Hovedbillede
Billede
Titel

Hvordan gør vi Power-to-X teknologien effektiv?

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Vi skal tænke ud af boksen og skabe nye partnerskaber. Men prioriteres investeringer, politiske rammer, og altså nye partnerskaber, så har Danmark til gengæld en unik mulighed for at gå forrest i udviklingen af nøgleteknologierne inden for energilagringsområdet. Dansk Center for Energilagring vil samle hele værdikæden og skabe partnerskaber med fokus på det praksisnære, på grundlagsskabende forskning og på udvikling og demonstration.

Et simpelt spørgsmål var omdrejningspunktet for den fælles onlinekonference ”Power-to-X er nødvendigt for den grønne omstilling – hvordan gør vi teknologien effektiv?”

Under de livlige debatter tegnede sig et billede af, at aktørerne skal tænke ud af boksen og skabe nye partnerskaber for hurtigt at få en national strategi for Power-to-X på skinner. Hvis investeringer, politiske rammer, og altså nye partnerskaber prioriteres, så har Danmark til gengæld en unik mulighed for at gå forrest i udviklingen af nøgleteknologierne inden for energilagringsområdet.

De ca. 800 onlinedeltagere blev klogere på både spørgsmålets nuancer og svar i løbet af den 2,5 times debat, hvor eksperter og nøgleaktører på energilagringsområdet debatterede til konferencen, som var arrangeret af DI Energi, DTU og ATV.

Bred enighed om præmissen – men et stort aber dabei

Spørger man industrien, videnskaben, politikerne, Europa-Kommissionen og det danske Klima-, Energi- og Forsyningsministerium er der en klar, fælles ambition og vilje til, at Power-to-X - sammen med batterier og termisk lagring - er vejen frem for at indfri Danmarks ambitiøse klimamål. Teknologier spås til at være afgørende bidrag til, at Danmark leverer på 70 %-målsætningen og reducerer de samlede udledninger af CO2 frem mod 2030.

Der er også bred enighed om, at Danmark har en unik mulighed for at tage den globale førertrøje på i udviklingen af disse teknologier understøttet af de rette rammevilkår, investeringer og industrispillere, der vil være konkurrencedygtige globalt på bæredygtighed – og hermed skabe vækst og danske arbejdspladser. Danmark kan gå forrest og inspirere andre, men det kræver, at der sættes ind nu på alle parametre, og at regeringen udarbejder en national strategi for Power-to-X, der kan understøtte den rette synergi mellem forskning og virksomheder.

Der er bare lige det aber dabei, at videnskaben endnu ikke har den teknologi, der kan opskaleres i stor målestok, og at teknologien endnu er for kostbar til at kunne erstatte fossile brændstoffer på såvel et nationalt som et globalt marked.

Nye partnerskaber, styrkede rammevilkår og tættere kobling af økosystemet

Så vi er ikke i mål endnu. En af pointerne fra konferencen var derfor, at der er brug for at tænke ud af boksen. Der skal tænkes og ageres fundamentalt anderledes, hvor lineær tænkning erstattes af parallel tænkning og aktiviteter. Det vil sige, at videnskabeligt gennembrud skal kobles tæt sammen med opskalering af demonstration og tæt integration af energisystemer samtidig med at der er en tæt dialog mellem forskning og industri.

De politiske rammevilkår skal sikre klare linjer om de langsigtede forhold og større investeringer, og der skal bygges nationale og globale partnerskaber om bæredygtig udvikling, innovation, teknologiudvikling og uddannelse.

Der er brug for et langt tættere samspil mellem alle aktører; politikere, forskning, industri og den finansielle sektor, end vi ser i dag. Og gennem processen skal der være blik for borgernes rolle i en grøn omstilling.

Et sådant samspil skal være en katalysator og drivkraft mod en accelererende bæredygtig klimaomstilling af samfundet. Det kan umiddelbart lyde tidskrævende, besværligt og økonomisk udfordrende, men det bliver nødvendigt at udfordre vanetænkningen.

Dansk Center for Energilagring skal inddrage hele værdikæden

Siden nyheden om Dansk Center for Energilagring gik ud i efteråret 2020, efter Industriens Fond havde bevilget 11 mio. kr., er sekretariatschef Anne Marie Damgaard blevet ansat og de første medarbejdere forventes ansat primo 2021.

Styregruppen for DaCES er også nedsat, og professor ved DTU, og næstformand i Dansk Center for Energilagring, Søren Linderoth, var en af panelisterne til konferencen om Power-to-X. Efter konferencen uddybede han centrets rolle.

Hvis Danmark for alvor skal blande sig i den globale konkurrence og tage førertrøjen på inden for energilagring, er det afgørende, at vi inddrager hele værdikæden, og at vi har tæt samarbejde og dialog mellem alle interessenter. Det skal blive et ægte partnerskab for at skabe resultater, både på kortere og på lang sigt. Det er derfor, vi har søsat et nyt Dansk Center for Energilagring. Centret starter op med en millioninvestering fra Industriens Fond i form af et sekretariat, men målet er at skaffe to milliarder til et center med fokus på Power-to-X, batteriteknologi og termisk lagring til et stort center. Med Dansk Center for Energilagring samler vi alle de relevante aktører i Danmark nu. Der kommer til at være fokus på det praksisnære, på grundlagsskabende forskning og på udvikling og demonstration og på værdiskabende partnerskaber.”

Relaterede nyheder og artikler