Titel

S&E-virksomheder er afgørende for dansk økonomi - se oversigt over fakta her

Dato
Intro

I 2021 lavede Akademiet for de Tekniske Videnskaber den femte "State of the Nation"-rapport, der kortlægger og måler Danmarks udvikling som Science & Engineering-region. Rapporten er lavet på baggrund af data fra 2363 Science & Engineering-virksomheder, der samlet set omsætter for over 1.000 mia. kr. og står bag 47 pct. af Danmarks eksport. Denne artikel har til formål at fremlægge hovedpointerne fra rapporten.

 

Embed kode

 

En S&E-virksomhed

ATV definerer Science & Engineering-virksomheder som virksomheder, der baserer deres forretning på et stærkt vidensfundament inden for ingeniørvidenskab og STEM-kompetencer (science, technology, engineering, mathematics).

 

S&E-virksomhederne beskæftiger danskerne i hele landet

De i alt 2.363 S&E-virksomheder i Danmark beskæftiger 303.041 fuldtidsansatte, hvilket udgør 21,5 pct. af den private sektor. Koncentrationen af S&E-virksomheder er størst i Region Hovedstaden, men de er til stede og giver beskæftigelse i alle regioner.

 

Embed kode

 

Stor vækst i omsætning og BNP-bidrag

Omsætningen i S&E-virksomheder er siden 2011 steget fra 701 milliarder kroner til 1.070 milliarder kroner i 2018, svarende til en stigning på over 50 pct. I 2018 udgør S&E-virksomhedernes omsætning 25 pct. af Danmarks totale omsætning. S&E står for en samlet værditilvækst – eller bidrag til BNP – på 329 milliarder kroner i 2018, hvilket svarer til ca. 16,8 pct. af Danmarks samlet bruttoværditilvækst. Når BNP-bidraget vækster mere end omsætningen, skyldes det vareforbruget er faldet, hvilket betyder produktionen er blevet mere effektiv - virksomhederne har større output for mindre input.

 

Embed kode

 

S&E-virksomheder eksporterer mest

S&E-virksomhederne eksporterede for i alt 599 milliarder kroner i 2018, hvilket udgør 47 pct. af Danmarks samlede eksport af varer og tjenester. Eksportintensiteten – andelen af omsætningen, der eksporteres til udlandet – er 56 pct. for S&E-virksomheder i 2018. Til sammenligning er den 51 pct. for industrien og blot 30 pct. for Danmarks erhvervsliv generelt. Siden 2011 har den årlige vækst i eksport blandt S&E-virksomheder været 7,3 pct. per år, hvor den årlige vækst i den totale eksport har været 3,6 pct. per år.

 

Embed kode

 

De tre virksomhedstyper

Inden for den samlede population af S&E-virksomheder er der stor variation i forhold til, hvordan virksomhederne agerer, bl.a. som følge af deres grad af humankapital, og om de investerer i forskning og udvikling. Virksomhederne grupperes derfor i tre kategorier; forskningsintensive, videnstærke eller driftsorienterede.

Afgrænsnings-kriterier Forskningsintensive
S&E-virksomheder
Videnstærke
&E-virksomheder
Driftsorienterede
S&E-virksomheder
Andel ingeniører eller STEM-uddannede 20 pct. ingeniører eller 20 pct. STEM-uddannede med LVU, eller samlet 35 pct. ingeniører og STEM-uddannede med LVU. 15 pct. ingeniører eller 15 pct. STEM-uddannede med LVU, eller samlet 25 pct. ingeniører og STEM-uddannede med LVU. 10 pct. ingeniører eller 10 pct. STEM-uddannede med LVU, eller samlet 15 pct. ingeniører og STEM-uddannede med LVU.
Virksomhedens vidensniveau Udgifter til forskning og udvikling, såfremt virksomheden optræder i FUI-registret. Udgifter til forskning og udvikling, såfremt virksomheden optræder i FUI-registret og beskæftiger mindst 10 ingeniører og STEM-uddannede med LVU. Udgifter til forskning og udvikling, såfremt virksomheden optræder i FUI-registret og beskæftiger mindst 5 ingeniører og STEM-uddannede med LVU.
Andel ansatte med ph.d.-grad 1. pct ph.d.'er ansat, såfremt virksomheden beskæftiger mere end 100 fuldtidsansatte    

STEM: Science, technology, engineering, mathematics, LVU: Lang videregående uddannelse
FUI-registret: Danmarks Statistiks register over virksomheder, der har udgifter til forskning, udvikling og innovation.

De videnstærke udgør næsten halvdelen af alle S&E-virksomheder og står i 2018 for beskæftigelsen af 70 pct. S&E-jobs. Den største vækst i nye jobs er sket i de forskningsintensive og driftsorienterede virksomer. I perioden 2011-2018 er antallet af jobs i de to mindre virksomhedstyper steget med mere end 18.000, hvor det kun er steget med knap 3.000 hos de videnstærke virksomheder.

Embed kode

 

Siden 2011 har omsætningsbidraget fra såvel de forskningsintensive S&E-virksomheder som de driftsorienterede set en vækst på hele 100 pct. På trods af den store vækst, står de store, videnstærke S&E-virksomheder stadig for hovedparten af Danmarks S&E-omsætning i 2018.

Embed kode

 

Højtuddannede i S&E-populationen

For samtlige S&E-virksomheder har 49,8 pct. af de ansatte en videregående uddannelse, hvor resten er ufaglært eller faglært. Selvom S&E-virksomhederne er afhængige af adgang til højtuddannet og specialiseret arbejdskraft, skaber de jobs til mange mennesker med forskellig uddannelsesbaggrund. Hver tredje S&E-ansat STEM-udannet, hvilket dækker over 59 pct. af alle STEM-udannede med en lang videregående uddannelse.

Embed kode

 

S&E-vækstlaget vokser hurtigst

Ud af Danmarks 2.363 S&E-virksomheder er 1.243 etableret siden 2000. Disse udgør S&E-vækstlaget, som står for 10 pct. af S&E-virksomhedernes totale beskæftigelse og 18 pct. af deres totale omsætning. Sammenlignet med andre startups, har S&E-startups en højere beskæftigelse og højere eksport. I figuren forneden sammenlignes S&E-startups med andre startups, der er inddelt efter andelen af akademikere i virksomheden.

Embed kode

 

Grønnere og grønnere produktion

S&E-virksomhedernes udledning af drivhusgasser er faldet med 33 pct. i perioden 2011-2018. I samme periode har dansk erhvervsliv generelt sænket sin udledning med 9 pct. I 2018 udleder S&E-virksomhederne halvt så meget CO2 for at skabe den samme værdi, som de gjorde i 2010.

Embed kode

 

Kontakt-overskrift
Kontaktperson
Kontakt
Fuldt navn

Lia Leffland

Stilling
Akademidirektør