Titel

Omdrejningspunktet er bæredygtighed

Dato
Hovedbillede
Billede
Intro

Den bæredygtige omstilling er på ganske få år blevet et omdrejningspunkt – også for ATV. Snart udkommer en række udgivelser med fokus på fremstillingsindustriens grønne omstilling.

I projektet Fremtidens Bæredygtige Produktion har der siden projektstart i 2021 været afholdt en række aktiviteter. I alt lige fra analyse og udgivelse af rapporten om baselinen for dansk produktionsindustri over afholdte events og Tech Talks, til dialogmøder med relevante aktører fra blandt andet fremstillingsindustrien, brancheorganisationer og forsknings- og uddannelsesinstitutioner har der været fokus på fremstillingsindustriens grønne omstilling.

Billede
Abeline til artikel
Abeline Bentzon-Tarp er projektleder på Fremtidens Bæredygtige Produktion.

Vi håber, at danske industrivirksomheder, og de mange interesseorganisationer, kan bruge indblikket i industriens omstilling, som er præsenteret i rapporten Baseline 2022 – Den bæredygtige omstilling af dansk produktionsindustri”. Den opmærksomhed, som projektet har fået, både i de store landsdækkende medier og i de mindre, men vigtige fagmedier betyder, at der har været interesse for den nuancering af den bæredygtige omstilling, som rapporten har givet.

I podcastserien Fremtidens Bæredygtige Produktion kommer vi også godt rundt om temaet bæredygtig omstilling af dansk produktionsindustri. Snart udgiver vi et tiende afsnit, hvor projektets arbejdsgruppe laver en opsamling på de afholdte aktiviteter.  

Baseline for bæredygtighed

ATV og Industriens Fond har udviklet en baseline for industriens grønne omstilling. I baselinen fokuseres der på fem effektindikatorer (ressource-, vand- og energiforbrug, CO2-udledning og affaldsgenerering). Baselinen giver dermed et indblik i, hvor langt industrien er i omstillingen, så vi bedre kan sætte de strategiske sigtelinjer for, hvor vi skal hen.

Nye udgivelser på trapperne

Projektet Fremtidens Bæredygtige Produktion hører under ATV’s temagruppe Fremtidens produktion, som selvfølgelig arbejder videre med temaet. Vi afslutter i foråret den anden fase af projektet, og vi glæder os til at præsentere det samlede arbejde.

I analysen ”Industrielle symbioser – Effekt, facilitering og forretningsmodeller” viser vi potentialerne ved industrielle symbioser, og hvordan vi kan styrke og udbrede dem, så større dele af landet kan få glæde af de gevinster, symbioserne tilbyder. Man kan også allerede finde præsentationer og videoer fra vores konference om EU taksonomiens indflydelse på danske produktionsSMV’er.

I februar præsenterer vi Mål, indsatser og samarbejde - En spørgeskemaundersøgelse af danske produktionsSMV’ers indsatser for bæredygtighed. Den sætter fokus på de indsatser, danske SMV’er gør for at imødekomme den grønne omstilling. Vi ser også frem til at præsentere et positionspapir om internationale benchmarks.

Bæredygtige debatter på Bornholm

Den bæredygtige omstilling er også omdrejningspunktet i de øvrige ATV-arrangementer. Til ATV’s Årsmøde den 11. maj skal vi drøfte teknologiens rolle i den omstilling af samfundet, som vi tager hul på i disse år, og hvor bæredygtighed skal være målet i de beslutninger, der skal træffes, for at skabe et resilient Danmark.

Vi er også begyndt at kigge på ATV’s kommende deltagelse i Folkemødet til juni. Mon ikke også temaerne for debatterne vil berøre den omstilling, Danmark står over for. Folkemødet plejede at have overordnede temaer, men det sluttede, efter at klimakrisen kom øverst på dagsordenen. Bæredygtig omstilling er og bliver det altoverskyggende emne – også til sommer. Og det glæder vi os til at debattere på solskinsøen, når solen engang står højt på himlen igen.

Kontakt-overskrift
Kontaktperson

Relaterede nyheder og artikler