortlagt af en række forskellige aktører. Vi kender problemet. Nu skal vi finde løsninger og gøre noget ved, at digitaliseringen i Danmark har ført og fører til eksklusion og ulighed.”

Det er et prisværdigt initiativ, som vi meget gerne bakker op om. Et af de vigtigste virkemidler ser ud til at mangle, nemlig reel brugerinddragelse i udviklingen af nye digitale løsninger.

Forskningsmæssigt er Danmark et af de førende lande på området, men det kniber med at omsætte forskning til praksis, når der skal udvikles nye løsninger. Det er faktisk ikke raketvidenskab, der skal til, og et større fokus på brugerinddragelse kan føre til bedre design og afsløre fejl tidligt, mens de er billige at rette. Så lad os få det med i forløbet.

Brugerinddragelse er karakteriseret ved følgende elementer:

  1. Brugere er med fra start til slut i udvikling af en ny it-løsning.
  2. Der er feltstudier af brugssituationer.
  3. Der afholdes workshops med brugere og udviklingsteamet.
  4. Der bliver udviklet og afprøvet mock-ups og prototyper i realistiske brugssituationer.

Når disse elementer er tilstede, er det muligt at gennemføre udviklingsprocesser, hvor alle de kompetencer, som kommende brugere af systemet har, løbende er i spil. På den måde kan de bidrage med ideer og ændringsforslag, f.eks. baseret på hvordan det er at anvende en tidlig prototype. Hermed kan optimering ift. brugen af systemet ske tidligt, og før der er investeret mange ressourcer i programmering. Og så skal teamet, der står for udviklingen, helst omfatte antropologer, interaktionsdesignere, IT-arkitekter og programmører, så de er er godt rustet til at samarbejde med brugere i udviklingsprocessen.

Inddragelse af borgere som deltagere i en udviklingsproces må ikke forveksles med inddragelse af borgere i en debat, som primært handler om at give borgerne en stemme. Det er er selvfølgelig et nødvendigt og væsentligt element i et demokratisk samfund, men hvis der skal udvikles bedre løsninger, herunder mere inklusion, så er den hurtigste og billigste vej, at brugere er med i udviklingen fra start til slut.

Medlemmer at ATVs Digitale Vismandsråd har flere gange peget på, at brugerinddragelse bør være obligatorisk i udvikling nye offentlige digitale løsninger – og såmænd også hos private virksomheder. Bl.a. i et debatindlæg i Altinget.

Vi har bl.a. foreslået at udbudsprocesser justeres, så brugerinddragelse bliver obligatorisk. I dag kommer metoderne sjældent effektivt i spil, fordi udbud ofte bliver kørt på detaljerede specifikationer af krav til det ønskede produkt lavet af jurister og embedsfolk – uden en brugerinddragelsesproces.

IT-leverandørerne er nødt til at give en skarp pris for at vinde opgaven og lægger sig derfor så tæt op ad den udbudte specifikation som muligt. Det giver sjældent råderum til brugerinddragelsesprocesser. Det bør være et krav til leverandørers tilbud, at det beskrives, hvordan man sikrer effektiv brugerinddragelse.

Reel brugerinddragelse er faktisk ikke så svær og gevinsterne er store – så lad os se at komme igang!

Professor Morten Kyng, Aarhus Universitet, som er en af landets fremmeste eksperter inden for brugerinddragelse og professor Ole Lehrmann Madsen Aarhus Universitet, medlem af ATVs Digitale Vismandsråd, vil deltage i konference på Christiansborg og forsøge at slå et slag for mere brugerinddragelse. Konferencen afholdes af Dansk IT fredag d. 9. juni 2023 på Christiansborg under overskriften "Alle taler om digital inklusion – nu skal vi finde løsningerne". Vi glæder os til en god debat.

Kontakt-overskrift
Kontaktperson
Kontakt
Fuldt navn

Maja Lænkholm

Stilling
Specialkonsulent