Titel

AI innovation stortrives i München

Dato
Hovedbillede
Billede
Intro

München har udviklet sig til et hotspot for AI-teknologi. Store offentlige investeringer og solide partnerskaber mellem universiteter og virksomheder har gødet jorden for innovation og startups. Den 20. april samles ATV Executive AI Netværk for at lade sig inspirere af det sydtyske eksempel. Mødet indledes med en åben ATV TechTalk om AI i München i samarbejde med Innovation Centre Denmark i München.

Den tunge tyske industri er blevet førende inden for hvad man kan kalde den fjerde industrielle revolution, indføringen af AI i produktionen. München har med årene udviklet sig til at være et hotspot for forskere og techvirksomheder inden for blandt andet AI. Det har gjort området attraktivt for store techgiganter, startups og store tyske virksomheder.

Sidste år blev Tyskland placeret nummer et på Bloombergs innovationsliste. Det skyldes ikke mindst det stærke innovationsmiljø i Sydtyskland. I München finder man førende universiteter og virksomheder inden for forskning og innovation. Verdens største AI initiativ finder også sted i München og et af verdens største innovationscentre ligger i samme by. Læg dertil den tunge industriproduktion og en sund økonomi til billedet.

Tilmelding til AI update fra Tyskland

Få spændende viden om AI i Tyskland med  ekspertoplæg som giver os konkrete eksempel på, hvordan AI anvendes i tyske virksomheder. Tilmeld dig webinar den 20/4 kl. 13-14.00 HER

Sydtyskland har et særligt godt økosystem for startups og udvikling af AI teknologier. Det skyldes en høj grad af offentlige og private investeringer. Vi ser et tæt samarbejde mellem forskere og virksomheder, og der er høj grad af mobilitet. Samarbejdet mellem forskere og virksomheder er mindre kompliceret, fordi de ganske enkelt har været flere steder og kender hinandens verden. På nogle universiteter er det simpelthen et krav, at en forsker har erfaring fra det private erhvervsliv,” siger Ulrik Kjølsen Olsen, innovationsattaché på ICDK i München.

Den 20, april vil han fortælle om det særlige økosystem i Sydtyskland til ATV TechTalk. Med sig har han tyske virksomheder der vil fortælle om, hvordan de arbejder med AI.

Lange projekter gavner innovationen

I Tyskland har man accepteret, at der kan være en lang tidshorisont og ikke mindst involvering af forskningspartnere har stor betydning. Det betyder, at vi ser mange projekter og meget udvikling inden for AI i Sydtyskland
Jon Pers, Teamleder ved ICDK München

Noget af det Danmark kan lade sig inspirere af fra Tyskland er samarbejdet mellem universiteter og erhvervslivet. Det særlige ved den sydtyske model, er at der er blik for det langsigtede samarbejde. Især inden for AI, hvor udviklingen går så hurtigt, handler det om hvem der har de bedste hjerner. Det opnår parterne ved det lange, vedvarende samarbejde.

Det er få lande, der har et godt økosystem inden for appliceret AI, fordi det er et krav, at der skal ligge et produkt klar inden for en begrænset tidsperiode, når man starter et projekt op. Det gør AI til en såkaldt Tough-Technology. Det, der er sket i Tyskland er, at man har accepteret, at der kan være en lang tidshorisont og ikke mindst involvering af forskningspartnere har stor betydning. Det betyder, at vi ser mange projekter og meget udvikling inden for AI i Sydtyskland,” siger Jon Pers, der er teamleder ved ICDK i München.

Men Tyskland har også sine udfordringer. De innovative løsninger bliver skabt for at optimere et produkt. I USA, forklarer Jon Pers, finder vi flere disruptive teknologier, fordi de udvikles til forretningssiden:

Tyskland er et industritungt land hvor produktet historisk er blevet sat før forretningsmodellen. Innovationen er derfor meget produktorienteret. Det gør, at produkterne er meget processnære og har betydeligt potentiale i forhold til brug af AI til udviklingen af innovative forretningsprocesser,” forklarer Jon Pers.

Delstaterne satser på innovation

I løbet af de sidste par år har Tyskland lanceret to ambitiøse AI initiativer, hvoraf det ene – Applied AI Initiativet grundlagt i München er Tysklands største. De skal understøtte forskning, udvikling og anvendelse af AI. Initiativer, der fremmer muligheden for at tænke langsigtet og disruptivt.

Selv har den sydtyske delstat Bayern, hvor München er hovedstad, lavet en tocifret milliard investering der skal skaffe 1.000 nye professorer og 10.000 nye studerende til byens universiteter. Kunstig intelligens er et af de områder, der afsættes flest midler til.

I et dansk perspektiv er det interessant fordi en del af strategien for Bayern er at styrke samarbejdet med udenlandske vidensinstitutioner. Særligt inden for ”Supertech”-området, som er defineret ved investeringer i forskning inden for kunstig intelligens, robotteknologi og kvanteteknologi. Technische Universität München (TUM) har allerede et tæt samarbejde med DTU.

I nabostaten Baden-Württemberg finder vi et lignende storslået AI projekt. Her har Baden Württemberg i samarbejde med universiteter og virksomheder skabt Europas største AI-forskningskonsortium. Projektet har fået navnet Cyper Valley og har til formål at understøtte samarbejde og udveksling mellem universitetsverdenen og industrien.

Der er et kæmpe potentiale her i Sydtyskland. Den tyske industri skaber produkter i verdensklasse. Vi er tæt på at være i mål, og det vi mangler, er at tænke slutbrugeren og derved forretningssiden ind. Det er derfor, det er så spændende vi ser tripple-helix partnerskaber i verdensklasse indenfor appliceret AI, hvor der er plads til at tænke ud i fremtiden,” siger Jon Pers.

AI netværk for teknologiledere - for dig?

ATV’s Executive AI Netværk har samlet et hold af erfarne teknologiledere med behov for løbende at holde fingeren på AI-pulsen og styrke anvendelsesmuligheder af AI i forretningen. Fremtidens vindere bliver de virksomheder, der bedst udnytter potentialet i data. I netværket udfordrer vi hinanden og øver os på dette sammen. Du kan ansøge om optagelse eller læse mere HER

 

Kontakt-overskrift
Kontaktperson
Kontakt
Fuldt navn

Frederikke Kroon

Stilling
Program Director