Titel

Kan forskningen ramme forsiderne?

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Nyhedsstrømmen buldrer afsted – hurtigere og mere kaotisk end nogensinde før. I den uendelige række af nyheder, tweets og statusopdateringer skal videnskabsjournalister og kommunikationsmedarbejdere forsøge at finde plads til de gode historier om forskning og videnskab.

Kan det lade sig gøre? Kommer dybden og nuancerne med, når forskningen skal skarptvinkles til forsiden? Hvordan står det til med mediernes prioritering af videnskabsstoffet? Og er der alternative veje til at nå publikum uden om dagblade og tv-stationer?

Billede
For tredje gang arrangerer Danske Videnskabsjournalister og ATV et fælles symposium om videnskabs- og forskningsformidling
For tredje gang arrangerer Danske Videnskabsjournalister og ATV et fælles symposium om videnskab- og forskningsformidling.

Disse og andre spørgsmål stiller vi ved symposiet "Stærkere videnskabsformidling i medierne", som ATV sammen med foreningen Danske Videnskabsjournalister afholder tirsdag den 1. marts om eftermiddagen. På symposiet bliver der lejlighed til at høre danske og udenlandske oplægsholderes svar på spørgsmålene, og dagen afrundes med en paneldebat med repræsentanter for medier og forskningsinstitutioner.

 

 

Hør oplæg fra internationale talere

Politiken-Fonden støtter arrangementet, og det har gjort det muligt at invitere et spændende felt af danske og udenlandske hovedtalere:

  • Professor Ulrike Felt, Dean of the Faculty of Social Sciences, University of Vienna
  • Professor Maja Horst, institutleder, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet, medlem af ATV
  • Senior Counsellor for International Relations Claus Madsen, ESO (European Southern Observatory)
  • Dr. Jennifer Wiseman, Senior Astrophysicist, Senior Scientist for Hubble Space, NASA

Det er tredje gang, ATV og Danske Videnskabsjournalister går sammen om at sætte lup på forskningsformidlingen, og de to første symposier var særdeles velbesøgte. Derfor bør man ikke vente for længe med at tilmelde sig – der er begrænset antal pladser på Borups Højskole i København, hvor arrangementet denne gang afholdes.

Forskning er en grundpille i samfundet

Videnskab og forskning er grundpiller i det danske samfund, og historisk har disse områder fået en flot dækning i medierne. Den brede forskningsformidling er essentiel for, at vi har et oplyst samfund, hvor man som borger har en grundlæggende forståelse af forskningens og videnskabens betydning og nyeste landvindinger.

Men det er også en formidling, som er under forandring. Det skyldes en ny medievirkelighed, hvor forsknings- og videnskabsområdet i en årrække er blevet nedprioriteret. De vidende fagjournalister er udskiftet med allround-reportere med begrænset indsigt i videnskabens verden. De har i stedet fokus rettet mod døgnets nyheder frem for en brændende interesse for videnskab og forskning.

Samtidig har universiteter og vidensproducerende institutioner oprustet på kommunikationsområdet. Mange af de journalister, som tidligere arbejdede for medier, arbejder nu for interessenter eller institutioner, der har et behov eller en forpligtigelse til at formidle videnskab i det offentlige rum. Det stiller helt specielle etiske krav til kommunikationen fra disse institutioner og de kommunikationsarbejdere, som formidler historierne.

Tid: Tirsdag den 1. marts 2016 kl. 12.00 – 17.30
Sted: Borups Højskole, Frederiksholms Kanal 24, København K
Deltagergebyr: Medlemmer af ATV og DV 200 kr. + moms, øvrige deltagere 400 kr. + moms