Titel

IT er en vækstfaktor i mange slags virksomheder

Dato
Hovedbillede
Billede
it, chip
Intro

IT's betydning og relevans udgør en stigende del af det danske erhvervsliv, og omfanget af hvilke virksomheder, der egentlig kan kalde sig IT-virksomheder, er ved at blive større. ATV’s Digitale Vismænd kigger ind i, hvad der kendetegner de mere klassiske IT-virksomheder, samt hvordan udviklingen i væksten ser ud, hvis man inkluderer virksomheder, der i dag er meget afhængig af IT-viden og IT og dermed IT-drevne. IT spiller en stor rolle for flere virksomheder end de virksomheder, der fremstiller computere. Se den foreløbige analyse her.

I et nyt projekt vil ATV's Digitale Vismandsråd gennemføre en dybdegående analyse af IT-virksomheders omfang og vækst. Det skal bidrage til at skabe et meget nødvendigt vidensgrundlag for at præge og styrke den politiske og offentlige debat om brug af og behov for digitale teknologier. Virksomheder som fx Jobindex og banker er ikke IT-virksomheder, men dybt afhængige af IT. Desuden kobler flere produktionsvirksomheder IT til deres produkter, som fx høreapparater eller pumper, og gør dem også afhængige af IT og viden om IT. På denne side kan du først og fremmest  se de foreløbige nøgletal, der er beregninger lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik om den udvidede population. 

To typer af IT-virksomheder

ATV har undersøgt hvilke branchekoder, IT-virksomheder registrerer sig under og brugt disse til at til at definere en population af IT-virksomheder. Eftersom IT-virksomhedernes produkter og tjenester, såvel som deres behov for it-kompetencer, varierer meget har vi defineret to forskellige populationer – en kerne og en udvidet population. Figur 1. viser de udvalgte branchekoder i den udvidede population og hvor stor en andel, de hver især udgør af populationen målt på antallet af virksomheder. Se analysen af kernen af IT-virksomheder her.

Forskellen på kernen af it-virksomheder og den udvidede population

Kernen består af de virksomheder, der producerer IT, hvor den udvidede population medtager virksomheder, hvis produkt er stærkt IT-afhængigt. De tilføjede brancher til den udvidede population er ”Detailh. med forbrugerelektronik”, ”Pengeinstitutter”, "Kreditforeninger mv." og ”Anden videnservice”. Disse udgør 37,5 pct. af den udvidede populations ansatte, 54,8 pct. af virksomhederne og kun 7,4 pct. af omsætningen.

Embed kode


I figur 1 ses det, at de tre brancher, 62000, 64002 og 74000 tilsammen udgør 84 pct. af den udvidede population. Dermed efterlader de ikke stor mulighed for de resterende brancher til at have indflydelse på udviklingen.  Særligt "Kreditforeninger mv." og "Anden videnservice", der tilsammen udgør 53 pct. af populationen i 2019, holder væksten nede sammenlignet med de klassiske IT-virksomheder.

Der oprettes flere og flere IT-virksomheder

Antallet af IT-virksomheder er vokset med 6.017 fra 2015 til 2020, hvoraf 144 blev oprettet i løbet af 2019, som det fremgår af figur 2.

Embed kode


Dette svarer til en vækst på 15,5 pct. over perioden, hvilket er en del højere end væksten for industrien og dansk erhvervsliv i alt, hvor væksten har været hhv. 4,4 pct. og 7,9 pct. Det er også en højere vækst end det er tilfældet for de klassiske IT-virksomheder, der har opnået en vækst på 13,7 pct. IT-virksomheder i den udvidede population udgør i 2020 12 pct. af alle virksomheder. 

Embed kode

 

Stigende beskæftigelse i IT-virksomheder

I løbet af perioden er antallet af fuldtidsbeskæftigede i IT-virksomheder steget med 16.380, hvilket svarer til en stigning på 9 pct. Til sammenligning har væksten i industrien været 3,5 pct. og på tværs af brancher 4,8 pct. Det er til gengæld en lavere vækst end de klassiske IT-virksomheder, hvis beskæftigelse voksede 13 pct. i løbet af perioden. IT-virksomhederne er generelt små - det gennemsnitlige antal fuldtidsbeskæftigede for en IT-virksomhed er blot 4,5, hvor det for en industrivirksomhed er 17,5.

Embed kode

 

Embed kode

 

IT-virksomhedernes omsætning

Omsætningen hos IT-virksomhederne er steget kraftigt fra 2015 til 2019 efterfulgt af en minimal forøgelse i 2020. Over perioden er omsætningen steget med 44 mia. DKK, svarende til en vækst på 14,6 pct. I 2020 er virksomhedernes omsætning knap 304 mia. DKK, hvilket svarer til 7 pct. af erhvervslivets samlede omsætning. De klassiske IT-virksomheder opnåede en vækst på hele 19,1 pct i løbet af perioden. 

Embed kode

 

Figur 7 viser, at IT-virksomhederne har haft en større vækst i omsætning end industrien og brancherne i alt. Selv fra 2019 til 2020, hvor omsætningen for dansk erhvervsliv generelt faldt 3 pct., formåede IT-virksomhederne at øge omsætningen med 1 pct.

Embed kode

 

Omsætningen per fuldtidsansatte for IT-virksomheder er i 2020 1,75 mio. DKK, hvilket er 5,7 pct. højere end i 2015. Til sammenligning har dansk erhvervsliv generelt haft en omsætning pr. fuldtidsansat på 1,87 mio. DKK i 2020. Industrien overstiger den udvidede population af IT-virksomheder med 3,42 mio. DKK pr. fuldtidsansat i 2020. Her findes den største forskel på de klassiske IT-virksomheder og den udvidede population. For de klassiske virksomheder er omsætningen pr. fuldtidsansat nemlig 0,85 mio. DKK højere.

Embed kode

 

IT-virksomhedernes værditilvækst

Den udvidede population af IT-virksomheder havde i 2015 en bruttoværditilvækst pr. beskæftigede på 0,98 mio. DKK, som var steget til 1,06 mio. DKK i 2019. Dette svarer til en vækst på 8 pct., hvilket er 7 procentpoint lavere end de klassiske IT-virksomheder. For industrien og "alle brancher" har væksten været hhv. 10 pct. og 3 pct. 

Embed kode
Kontakt-overskrift
Kontaktperson
Kontakt
Fuldt navn

Maja Lænkholm

Stilling
Specialkonsulent