Titel

Digitalisering uden it-kompetencer er drømme uden chancer

Dato
Forfatter(e)
ATV's Digitale Vismænd
Hovedbillede
Billede
Danmark er verdensmester i offentlig digitalisering
Intro

ATV’s Digitale Vismænd er glade for at se den nye digitaliseringsstrategi, som blev lanceret 5. maj. Grundlaget for strategien er 9 ambitiøse visioner, som, vi vurderer, kan bidrage positivt til løsningen af centrale samfundsudfordringer, hvis der tilføres tilstrækkelige ressourcer til at implementere dem.

Adgang til dybe it-kompetencer overses som fundament i digitaliseringsstrategien

Det er meget positivt, at dannelse og uddannelse indgår i strategien. Når det kommer til en strategisk satsning, så savner vi, at der investeres i uddannelse af it-specialister. Vi er i den situation, at der er en katastrofal stor mangel på tekniske it-kompetencer. En mangel, der i flere år har bremset udviklingen og væksten. Der er ikke mangel på gode ideer – men der er mangel på IT-folk, der kan føre dem ud i livet. Så at drømme om mere digitalisering uden flere it-folk reducerer chancen for succes.

Desværre er det også et problem, at vi ikke kan løses med et snuptag. For mens alt omkring os bliver digitaliseret, har vi desværre ”glemt” at få befolkningen uddannet. Det drejer sig om alle niveauer fra folkeskolen til efteruddannelse. Specifikt for de dybe IT-kompetencer, så mangler der kandidater i datalogi og i IT-ingeniørfag fra universiteterne,

Vismandsrådet har analyseret på kapaciteten af professorer og lektorer på de datalogiske institutter, og der er pt. i omegnen af 300 professorer og lektorer til at forske, undervise og rådgive virksomheder i it-tekniske emner. Denne gruppe af mennesker har travlt og underviser allerede mindst dobbelt så mange som andre tekniske faggrupper. Og de skal levere grundstoffet til de 300.000 virksomheder, der gerne vil have hjælp til digitalisering. 1000 virksomheder for hver professor/lektor. Det er et gigantisk flaskehalsproblem, som strategien ikke giver et bud på løsningen af.

Af de 275 mio. kr, der er afsat til at ”Ruste danskerne til den digitale fremtid”, er der ikke afsat en krone til en udbygning af de fag, der leverer dybe it-kompetencer. Beløbene på de 60 mio. kr. og de 45 mio kr. er jo udelukkende tænkt til andre fagligheder. Men hvem skal give de andre fagligheder digitale kompetencer, hvis ikke der kommer flere hænder med dybe it-kompetencer?

For få unge mennesker der søger og får adgang til it-uddannelser

I tillæg hertil viser det sig, at der er for få, der søger it-uddannelserne, så der er behov for en satsning der stimulerer søgningen til it-uddannelserne.

Ligeledes er det paradoksalt, at de seneste initiativer, regeringen har taget på uddannelsessiden, har været at nedlægge primært engelsksprogede IT-studiepladser, og lægge låg på optaget svarende til 2019 niveau. Specielt er hindringerne for at rekruttere udenlandske IT-studerende kritiske.

Det er nødvendigt at åbne op for flere engelsksprogede it-uddannelser, så vi kan få flere it-kandidater ud den vej, og skabe attraktive tilbud, så de bliver i Danmark. Der er flere undersøgelser, der viser, at de andele af udenlandske kandidater, der faktisk bliver i Danmark, allerede tæller positivt i samfundsøkonomien.

Digital teknologiforståelse i folkeskolen nu!

Elever i folkeskole og gymnasier har ingen faglærere, der kan inspirere dem til at gå i it-retningen. Den inspirerende og kompetente lærer er altafgørende for de unges studievalg. Så det er en kolossal efteruddannelsesudfordring, vi står overfor. Det er derfor godt, at strategien fokuserer på, at børn og unge skal rustes til en digital verden, og at de skal lære om teknologi og med teknologi. Vi bemærker også, at teknologi tænkes ind som en faglighed hos underviserne. Det er godt at se, at der er sat midler af til området – så det gælder om at komme i gang hurtigt, for vi har allerede tabt kostbar tid.

Strategien er upræcis omkring, hvad der faktisk skal ske i folkeskolen. Vismandsrådet mener, at faget Digital Teknologiforståelse, som allerede er udviklet og afprøvet de seneste fire år, bør implementeres hurtigst muligt. Det er meget vigtigt, at børn og unge har det som selvstændigt fag og som forgrening til anvendelse i andre fag.

Godt at se fokus på digitale løsninger til den grønne omstilling

Det er meget positivt, at digitaliseringen tænkes ind i forhold til løsninger på den grønne omstilling. Digitale teknologier med høj grad af driftssikkerhed og robusthed mod cyberangreb er helt afgørende for, at man f.eks. kan distribuere vedvarende energi og optimere transport af mennesker og gods.

Det er meget positivt, at adgangen til god bredbånds- og mobildækning anerkendes som et vigtigt greb for at styrke den grønne omstilling. Det er vores erfaring, at der i yderkommuner og store dele af Danmark er svingende adgang til bredbånd, og der med fordel kan gennemføres et løft heraf bredt i Danmark. Det bør være en strategisk indsats på tværs af Danmark med henblik på den digitale infrastruktur. Det er også vigtigt, at der forskes i mere effektive algoritmer, så transport, lagring og brug af store datamængder ikke giver anledning til øget CO2 udledning.

Styrk forskning og digital teknologiudvikling

Strategien rummer visioner for, at digitale løsninger skal spille aktiv rolle i forhold til det grønne område, til sundhedsområdet, og mange andre områder.

Vi er nødt til at styrke det forskningsøkosystem af høj kvalitet, som vi allerede har i Danmark, for, at der gennem forskning kan leveres viden og banebrydende nye løsninger til de mange anvendelsesområder. Som det er nu, er kapaciteten udnyttet til fulde på it-området. Derfor foreslår vi, at man investerer i at forøge forskningsmiljøer omkring digitale teknologier i sig selv, fordi det er det råstof, som den brede digitalisering skal bygges på.

Digitaliseringsråd er afgørende i implementering

Et vigtigt element fra den nye strategi er at indføre et digitaliseringsråd, som kan rådgive og vejlede i implementeringen af digitaliseringsstrategien. Det er en anbefaling, der direkte kommer fra digitaliseringspartnerskabets anbefalinger, og som vismandsrådet ofte har påpeget nødvendigheden af, så man kan tage beslutninger om digitaliseringsinitiativer på et solidt fagligt fundament. Det er derfor vigtigt at rådet også kommer til at omfatte personer med dybe it-faglige kompetencer, der både kan levere ideer til digitalisering og vurdere kvaliteten og realismen digitale løsningsforslag.

Vi vil endvidere anbefale, at Digitaliseringsrådet får til opgave at udarbejde analyser, anbefalinger, vurderinger mht. status for digitalisering i DK i stil med den måde Det Økonomiske Råd arbejder på, hvor der er støtte af et sekretariat, der løbende kan sikre den nødvendige rådgivning.

Vi vil endvidere anbefale at digitaliseringsrådet får til opgave at udarbejde analyser, anbefalinger, vurderinger mht. status for digitalisering i DK i stil med den måde Det Økonomiske Råd arbejder på. Og det er vigtigt at rådets arbejde støttes af et sekretariat der løbende kan sikre den nødvendige rådgivning.

Vi i ATV’s Digitale Vismandsråd stiller os gerne til rådighed med it-faglige kompetencer til det nye Digitaliseringsråd.

 

 

 

Kontakt-overskrift
Kontaktperson
Kontakt
Fuldt navn

Maja Lænkholm

Stilling
Specialkonsulent