Hovedbillede
Billede
Executive ai netværk kvante og ai
Titel

Vi skal være realistiske i udviklingen af kvanteteknologi

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Kvanteteknologi nyder lige nu stor bevågenhed på grund af teknologiens perspektiver. Men vi skal være realistiske i vores udvikling af kvanteteknologi i Danmark, lød én af budskaberne fra Scientific Director hos Novo Nordisk Fonden, Morten Bache, på sæsonens første møde i ATV’s Executive AI netværk.

Synergien mellem udviklingen af AI og kvanteteknologier var emnet for det første møde efter sommerferien i ATV’s Executive AI netværk. For selvom kvanteteknologi giver helt nye muligheder inden for områder som logistik, medicin og cybersikkerhed, så er teknologien inden for andre områder langt fra at blive realiseret.

Spørgsmålet, der blev drøftet på mødet, var derfor, hvordan vi kan udnytte de seneste hastige fremskridt, der bliver taget inden for AI-teknologien, og samtidig lære af de fordele, som kvantecomputeren og kvantealgoritmerne kan føre med sig.

Én af dem, der arbejder med det, der hedder kvanteinspirerede algoritmer, er ITU-forskeren Michael Kastoryano. Han var én af oplægsholderne på netværksmødet. Udfordringen er ifølge ham, at med den nuværende udvikling på hardwaresiden for kvantecomputere vil fuldt funktionelle kvantecomputere først være klar om 30 år. Dermed er der også lange udsigter til en velfungerende kvanteapplikation inden for mange områder. Hans opgave lyder derfor på at udvikle kvanteinspirerede algoritmer, der tidligere kan føre til hurtigere og bedre applikationer inden for videnskaben, ingeniørfagene og finanssektoren.

Billede
Oplæg AI kvante
Morten Bache, Scientefic Director hos Novo Nordisk Fonden holdt et oplæg om fondens arbejde med kvanteteknologi.

”Vi skal være mere realistiske når det kommer til kvantecomputere, quantum machine learning og kvanteinspirerede algoritmer. Det handler lige nu om, at vi skal finde ud af, hvilke områder der kan give værdi i den nærmeste fremtid. Det vil være ved brug af kvanteinspirerede algoritmer og hybride klassiske og kvantemekaniske processorer i større datacentre. Dernæst vil der helt sikkert være problemer og løsninger, der vil være helt unikke for kvantecomputere, men det vil nok kræve en fuldt funktionel kvantecomputer, hvilket ligger et stykke ud i fremtiden. Det skal vi finde ud af, og der er vi ikke endnu,” siger Morten Bache, Scientific Director hos Novo Nordisk Fonden, som lagde lokaler til netværkets møde.

En kerneteknologi for Danmark

Morten Bache mener, det er afgørende for Danmark at satse på kvanteteknologi. Dels handler det om at styrke miljøet i Danmark, hvilket kræver højt specialiseret viden. Dels er det vigtigt, at vi er i stand til at udvikle løsninger til danske virksomheder, der gerne vil anvende teknologien.

”Quantum er en kerneteknologi for Danmark. Mange års grundforskning har givet os muligheden for at følge med og gøre os gældende inden for quantum både på hardwaredelen og softwaredelen. Det er vigtigt, at Danmark er klar til at gå på markedet med vores løsninger, når først teknologien ruller. Og det vil den, fordi der er oplagte industrielle sektorer i Danmark, der vil efterspørge den. Vi behøver derfor ikke at gå til udlandet hverken efter talent eller efter industrielle aftagere. Vi har allerede det hele her, og med de initiativer og investeringer vi laver nu, skal udlandet nok komme til os,” siger han.

Billede
Diskussion kvante AI
ATV optog i foråret nye medlemmer. Medlemmer med interesse for AI var inviteret med som gæster til netværksmødet. 

Et af de områder, hvor kvanteteknologien kommer til at spille en afgørende rolle i fremtiden, er inden for cybersikkerhed. Med kvantekryptering er man i stand til at sikre en 100 % fortrolig udveksling af meddelelser, idet man benytter lyspulser, der er sammenfiltrede kvantetilstande. Det betyder, at ingen aflytning kan finde sted, uden at det påvirker kvantetilstandene, og dermed vil sender og modtager straks blive klar over, at en aflytning har fundet sted. En teknologi, som blev demonstreret på en live videoforbindelse mellem DTU og Niels Bohr Institutet sidste år.

”Quantum er udpeget som én af NATO’s dual use technologies og er helt afgørende for at opbygge en effektiv cybersikkerhed i Danmark, og samtidig er den også helt afgørende for at være på forkant med udviklingen af næste generations materialer, medicin og energiteknologier. Det er derfor afgørende for Danmarks resiliens, at vi forstår, udbygger og integrerer kvanteteknologien på tværs af sektorer,” siger Morten Bache.

Netværk for AI-ledere

I ATV Executive AI netværk mødes AI-teknologiledere fra forsknings- og forretningsverdenen for at afsøge og dele erfaringer om teknologiens anvendelse og muligheder. Netværksmøderne kredser ofte om udfordringer, der har at gøre med implementering af nye teknologier, forretningsstrategi og forandringsledelse. Læs mere om netværket. Næste netværkarrangement er en studietur til Fyn d 1. november.

Er du interesseret i at blive en del af netværket? Kontakt netværksleder, Frederikke Kroon. fk@atv.dk.

Billede
Executive Ai netværk novo nordisk fonden