Titel

Dansk teknologipagt på vej

Dato
Hovedbillede
Billede
Skole-virksomhedssamarbejde event Engineer the future
Undertekst til billede/video
Målet med den danske teknologipagt er at uddanne arbejdskraft, som erhvervslivet efterspørger, og som kan give kommende generationer teknologiske og digitale kompetencer.
Intro

Den hollandske teknologipagt danner nu forbillede for en dansk teknologipagt, som erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen vil lancere som et centralt element for at fremme teknologiske og digitale kompetencer i Danmark. Sammen med DI, IDA og Dansk Metal har ATV foreslået regeringen at etablere en teknologipagt, og det er nu forventningen, at pagten vil blive endeligt konkretiseret i løbet af foråret 2017.

”ATV ser meget frem til, at teknologipagten bliver en realitet, og at mange gode kræfter forenes om at løfte opgaven med at uddanne kvalificerede medarbejdere med STEM-kompetencer, så vi fortsat kan skabe vækst og arbejdspladser i Danmark”, siger akademidirektør Lia Leffland, ATV

Danske virksomheder mangler dygtige og kvalificerede medarbejdere inden for STEM-området (Science, Technology, Engineering og Mathematics) for at kunne realisere fremtidens vækstpotentiale. Holland har vist, at man kan skabe resultater ved at tage fat på problemet på tværs af ministerier, fag- og politikområder. Erfaringer fra den hollandske ”Techniekpact” fra 2013 viser således, at det kan lade sig gøre at skabe fokus, retning og øget effekt for en bred vifte af initiativer.

Regeringens engagement afgørende

Den hollandske succes med teknologipagten kan især tilskrives, at regeringens top satte sig i spidsen for pagten. Unikke bidrag fra organisationer, virksomheder, regioner, kommuner m.fl. har desuden spillet en stor rolle i at skabe den igangværende ændring i Holland.

Teknologipagten skal sikre en forpligtende og målrettet indsats på tværs af fag- og politikområder med inddragelse af aktører fra hele samfundet. Ambitionen er også at få klarhed og systematik i de mere end 500 forskellige initiativer, der allerede findes på STEM-området i dag.

Naturvidenskabsstrategi på vej

Sideløbende med teknologipagtens tilblivelse er en naturvidenskabsstrategi ved at blive skrevet i regi af Undervisningsministeriet. Strategien vil pege på udfordringer og muligheder og ikke mindst på konkret anbefalede handlinger, så vi på bedst mulig måde uddanner vores børn og unge til at have viden og kompetencer indenfor STEM området.

”Teknologipagten er et spændende og godt initiativ, og naturvidenskabsstrategien bliver et vægtigt indspil til pagten”, fastslår John Finnich Pedersen, kommunikationsdirektør i Siemens og formand for ATV’s temagruppe om Science og Engineering i uddannelserne. Han er endvidere medlem af formandskabet for det udvalg, der udarbejder Naturvidenskabsstrategien.

Danmark skal ikke kopiere den hollandske teknologipagt i detaljer, men målet vil være det samme; at uddanne den arbejdskraft, som erhvervslivet efterspørger og generelt udstyre den kommende generation med kompetencer til at forstå og være en aktiv deltager i digitalisering, Industri 4.0 og mange andre nye teknologiske muligheder.

Kontakt
Fuldt navn

Lia Leffland

Stilling
Akademidirektør
Fuldt navn

Dorthe Brander Pedersen

Stilling
Chefkonsulent