Hovedbillede
Billede
Anne Marie Damgaard
Titel

Ny sekretariatschef i Dansk Center for Energilagring

Octo Slug
Nyhed
Dato
Intro

Anne Marie Damgaard er ny sekretariatschef i DaCES - Dansk Center for Energilagring, der skal drive den danske udvikling og koordinering af et område, der af flere spås til at blive det næste store danske eventyr inden for vedvarende energi. Hun ankommer med over 20 års international erfaring fra både den offentlige og private sektor, hvor hun har arbejdet med klimaløsninger og fundraising.

Det nyoprettede DaCES - Dansk Center for Energilagring skal bidrage til, at Danmark er fossilfri i 2050, og at vi forhåbentlig etablerer energilagringsområdet som en ny dansk styrkeposition. Der er lang vej dertil, men tiden kalder som bekendt på langsigtede løsninger her midt i sundhedskrise og klimakrise.

Pr. 1. december 2020 er Anne Marie Damgaard ansat som chef for sekretariatet, der skal stå for den daglige drift af Dansk Center for Energilagring. Bevillingen til projektet kommer fra Industriens Fond.

Hvad er din faglige baggrund?

Jeg har arbejdet 12 år i Bruxelles med politisk interessevaretagelse for industri og erhvervsliv, hvor jeg bl.a. har bygget Dansk Erhvervs EU-strategi og kontor op i Bruxelles og København. Jeg har de seneste otte år arbejdet tæt sammen med DTU, KU og Aarhus Universitet, hvor jeg har faciliteret flere store forskningsprojekter til universiteterne. Jeg har ligeledes været overordnet projektleder i udførelsen af en række projekter inden for energi, klima, innovation, smarte byer og digitalisering.

Jeg motiveres af at opbygge og lede partnerskaber og projekter, på tværs af private og offentlige aktører for at skabe en fælles strategi og en vej fremad. Jeg har en Master i Europæisk Politik fra Universitetet i Strasbourg og er Cand. Mag i Historie og Fransk fra Københavns Universitet.

Hvad er din motivation for at blive sekretariatschef for Dansk Center for Energilagring?

Jeg er meget optaget af, hvordan vi arbejder med grøn omstilling frem mod et klimaneutralt samfund. Danmark har allerede et solidt grundlag inden for grønne energiteknologier. Energikonvertering og lagring har begge muligheder for at blive det næste stærke kort, der kan konsolidere en dansk global førerposition inden for bæredygtige energiløsninger. Men det kræver meget mere forskning, udvikling og demonstration af energilagringsteknologier. Det kræver stærke partnerskaber med industrien, og det kræver mange, mange flere midler. Det er et mål, vi simpelthen skal opnå, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at indfri den store bæredygtige omstilling af samfundet.

Derfor bliver det spændende at arbejde for at realisere visionen for centret, som taler lige ind i mine erfaringer og motivation med politisk interessevaretagelse og som brobygger mellem forskning, erhvervsliv, policy og samfund inden for energi- og klimasektoren, i Danmark og i en international kontekst. Der er ingen tvivl om, at der skal tænkes og arbejdes på tværs, hvis vi skal lykkes med at udvikle de nødvendige teknologiske løsninger.

DaCES skal arbejde med:
  • Mobilisering af hele værdikæden for at styrke den danske forskningsindsats, industrialisering og vækst indenfor energilagring
     
  • Målrette og øge vidensudvekslingen mellem forskningsinstitutioner og danske industrivirksomheder store og små.
     
  • Fremme omstillingen af det danske energisystem ved at understøtte demonstrationsplatformen for nye teknologier og deres integration i energisystemet
     
  • Skabe platform for høst af viden fra forskellige danske, europæiske og globale forskningsprojekter

Hvad ser du som din vigtigste opgave?

Formålet med centret er at sikre en langsigtet, fokuseret og koordineret indsats mellem alle relevante aktører inden for energikonvertering- og lagring, med henblik på at nå målet om et fossilfrit Danmark i 2050 og skabe danske arbejdspladser samt eksport til hele verden.

For at lykkedes med denne opgave skal jeg opbygge succesfulde partnerskaber. Jeg skal opbygge langsigtede partnerskaber, der er resultatorienterede, og kan skabe effekt og værdi på den korte og lange bane. Jeg er inspireret af FN’s Verdensmål 17 – med fokus på partnerskabers værdi.

Energikonvertering, lagring og Power to X er buzz words, eller "det nye sort” for, hvordan vi kan udnytte teknologien til at nå fremtidens klimaneutrale samfund. Der er rigtige mange aktører og spændende initiativer, der arbejder med energilagring. Mit kortsigtede mål er derfor at få skabt overblik over alle disse fantastiske initiativer og byde ind i aktiviteter og partnerskaber for at optimere indsatsen hele vejen rundt.

Hvor mener du, at centrets vigtigste opgave ligger?

En hovedopgave for centret bliver i løbet af de næste par år at understøtte den politiske dagsorden for energilagring og konvertering ved at mobilisere hele værdikæden. Det skal bidrage til at mobilisere mange flere midler til området, for at sikre forskning og udvikling af de rigtige løsninger og realisering af store demonstrationsprojekter samt større industrialisering. Det handler om vækst og jobskabelse – der også er en vigtig del af baggrunden for etableringen af centret. Med basis i stærke partnerskaber og sammen med en bred gruppe af aktører i energisektoren, skal der arbejdes på de politiske rammebetingelser, der kan motivere de rette investeringer.

Energilagring - det næste vindeventyr?

Til ATV’s Teknologiske Topmøde i november 2020 præsenterede formand for styregruppen for Dansk Center for Energilagring, Hans Aage Hjuler, centrets vision og formål. Fra scenen mindede han om, at vindenergi engang blev set som fugle på taget. Vindenergi fungerede kun med statsstøtte og var 40 år om at blive rentabelt.

Nu er vindenergi en dansk styrkeposition - en national stolthed - og flere stemmer i debatten herhjemme mener, at netop energilagring har potentialet til at blive det næste store danske vindeventyr. En vision, der bakkes stærk op af universiteterne og Professor Søren Linderoth, Institutdirektør for DTU Energi og næstformand i styregruppen.

Se styregruppen i bunden af artiklen.

Hvor håber du, at centret står om ti år?

Centrets indsats vil i 2030 bidrage til at understøtte den grønne omstilling og 70 %-målsætningen ved at levere partnerskaber, viden, indsigt og løsninger for hvad det kræver, hvis vi skal i mål. Det kræver en stor og samlet forskningsindsats, vilje, samarbejde i partnerskaber med hele værdikæden og midler NU.

Men vi har også det lange lys på, for der er også en fremtid efter 2030. Dansk Center for Energilagring kommer til at spille en central rolle i at videreudvikle en førende position for Danmark inden for forskning og industri af energilagrings- og konverteringsteknologier. Teknologier der vil være tilgængelige og markedsdygtige på globalt plan, og som skal være afgørende bidrag, når vi skaber fremtidens fossilfrie samfund.

Har energilagring virkelig potentialet til at blive det næste danske vindeventyr?

Ja, det mener jeg, i øvrigt en holdning, der deles af ledende forskere, industri og politikere i Danmark. Hvis vi udnytter og bruger vores stærke forskningspotentiale inden for området. Hvis vi opbygger og vedligeholder de rigtige partnerskaber med sigte på langvarig værdiskabelse. Hvis vi arbejder i tillid på tværs af siloer og aktører, nationalt og internationalt for at være på forkant med udviklingen. Hvis vi gør alt det, er der ingen grænser for energilagringens potentiale. Det kræver investeringer nu, men det er let at forestille sig et stort afkast i fremtiden – både økonomisk og for fremtidens bæredygtige samfund, som vi i Danmark selvfølgelig skal gå forrest for at forme.

Fakta og kontaktinformation

Dansk Center for Energilagring forkortes DaCES efter centrets engelske navn Danish Centre for Energy Storage.

Centret er blevet til på en bevilling på 10.9 mio. kr. fra Industrien Fond og efter flere års arbejde i partnerkredsen for at få etableret grundlaget for den store satsning på energilagring. 

Kontaktinformation

DaCES - Dansk Center for Energilagring

c/o ATV - Akademiet for de Tekniske Videnskaber

Frederiksholms Kanal 30, indgang A1, 1. sal
1220 København K

Sekretariatschef Anne Marie Damgaard

Mail: amd@atv.dk

Telefon: (+45) 41 18 47 47

LinkedIn: www.linkedin.com/in/annemariedamgaard/

 

Styregruppen for DaCES:

  • Hans Aage Hjuler, CEO, Danish Power Systems (formand)
  • Søren Linderoth, institutdirektør, professor, DTU Energi (næstformand)
  • David Tveit, direktør, Energi og Klima, TI
  • Horst-Günther Rubahn, institutleder, professor, Mads Clausen Inst., SDU
  • Kamilla Thingvad, markedsdirektør, Dansk Energi
  • Kasper Roed Jensen, Vice President, Ideation and Partnering, Vestas
  • Kim Grøn Knudsen, Executive Vice President, Haldor Topsøe
  • Lars Barkler, CEO, Lithium Balance
  • Lars Ditlev Mørck Ottosen, konst. institutleder, Institut for Ingeniørvidenskab, AU
  • Lasse Rosendahl, institutleder, professor, AAU Energiteknik
  • Lia Leffland, akademidirektør, ATV
  • Troels Ranis, branchedirektør, DI Energi
  • Nanna Nyholm, projektleder, Industriens Fond (observatør)

 

 

Relaterede nyheder og artikler