Titel

Danmark som Science & Engineering-region

Intro

Danmarks stærkeste teknologivirksomheder ser tiltrækning af talent som deres største udfordring. Det fremgår af rapporten Danmark som Science & Engineering-region, der er den hidtil mest omfattende analyse af udfordringer og muligheder for Danmark som videns- og vækstregion.

Den type medarbejdere, som er vigtigst for Danmarks stærkeste teknologivirksomheder – Science & Engineering-virksomhederne – er også de medarbejdere, som virksomhederne har sværest ved at rekruttere. Og det kan det bremse vækst og jobskabelse her i landet.

85 procent af virksomhederne vurderer, at det er vigtigt eller meget vigtigt at ansætte ingeniører, men 55 procent oplever, at de er svære eller meget svære at rekruttere.

Billedet er det samme inden for IT-området. 60 procent vurderer, at det er vigtigt eller meget vigtigt at ansætte IT-faglige medarbejdere. Men 40 procent oplever vanskeligheder med at rekruttere dem.

Denne rapport er en kortlægning af Danmarks udfordringer og muligheder for at blive en verdensførende Science & Engineering-region. Science & Engineering er afgørende for at skabe vækst, velstand og velfærd, og Danmark er i skarp konkurrence med andre teknologiførende regioner i verden. Rapporten er det tredje officielle output fra ATV’s femårige Science & Engineering-projekt, der har til formål at forfølge Akademiets målsætning om, at Danmark skal være en af verdens fem førende vidensregioner.

Projektet skal gennem analyser sætte en ny dagsorden og forsyne beslutningstagere med fakta samtidig med, at ATV selv vil igangsætte konkrete initiativer på baggrund af analyserne. S&E-projektet, der støttes af fem fonde og syv universiteter, har i de forrige rapporter identificeret Science & Engineering som en afgørende vækstmotor for Danmark samt kortlagt, hvilke byggeklodser globalt succesrige tech-regioner er baseret på.

I denne rapport sættes fokus på, hvordan Danmarks population af Science & Engineering-virksomheder oplever vækst-og udviklingsbetingelserne i Danmark. Formålet med rapporten er at identificere indsatsområder, der kan styrke Danmark som Science & Engineering-region og dermed skabe bedre betingelser for vækst og velfærd.

Rapporten er baseret på input fra fire forskellige analysekilder:

• En registeranalyse af Danmarks population af S&E-virksomheder.

• En spørgeskemaanalyse omfattende over 230 S&E-virksomheder.

• 70 dybdegående interviews med toneangivende virksomheder, universiteter og investorer i Danmarks S&E-økosystem.

• Læringspunkter fra en studierejse til to af USA’s stærkeste tech-regioner: Boston og Bay Area.

Kortlægningen af Danmarks udfordringer og muligheder for at blive en verdensførende Science & Engineering region brydes op i tre hovedkapitler:

Kapitel 1: Danmark i dag Kortlægger, hvordan Danmark i dag kan karakteriseres som Science & Engineering-region.

Kapitel 2: SWOT Kortlægger styrker, svagheder, muligheder og trusler i de vilkår, der karakteriserer Danmarks S&E-økosystem.

Kapitel 3: Indsatsområder Identificerer afgørende indsatsområder og giver anbefalinger til, hvordan Danmark kan udvikles til en globalt førende Science & Engineering-region.

Akademiet for de Tekniske Videnskaber vil bidrage til, at der fremadrettet sættes fokus på de identificerede indsatsområder. Rapporten skal ses som et udgangspunkt for denne indsats, som kan omfatte en række initiativer, hvor ATV vil påtage sig en hovedrolle: Dels ved at afholde arrangementer, temamøder og oplysningskampagner sammen med Akademiets 800 medlemmer, der har ledende stillinger i toneangivende virksomheder, universiteter og investorer i Danmarks S&E-økosystem. Dels ved at understrege og fastholde betydningen af indsatsområderne i ATV’s vedvarende dialog med politikere. Og endelig ved selv at udvikle initiativer, der målrettet tager fat på indsatsområderne

 

Kontakt
Fuldt navn

Bjarke Wiegand

Stilling
Chefkonsulent
Fuldt navn

Lia Leffland

Stilling
Akademidirektør
Cover
Billede
Dato

Relaterede nyheder og artikler